Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Bosch IoT Suite propojuje automobily, pracovní stroje a kočárky

Stále více společností se spoléhá na otevřenou IoT platformu od společnosti Bosch

  • Bosch IoT Suite používají společnosti od výrobců automobilů až po dodavatele energií.
  • Analytici potvrzují vysokou kvalitu open source platformy.
  • Funkce IoT Edge a umělá inteligence stále důležitější.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Berlín – Co mají společného automobily, pracovní stroje, datová platforma dodavatele energie a dětské kočárky? Ti všichni se spoléhají na Bosch IoT Suite jako technologický základ pro propojení. Je to stěžejní produkt společnosti Bosch.IO, nové dceřiné společnosti se 100% podílem firmy Bosch. Její pracovníci již pomocí Bosch IoT Suite realizovali více než 250 IoT projektů společně se zákazníky z oblasti maloobchodu, energetiky, stavebnictví, průmyslu, spotřebního zboží, zemědělství a mobility. „Projekty Bosch.IO představují efektivní vývoj škálovatelných a bezpečných řešení IoT pomocí cloudu a Bosch IoT Suite založené na otevřených zdrojích,“ říká Dr. Stefan Ferber, člen představenstvaBosch.IO. Služby Bosch IoT Suitejsou integrovány do cloudových prostředí, která zákazníci pro své projekty preferují.

„Projekty Bosch.IO představují efektivní vývoj škálovatelných a bezpečných řešení IoT pomocí cloudu a Bosch IoT Suite založené na otevřených zdrojích,“

říká Dr. Stefan Ferber, člen představenstvaBosch.IO.

Všestranný a prověřený praxí

Bosch IoT Suite je klíčovou součástí bezdrátové aktualizace firmwaru automobilky Daimler. Přibližně čtyři miliony majitelů automobilů již dostávají nové verze softwaru vozidla - například aktualizace infotainmentu - pohodlně a bezpečně prostřednictvím mobilní sítě. To šetří čas, protože odpadají návštěvy servisu kvůli aktualizaci softwaru. Bosch IoT Suite je při bezdrátových aktualizacích základním prvkem pro komunikaci s vozidly.

Pro švédského výrobce kočárků Emmaljunga společnost Bosch vyvinula systém eStroller, asistenční systém pro dětské kočárky s rozsáhlými komfortními a bezpečnostními prvky. Kromě funkcí podpory tlačení a automatického brzdění je také součástí propojení prostřednictvím aplikace pro chytré telefony. Bosch IoT Suite je základem aplikace, prostřednictvím které mohou uživatelé přistupovat k dalším funkcím, jako je například alarm.

Dodavatel energie EWE využívá Bosch IoT Suite k efektivní správě údajů o spotřebě elektrické energie. To také otevírá dveře ke službám s přidanou hodnotou. Data mohou být využita například k analýze spotřeby a poskytnout tak detailní informace o největších konzumentech energie v rámci domácnosti. Uživatelům to pomáhá šetřit energii.

Bosch IoT Suite používají nejen zákazníci jako Daimler, Emmaljunga nebo EWE, ale je také centrální softwarovou platformou pro IoT řešení od společnosti Bosch. Suite například propojuje inteligentní kamery Bosch Building Technologies s cloudem a existujícími backendy. To umožňuje nákladově efektivní správu kamer po celou dobu jejich životnosti a aktualizace softwaru a firmwaru zařízení i bran.

Příklad z Bosch Rexroth ukazuje, jak lze Bosch IoT Suite přizpůsobit zvláštním požadavkům v oblasti průmyslu. Dceřiná společnost Bosch, která se specializuje na technologii pohonů a řízení staví na Bosch IoT Suite své řešení BODAS Connect pro mobilní stroje. S tímto otevřeným a škálovatelným řešením koncové konektivity lze získat přístup k informacím o strojích. Poprodejní služby, jako jsou aktualizace softwaru, lze nainstalovat stisknutím tlačítka - a to i bez servisního personálu na místě. Na BODAS Connect spoléhá mimo jiné také výrobce komunálních a zemědělských vozidel Reform, aby rychle analyzoval a odstranil příčiny selhání svých mobilních pracovních strojů.

Zaměření na edge computing a umělou inteligenci

Se svými uživatelskými a podnikovými aplikacemi propojuje Bosch IoT Suite více než deset milionů senzorů, přístrojů, bran a strojů. Ty budou díky spojení řešení IoT od společnosti Bosch s umělou inteligencí (AI) v budoucnu stále inteligentnější. Bosch používá umělou inteligenci a Internet věcí (IoT), aby lidem usnadnil život a učinil ho co nejbezpečnější. Kromě přímého připojení zařízení ke cloudu existuje stále více aplikací, v nichž edge computing přináší u propojení významné výhody. Edge Device je zařízení s internetovým připojením, které dokáže lokálně zpracovávat data. Tato zařízení přenáší méně dat do cloudu. Příslušné zdroje jsou tak optimálně využívány. Kromě toho tato zařízení mohou reagovat rychleji a automaticky na události prostřednictvím lokální logiky. „Již více než 33 000 edge devices je kompatibilních s Bosch IoT Suite a je připojeno prostřednictvím různých relevantních protokolů lokálně i přes internet,“ říká Ferber.

V budoucnu bude Bosch.IO také využívat nové předkonfigurované servisní pakety, pomocí kterých mohou zákazníci efektivněji implementovat IoT řešení. Odborníci proto sestavili z různých servisních modulů Bosch IoT Suite kompletní paket. Jedním z těchto komponent je Bosch IoT Hub, vysoce škálovatelná služba pro přímé připojení zařízení, nebo edge devices přes brány k Bosch IoT Suite. Podporuje připojení prostřednictvím standardních i zákaznických protokolů. „Od zařízení po cloud mohou zákazníci s naší novou nabídkou realizovat kompletní aplikace IoT,“ vysvětluje Ferber.

„Očekáváme, že se trh pro platformy Internetu věcí bude ve střednědobém horizontu konsolidovat. Z odhadovaných tří až pěti platforem, které budou převládat, bude jedna založena na open source. “

říká Ferber.

Pozitivní hodnocení analytiků

Bosch IoT Suite je založen na softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, který odborníci ze společnosti Bosch a dalších společností společně vyvíjejí v Eclipse IoT Working Group. Díky tomu je platforma při používání mimořádně flexibilní. Přední a nezávislá společnost zabývající se analýzou trhu a poradenstvím pro IT společnosti v Evropě PAC (součást skupiny Teknowlogy Group) hodnotí Bosch IoT Suite ve své současné zprávě jako „Nejlepší ve své třídě“ na všech platformách IoT, které jsou založeny na open source. „Toto vynikající hodnocení pro Bosch IoT Suite nás těší,“ říká Ferber. „Očekáváme, že se trh pro platformy Internetu věcí bude ve střednědobém horizontu konsolidovat. Z odhadovaných tří až pěti platforem, které budou převládat, bude jedna založena na open source. “

Fotografie:
#2718967, #2944459, #2892370, #1856470

Kontakt pro novináře:
Annett Fischer,
Telefon: +49 711 811-6286
Twitter: @Annett__Fischer

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?