Suche

Tisková informace #Working at Bosch
Sdílet tiskovou informaci

Girls' Day pro dcery zaměstnanců

Jihlavský Bosch podporuje technické vzdělávání

  • Díky Girls' Day se dívky seznamovaly s technikou
  • Bosch Powertain s.r.o. podporuje zájem o techniku u dívek
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Jihlava – Jihlavská firma Bosch Powertrain s.r.o. pořádala v pátek 23. února 2024 tradiční akci „Girls' Day - Dívčí den“, na kterou přišly dívky se zájmem o techniku a technická povolání. Účastnicemi byly dcery zaměstnanců firmy Bosch navštěvující v letošním školním roce šestou nebo sedmou třídu základní školy. Cílem tradiční akce bylo umožnit děvčatům nahlédnout do světa techniky a probudit v nich zájem nejen o technické obory, ale i o technická povolání ve firmě Bosch.

Svět techniky prezentovaný zábavnou formou

Pro dívky byl ve školicím středisku nachystán pestrý program, během kterého mohly osobně poznat technické a pracovní prostředí firmy Bosch v Jihlavě. Vedle informací o firmě Bosch a samotném závodě měla děvčata možnost vyzkoušet si práci s technickou stavebnicí Merkur.

„Děvčata byla tradičně rozdělena do čtyř pracovních týmů, které sestavovaly z technické stavebnice Merkur 8 set vozidla a letadla. Aby jednotlivé týmy uspěly, musely k základu kreativně vymyslet zbývající části, tedy karosérii auta, křídla letadla a celý přívěs, na který musely letadlo naložit. Bez koordinace, technické zručnosti, kreativity a chuti do práce by děvčata neměla šanci uspět,“ řekl spolupořadatel akce Zdeněk Pavlíček (JhP/HRL2).

Novinkou byla spolupráce se studenty SŠPTA

Jeho informaci doplnila o letošní novinky organizátorka akce Jana Musilová (JhP/HRL2): „Horkou novinkou letošní soutěže je instalace předního a zadního LED osvětlení vozidla. Při tomto úkolu, například při letování, již děvčatům pomáhali studenti Střední školy průmyslové technické a automobilní Jihlava, kteří ve firemním školicím středisku vykonávají svoji praxi.“

V soutěži o nejlepší modely z Merkuru 8 zvítězil tým ve složení Karolína Lněničková, Eliška Vochyánová, Linda Marešová, Aneta Tichá a Kristýna Dočkalová. Každá z účastnic vítězného týmu získala tablet. Členky druhého nejúspěšnějšího týmu pak obdržely jako cenu Bluetooth reproduktory. Všechny účastnice Girls ´ Day si pak odnesly drobné dárky a baťůžek od firmy Bosch.

Vedle soutěže s technickou stavebnicí Merkur 8 mohly dívky soutěžit i o titul „Technic Girl“. Letos titul „Technic Girl“ získala Vanesa Ebrová. Spolu s oceněním obdržela Vanesa i stavebnici Gravitrax.

„Ze zájmu dívek jsem nabyl přesvědčení, že se nám podařilo nadchnout pro techniku řadu přítomných dívek. Byl bych moc rád, kdyby dnešní Girls' Day byl pro děvčata prvotním impulsem k jejich rozhodnutí pro studium technických oborů. Po studiu by pak děvčata mohla nastoupit například na nějakou technickou pozici ve firmě Bosch v Jihlavě, “ uzavřel akci Ralph Carle, obchodní ředitel Bosch Powertrain s.r.o.

Závod Jihlava

Ve firmě Bosch Powertrain s.r.o. pracuje na 4 500 zaměstnanců. K hlavním výrobkům patří vysokotlaká čerpadla pro dieselové motory, tlakové zásobníky, regulační ventily tlaku, vstřikovací injektory a zpětné vedení paliva pro systém common rail. V roce 2023 rozšířila firma stávající výrobu o výrobky z oblasti elektromobility a připravila se na sériovou výrobu elektronáprav, elektrických motorů, statorů a rotorů. Firma získala řadu národních a mezinárodních ocenění, například prestižní ocenění „Národní cena kvality ČR-Excelentní firma“ nebo ocenění za prorodinně orientovanou personální politiku firmy „Audit rodina & zaměstnání“, udělované Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Firma se již po řadu let tradičně umisťuje na čelní pozici v renomované soutěži nejlepších českých exportérů „Exportér roku“.

Kontakt pro novináře:
Mojmír Kolář
Tel: +420 56758-5601
E-mail: Mojmir.Kolar@cz.bosch.com

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2022 zaměstnával téměř 8 000 zaměstnanců (k 31. 12. 2022). Konsolidovaný obrat na trzích v České republice dosáhl v roce 2022 výše 19,2 miliard korun (0,8 miliard eur) a celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhly částky 49,5 miliard korun (2,0 miliard eur). Bosch je v zemi zastoupen všemi svými čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v osmi lokalitách, z nichž čtyři jsou výrobní závody, jedno servisní středisko, jeden distribuční sklad a jeden prodejní sklad.

Více informací na www.bosch.cz, www.bosch-press.cz.

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.iot.bosch.com, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?