Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Navigace bez řidiče k dobíjecím místům – díky Bosch a dceřiné společnosti VW Cariad

Zahájení testování automatického parkování a nabíjení

  • Společnost Bosch a dceřiná společnost koncernu Volkswagen Cariad testují parkování bez řidiče a nabíjení založené na automatickém parkování.
  • Služba automatizovaného parkování nyní zahrnuje i automatické nabíjení elektromobilů.
  • Cílem je vytvořit další výhody pro zákazníky automobilového průmyslu spojením služeb automatizovaného parkování a nabíjení.
  • Automatizované nabíjení usnadní cestu k elektromobilitě.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Hledání parkovacího místa může být únavné a časově náročné, zejména v labyrintu garáží – a pozdější hledání vozidla není jiné. Podobný příběh je i hledání volného místa pro nabíjení. Společnost Bosch nyní společně s dceřinou společností koncernu Volkswagen Cariad testuje automatické dobíjení vozů. Toto řešení, které vychází z automatizovaného parkovacího systému Bosch, navádí elektromobily bez řidiče na volné parkovací místo vybavené nabíjecím bodem, kde je nabíjecí robot automaticky dobije. Po dokončení dobíjení vozidlo bez řidiče manévruje na jiné parkovací místo. Společnosti Bosch a Cariad nyní testují potřebnou technologii ve dvou vlastních garážích v Německu:
V garáži pro zaměstnance společnosti Cariad v Ingolstadtu testují obě společnosti parkování bez řidiče s automatickým parkováním, zatímco ve vývojové garáži společnosti Bosch v Ludwigsburgu se testuje nabíjení bez řidiče s automatickým parkováním. Na veletrhu CES 2024 v Las Vegas představila společnost Bosch také technologie potřebné pro automatické nabíjení.

Elektromobilita: automatizace k rozptýlení obav z dojezdu

Snadné a přehledné nabíjení je pro řidiče elektromobilů na prvním místě v seznamu přání. Jejich každodenní zkušenosti však hovoří jinak: Dlouhé fronty na dobíjecích místech, blokovací poplatky za pozdní odpojení napájecího kabelu a manipulace s kabelem. Řešením těchto problémů automatické nabíjení s obsluhou výrazně zvyšuje pohodlí zákazníků při nabíjení elektromobilů.

Tato technologie navíc nabízí řadu výhod pro výrobce automobilů, provozovatele dobíjecích míst, provozovatele parkovacích garáží a dodavatele energie. A co se týče životního prostředí, elektromobily znamenají snížení emisí uhlíku ze silniční dopravy.

Automatizace hraje klíčovou roli v revoluci mobility a přechodu na elektromobilitu. Naše dvě služby – automatizované parkování a automatizované dobíjení – uživatelům výrazně usnadňují využívání mobility,

říká Manuel Maier, viceprezident pro oblast parkovacích produktů Level 4 společnosti Bosch.

„Zjednodušení dobíjení elektromobilů zmírňuje obavy lidí z dojezdu a je nezbytné, aby se elektromobilita rozšířila. Díky tomu mohou společnosti Bosch a Cariad zajistit ještě efektivnější a pohodlnější parkování a nabíjení.“

Velký potenciál v této spolupráci vidí také Rolf Dubitzky, vedoucí oddělení parkování společnosti Cariad: „Jsme obzvláště rádi, že můžeme společně se společností Bosch utvářet budoucnost automatizovaného parkování a nabíjení. Naše spolupráce nám umožňuje testovat technologie v rané fázi vývoje vozidel, aby byl konečný produkt spolehlivý a nabízel zákazníkům co nejlepší uživatelský zážitek.“

Nabíjecí služba: Automatizovaná cesta k ještě většímu pohodlí

Infrastruktura navede vozidlo na parkovací místo, kde robot otevře nabíjecí klapku a automaticky vloží nabíjecí kabel, který po úplném nabití baterie vozidla opět odpojí. Vůz pak odjede zpět na běžné parkovací místo, čímž uvolní nabíjecí místo pro další elektromobil s vybitou baterií. To vše umožňuje dobíjení a parkování několika vozidel bez zásahu člověka. Tím se zvyšuje efektivita dobíjecí infrastruktury, optimalizuje se využití dobíjecích míst a zákazníci se nemusí obtěžovat dlouhým čekáním na dobíjecím místě.

Automatizované parkování s obsluhou je první parkovací služba na světě bez řidiče na úrovni SAE 4 a již zhruba rok funguje v garáži P6 na stuttgartském letišti. Společnost Bosch začala touto technologií vybavovat i další parkovací domy po celém Německu.

Bosch na veletrhu CES 2024:

  • TISKOVÁ KONFERENCE: V pondělí 8. ledna 2024 od 9:00 do 9:45 hodin (PST) s Dr. Tanjou Rückert, členkou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, a Mikem Mansuettim, prezidentem společnosti Bosch v Severní Americe, v Ballroom Banyan ABCD, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, třetí poschodí, a také živě přenášená na Bosch Media Service.
  • STÁNEK: 9. - 12. ledna 2024 ve střední hale, stánek č. 17207.
  • SLEDUJTE nejzajímavější události veletrhu Bosch CES 2024 na X: #BoschCES.
  • PANELOVÉ DISKUSE S EXPERTY BOSCH, čtvrtek 11. ledna 2024:
    • „Elevate Your Space: Enhancing your Home with Smart Appliances”, 15:00 (místního času), hotel Venetian, Lando 4302, sezení s Goncalem Costou, viceprezident pro klima a pohodu v Severní Americe.
    • „Our Newest Cyber Threat is AI and AI is Our Biggest Defense”, 14:00 hodin (místního času), Las Vegas Convention Center West / N258, zasedání s Dr. Zico Kolterem, šéfem pro umělou inteligenci ve společnosti Bosch.
    • „Future of Care: How Other Industries Shape Health”, 11:00 (místního času), Las Vegas Convention Center / Severní křídlo, zasedání s Dr. Stefanem Finkbeinerem, generálním ředitelem společnosti Bosch Sensortec.

Kontakt pro novináře:
Jennifer Gass
Tel: +49 711 811 42239
Email: jennifer.gass@de.bosch.com

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?