Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Stále chytřejší senzory: Umělá inteligence přináší revoluci pro fitness tracking

Samoučící se AI senzor umožňuje individuální řešení pro nositelnou elektroniku a chytrá sluchátka

  • První samoučící se senzor umělé inteligence pro nositelnou elektroniku a chytrá sluchátka
  • Jedinečné samoučící a individuálně nastavitelné funkce usnadňují uživatelům provozování fitness aktivit na míru
  • Kompletní řešení snižuje dobu vývoje, náklady a složitost, a především spotřebu energie při automatickém trackingu
  • Edge AI nevyžaduje připojení ke cloudu: snížení latence, lepší ochrana dat
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Dřepy, sedy lehy nebo trénink s kettlebellem: druhů fitness cvičení je dnes nekonečné množství. Mnoho fitness trackerů nebo chytrých hodinek však může sledovat pouze omezený počet aktivit a ne vždy spolehlivě detekují cvičení z důvodu různých stylů pohybu, přístrojů, výšky a úrovně výkonu uživatelů. Jako řešení tohoto problému vyvinula společnost Bosch Sensortec zcela nový samoučící snímač pohybu, který propůjčuje umělou inteligenci (AI) elektronickým přístrojům nositelným na těle nebo uchu, tzv. Wearables příp. Hearables: samoučící se AI snímač BHI260AP.

Samoučící se senzor umělé inteligence způsobí revoluci v používání fitness přístrojů – od dnešního velmi jednostranného přístupu k interaktivnímu způsobu tréninku.

Dr. Stefan Finkbeiner, generální ředitel společnosti Bosch Sensortec

Senzor umožňuje výrobcům Wearables příp. Hearables nabízet vysoce personalizovaný fitness tracking – pomocí samoučícího se AI softwaru integrovaného do senzoru. Rozpoznává a reaguje na mnoho různých pohybů a může se naučit jakoukoli novou fitness aktivitu založenou na opakujících se rutinách. Uživatelé tak mohou být zároveň trenéři i trénující.

„Samoučící se senzor umělé inteligence způsobí revoluci v používání fitness přístrojů – od dnešního velmi jednostranného přístupu k interaktivnímu způsobu tréninku,“ říká Dr. Stefan Finkbeiner, generální ředitel společnosti Bosch Sensortec. „Tento nový snímač kombinuje zkušenosti z oblasti inteligentních pohybových senzorů s naší vysokou kompetencí v inovativním vývoji softwaru.“

Jeden software – čtyři funkce

Samoučící se AI software pro nový senzor Bosch Sensortec je k dispozici se standardní sadou více než patnácti přednastavených fitness aktivit, takže jej lze okamžitě použít. Kromě toho nabízí čtyři funkce produktu: Učení, personalizace, automatické sledování a optimalizace. V režimu učení může každý uživatel přidat nové fitness aktivity, které nebyly původně podporovány, a přizpůsobit tak zařízení svým individuálním potřebám. Funkce personalizace umožňuje uživatelům přizpůsobit stávající, předprogramované aktivity vlastnímu individuálnímu stylu, čímž zvyšuje přesnost počítání kalorií a analýzy aktivity.

S funkcí Auto Track mohou trénující automaticky sledovat své fitness aktivity bez manuálního zásahu a analyzovat jejich intenzitu v průběhu času na základě typu a počtu aktivit – to umožňuje vytrvalostní a silový trénink. Kromě toho mohou výrobci přidat nové fitness aktivity, aniž by museli upravovat software nebo mít přístup k originálnímu záznamu. Nová, přenosná cvičení mohou poskytovat trenéři nebo elitní sportovci, což uživatelům umožňuje srovnávat se s těmi nejlepšími a učit se od odborníků nebo známých. Tyto vlastnosti zvyšují přidanou hodnotu Wearables a Hearables a pomáhají výrobcům přístrojů diferencovat.

Vzhledem k tomu, že AI běží na samotném senzoru (edge AI), není zapotřebí připojení ke cloudu nebo smartphonu. Data zůstávají soukromá, aktivity lze průběžně sledovat a analyzovat bez připojení k internetu. Edge AI také minimalizuje latenci a spotřebu energie, takže uživatelé získají rychlou zpětnou vazbu v reálném čase a nemusí tak často nabíjet svá zařízení.

Kompletní řešení s mnoha možnostmi softwaru

Nový senzor bude k dispozici výrobcům jako integrovaný systém v paketu (SiP), který obsahuje hardware, software a integrovanou umělou inteligenci. To zkracuje dobu vývoje a náklady výrobců nositelných zařízení a zkracuje dobu potřebnou k uvedení na trh.

