Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Propojená vozidla, domy, továrny: Chytrá řešení od společnosti Bosch usnadňují každodenní život

To nejlepší na Bosch ConnectedWorld 2020

  • Propojená mobilita: více bezpečnosti a komfortu v silničním provozu
  • Propojený průmysl: učící se stroje jako partneři ve výrobě
  • Propojené budovy: inteligentní pomocníci pro byty, domy a podniky
  • Propojené pole: vyšší výnosy a kvalita v zemědělství
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Berlín – Od citlivých robotů s umělou inteligencí ve výrobě přes výkonné počítače pro propojenou a automatizovanou mobilitu až po inteligentní domy: Na konferenci průmyslu IoT Bosch ConnectedWorld 2020 19. a 20. února v Berlíně, ukáže společnost Bosch to, co vše dnes umožňuje internet věcí (IoT) a která řešení v budoucnu usnadní každodenní život - na cestách, doma, při práci.

V pohybu: Řešení pro mobilitu dneška a zítřka

Výkonné počítače pro architekturu elektroniky budoucnosti - Vehicle Computer: Rostoucí elektrifikace, automatizace a propojování klade stále vyšší nároky na architekturu elektroniky ve vozidle. Klíčem k automobilům budoucnosti jsou nové vysoce výkonné řídící jednotky. U takzvaných Vehicle Computer zvýší Bosch do začátku následující dekády výpočetní výkon ve vozidlech tisícinásobně. Společnost již implementovala počítače tohoto typu pro autonomní jízdu, pohonné ústrojí a integraci informačních systémů a asistenčních funkcí řidiče.

Pod proudem - služby pro elektromobilitu: Díky baterii v cloudu umožní Bosch delší životnost baterií v elektrických automobilech. Inteligentní softwarové funkce analyzují stav baterie na základě dat v reálném čase z vozidla a jeho okolí. Pro baterii jsou identifikovány stresové faktory, například vysokorychlostní nabíjení. Opatření proti stárnutí článků jsou odvozena ze získaných informací, jako jsou optimalizované a tedy šetrnější procesy nabíjení. Integrované nabíjecí a navigační řešení Convenience Charging od společnosti Bosch umožňuje přesnou předpověď ujeté vzdálenosti, plánování trasy podél nabíjecích stanic a snadné nabíjení či placení.

E-mobilita pro dálkovou dopravu - systém palivových článků: Mobilní palivový článek umožňuje dlouhé dojezdy s krátkou dobou tankování. Při použití obnovitelně vyráběného vodíku je provoz vozidel zcela bez emisí. Společnost Bosch hodlá společně se švédskou společností Powercell industrializovat vyvíjenou sestavu palivových článků. Kromě sestavy, která přeměňuje vodík a kyslík na elektrickou energii, vyvíjí Bosch všechny důležité komponenty systému palivových článků, které jsou připravené pro sériovou výrobu.

Propojené produkty jako zachránci života - Help Connect: Každý, kdo má nehodu, potřebuje rychlou pomoc - ať už doma, při sportu, na kole, v autě nebo na motocyklu. V těchto nouzových situacích nabízí Bosch strážného anděla v podobě Help Connectu. V případě nouze jsou záchranářům zaslány důležité informace pro záchranu života, prostřednictvím Bosch Service Center pomocí aplikace na smartphonu. Předpokladem je automatická detekce nehody, například prostřednictvím senzorů ve smartphonu nebo asistenčních systémů vozidel. Například senzory zrychlení řízení stability motocyklu MSC byly rozšířeny o inteligentní algoritmus identifikace kolize. Pokud senzory detekují nehodu, ohlásí kolizi aplikaci. Ta okamžitě spustí záchrannou akci. Po registraci lze záchrannou aplikaci aktivovat kdykoli a kdekoli - automaticky prostřednictvím propojených zařízení nebo stisknutím tlačítka.

Ve vývoji: Řešení pro továrnu přítomnosti a budoucnosti

Větší transparentnost a efektivita ve výrobě a logistice - Nexeed: Systém průmyslových aplikací Nexeed pro průmysl 4.0 poskytuje všechna procesní data standardizovaná ve výrobě a logistice a také rozkrývá potenciály optimalizace. Tento systém již pomohl jednotlivým závodům dosáhnout zvýšení produktivity až o 25 procent. Pomocí Nexeed Track a Trace je možné také optimalizovat logistiku: Náklad a jeho nosiče jsou monitorovány a sledovány senzory a branami, které pravidelně odesílají polohu a stav do cloudu. Specialisté na logistiku a plánovači vždy vědí, kde se například nachází jejich palety a výrobní materiál a zda dorazí včas na místo určení.

Správný náhradní díl rychle po ruce - vizuální rozpoznávání objektů: Pokud dojde při výrobě k výpadku stroje, existuje riziko prostojů. Mít správný náhradní díl rychle po ruce šetří čas i peníze. Zde přichází ke slovu vizuální rozpoznávání objektů: Fotografie vadného dílu je vyfotografována pomocí smartphonu a správný náhradní díl je co nejrychleji identifikován pomocí aplikace. Základem je neuronová síť, která je natrénována pomocí velkého počtu obrazových dat. Systém vyvinutý společností Bosch zahrnuje všechny kroky od jednoduchého získávání snímků náhradních dílů přes algoritmus pro trénink s obrazovými daty až po aplikaci.