Kromě samoučícího se AI softwaru nabízí Bosch Sensortec širokou škálu softwarových řešení pro nový senzor BHI260AP. Výrobci nositelných přístrojů mohou jednoduše načíst potřebný software na senzor a umožnit tak řešení pro konkrétní aplikaci, včetně sledování orientace, sledování polohy (PDR) a plavání. Senzor rozeznává čtyři různé plavecké styly: Motýlek, znak, prsa a volný způsob. Vzhledem k tomu, že BHI260AP je plně programovatelný senzor, mohou výrobci do BHI260AP integrovat svůj vlastní software nebo nahrát vlastní řešení v závislosti na kontextu uživatele. Inteligentní programovatelný senzor nabízí digitální podpis, který chrání specifická řešení zákazníků před neoprávněným použitím.

Aby byl vývoj nositelných řešení založených na umělé inteligenci ještě jednodušší, nabízí Bosch Sensortec tzv. Applicationboard spolu s BHI260AP Shuttleboard, který lze bezdrátově připojit k chytrým telefonům prostřednictvím Bluetooth Low Energy (BLE).

Dostupnost

Samoučící se AI senzor BHI260AP a odpovídající Shuttleboard jsou k dispozici u obchodních partnerů společnosti Bosch Sensortec. Různé softwarové pakety jsou ke stažení na webových stránkách Bosch Sensortec.

Webová stránka:

Navštivte stránku produktu

Video:

Zjistěte, jak nový samoučící se senzor umělé inteligence personalizuje Fitness tracking

Odborné články:

Více o plaveckém softwaru v článku „Swim like a fish with AI“

Více o fitness softwaru se dozvíte v článku „Me, myself and AI“

Bosch na virtuálním veletrhu CES 2021:

TISKOVÁ KONFERENCE: Pondělí 11. ledna 2021 od 14:00 do 14:30 SEČ (8:00 - 8:30 EST) Dr. Michael Bolle, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, Mike Mansuetti, prezident společnosti Bosch pro Severní Ameriku, na Bosch Media Service.

VIRTUÁLNÍ VELETRŽNÍ STÁNEK: 12. ledna - 15. února 2021 na www.ces.tech.

SLEDUJTE to nejlepší od společnosti Bosch na CES 2021 také na Twitteru: #BoschCES.

DO HLOUBKY S EXPERTY SPOLEČNOSTI BOSCH: 12. ledna - 15. února 2021 na www.ces.tech.

„Sustainable #LikeABosch: How a key global industry player drives carbon neutrality“ s Torstenem Kallweitem, vedoucím centrálního oddělení pro bezpečnost práce, požární ochranu, ochranu životního prostředí a udržitelnost a výkonným ředitelem CTO Bosch Climate Solutions GmbH, a Annettou Wagner, vedoucí centrálního oddělení pro udržitelnost a think tank.

„Move #LikeABosch: Technology for sustainable future mobility“ s Mikem Mansuettim prezidentem společnosti Bosch pro Severní Ameriku a Timem Frasierem, prezidentem divize Automotive Electronics Severní Amerika.

„AI in action: Application examples from the fields of fitness tracking and well-being to smart cameras“ s Kaustubh Gandhi, Senior Product Manager, a Sina Isabell Springer, Business Development Manager.

„Perfectly keyless advanced“ s Timem Frasierem, prezidentem divize Automotive Electronics Severní Amerika, Danielem Kornekem, Head of Product Area Vehicle Access (Perfectly Keyless) a Jia Hou, Business Development Manager.

Kontakt pro novináře:

Constantin Schmauder
Tel.: +49 7121 35-31058

Christian Hoenicke
Tel.: +49 7121 35-35924

Twitter: @BoschMEMS

Bosch Sensortec GmbH, stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Robert Bosch GmbH, vyvíjí a uvádí na trh široké spektrum mikro-elektromechanických senzorů (MEMS) a řešení pro smartphony, tablety, wearables, AR/VR, drony, roboty, chytré domácnosti a aplikace pro Internet věcí (IoT). Produktové portfolio zahrnuje 3-osové senzory zrychlení, senzory rychlosti otáčení a geomagnetické senzory, integrované 6-osové a 9-osové senzory, inteligentní senzory, senzory tlaku, vlhkosti a plynové senzory, optické mikrosystémy, jakož i příslušná softwarová řešení. Společnost Bosch Sensortec si od svého založení v roce 2005 vybudovala na příslušných trzích vedoucí postavení v oblasti technologií. Od roku 1995 je společnost Bosch průkopníkem a firmou s vedoucím postavením na trhu v oblasti senzorů MEMS a doposud prodala přes 10 miliard těchto senzorů. Více než každý druhý smartphone využívá senzor od Bosch Sensortec.

Více informací se dozvíte na www.bosch-sensortec.com nebo na twitter.com/boschMEMS.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Se svými více než 400 pobočkami po celém světě je skupina Bosch od prvního čtvrtletí roku 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?