Citliví roboti - výzkumný projekt AMIRA: Inteligentní průmysloví roboti budou nezbytnou součástí výroby v továrně budoucnosti. Ve výzkumném projektu AMIRA se používají metody strojového učení a umělé inteligence. Cílem je naučit roboty náročné výrobní úkoly, které vyžadují citlivost a řadu dovedností.

V kontaktu: Řešení pro budovy a infrastrukturu

Vysoce účinný a čistý zdroj energie – stacionární palivové články: Palivový článek na bázi tuhých oxidů (SOFC) hraje důležitou roli v zabezpečení dodávek a flexibilitě energetických systémů. Tato technologie má být používána mimo jiné ve formě malých decentralizovaných elektráren ve městech, továrnách, datových centrech a při provozu nabíjecích stanic pro elektromobily. Bosch nedávno investoval 90 milionů EUR do firmy Ceres Power, která je expertem v oblasti palivových článků a zvýšil tím svůj podíl na přibližně 18 procent.

Budova přemýšlí - Connected Building Services: Jak lze optimálně využít místnosti v kancelářské budově? Kdy musí být část budovy klimatizována? Jsou všechna připojená světla funkční? Odpověď na tyto otázky poskytuje Connected Building Services založená na senzorech a cloudech od společnosti Bosch. Získávané údaje jsou například kvalita ovzduší či přítomnost osob v budově. Na základě těchto údajů z budovy podporují efektivní správu budov. Vnitřní klima a osvětlení lze efektivně a podle potřeby upravit a spotřeba energie klesá. Požadavky na údržbu výtahů s údaji o stavu výtahu v reálném čase lze také lépe plánovat a dokonce předvídat. Je tak možné eliminovat neplánované výpadky.

Rozšířená platforma - Home Connect Plus: Home Connect, otevřená platforma IoT pro domácí spotřebiče od společnosti Bosch a dalších výrobců, se rozšiřuje z kuchyně do celého domu. Od poloviny roku 2020 bude nová aplikace Home Connect Plus schopna provozovat i další oblasti inteligentního domu, jako je ovládání osvětlení a rolet, topení, zábavního zařízení nebo zahradní techniky, bez ohledu na výrobce. Díky tomu bude život doma ještě pohodlnější a efektivnější.

Koláč upečený pomocí umělé inteligence - trouba kombinuje senzory a strojové učení: Křupavá pečeně či nadýchaný koláč - trouby řady 8 zajistí dokonalý výsledek pomocí patentované senzoriky Bosch. Díky umělé inteligenci se určitá zařízení nyní učí na základě prováděných pečicích procesů. Čím častěji domácnosti trouby používají, tím přesněji zařízení předpovídají konec přípravy příslušného jídla.

Na poli: Řešení pro zemědělské stroje, pole a farmy

Digitální ekosystém pro chytré zemědělství - NEVONEX: NEVONEX je nezávislý ekosystém, který přináší digitální služby do zemědělských strojů a umožňuje hladké propojení pracovních procesů a strojů. Poskytovatelé zemědělské techniky nebo provozních prostředků mohou pomocí platformy nabízet různé služby. Ty lze provádět přímo na stávajících i nových zemědělských strojích s nainstalovanou řídicí jednotkou NEVONEX. Propojení senzorů na zemědělském stroji, již instalovaných nebo dodatečně vybavených, vytváří další potenciál efektivity. Například lze optimalizovat výtěžnost osiva, hnojiv nebo prostředků na ochranu rostlin nebo automatizovat pracovní procesy.

Pohled na Čerstvost, růst a počasí - chytré senzorové systémy: Propojené senzorové systémy od společnosti Bosch pomáhají zemědělcům sledovat vnější vlivy a reagovat včas. Pomocí Deepfield Connect Field Monitoring dostávají uživatelé data o počasí, růstu rostlin a to přímo na jejich smartphony. Zavlažovací systém Smart Irrigation pomáhá optimálně využívat vodu při pěstování oliv. Monitorování mléka Deepfield Connect měří teplotu mléka pomocí propojených senzorů v tanku. To umožňuje producentům mléka, mlékárnám nebo řidičům cisteren zasáhnout dříve, než mléko zkysne. S Greenhouse Guardian mohou být všechna onemocnění rostlin identifikována v rané fázi. Ve skleníku jsou shromažďována data, například o vlhkosti vzduchu nebo obsahu oxidu uhličitého, která jsou dále zpracována v Bosch IoT Cloud pomocí umělé inteligence a analyzují se rizika infekce.

Fotografie:
#2068019, #29444471, #2236620, #1369004, #1846404, #1453365, #2726726, #2828508

Kontakt pro novináře:
Caroline Schulke,
Tel.: +49 711 811-7088
Twitter: @BoschPresse

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?