Suche

Tisková informace #Udržitelnost
Sdílet tiskovou informaci

Klimaticky neutrální stavební fond: Bosch zvyšuje výrobu tepelných čerpadel v portugalském Aveiru

Do roku 2026 bude v této lokalitě investováno přibližně 100 milionů eur

  • Investice do budoucnosti: Bosch Home Comfort Group buduje v Aveiru laboratoře, výrobní budovy a linky na výrobu tepelných čerpadel.
  • Dlouhodobý závazek k tepelným čerpadlům: Do roku 2030 půjde do rozšíření evropské vývojové a výrobní sítě jedna miliarda eur.
  • „Vyrobeno v Evropě“: Zvláště tiché tepelné čerpadlo s ekologickým propanem jako chladivem se vyrábí v Eibelshausen, Aveiru a Tranåsu.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Aveiro, Portugalsko / Eibelshausen, Německo / Stuttgart, Německo – Tepelná čerpadla jsou klíčovou součástí klimaticky neutrálních budov. Z toho důvodu společnost Bosch důsledně sleduje svou dlouhodobou strategii a investuje do rozvoje svých vývojových a výrobních kapacit pro tepelná čerpadla. Nyní do roku 2026 směřuje do portugalského závodu v Aveiru, jižně od Porta, přibližně 100 milionů eur.

Společnost plánuje výstavbu nových laboratoří, dvou výrobních budov a dalších výrobních linek tepelných čerpadel. Ve střednědobém horizontu by tak mělo vzniknout několik stovek nových pracovních míst. Vedle německého Eibelshausenu a švédského Tranåsu je Aveiro důležitým místem v evropské síti vývoje a výroby tepelných čerpadel. Do konce desetiletí investuje Bosch do rozšíření této sítě celkem více než jednu miliardu eur.

Nyní investujeme do vývoje a výroby našich tepelných čerpadel, abychom zajistili, že budeme schopni zvýšit výrobu požadovaným tempem. Společnost Bosch usiluje o vedoucí postavení na mezinárodním trhu tepelných čerpadel, a proto postupně rozvíjíme naše aktivity v této oblasti,

říká Christian Fischer, místopředseda představenstva společnosti Bosch, který je zodpovědný za obchodní sektory Energetika a technika budov a Spotřební zboží.

„Pro naši divizi Home Comfort sledujeme dlouhodobou strategii. Chceme, aby naše udržitelná produktová řešení pomáhala spotřebitelům žít pohodlný a klimaticky šetrný životní styl,“ dodává.

Tepelná čerpadla Bosch: „Vyrobeno v Evropě“

Bosch Home Comfort Group spoléhá na diverzifikované portfolio pro dosažení klimatických cílů v oblasti stavebnictví. Tepelná čerpadla a hybridy tepelných čerpadel jsou základním prvkem dekarbonizace více než 200 milionů budov jen v Evropě.

Naše tepelná čerpadla nesou označení „Vyrobeno v Evropě“,

říká Jan Brockmann, generální ředitel Bosch Home Comfort Group.

„Naši inženýři, výzkumníci a vývojáři pracují ruku v ruce s naší výrobní sítí na vývoji nejmodernějších tepelných čerpadel,“ dodává. „Díky vysoké míře investic a další expanzi v Aveiru, podporujeme elektrifikaci budov a spojujeme domácí pohodlí s ekologickými technologiemi.“

Bosch Home Comfort Group vyvíjí a vyrábí technologie pro ohřev vody v Aveiru již mnoho let. V této lokalitě probíhá také vývoj tepelných čerpadel pro jižní Evropu. Kromě toho bude závod v Aveiru vyrábět venkovní jednotky a nástěnné vnitřní jednotky pro novou generaci obzvláště tichých tepelných čerpadel Compress 5800i AW a Compress 6800i AW, která využívá ekologické chladivo propan. Zkušenosti získané při výrobě nástěnných ohřívačů vody mohou být využity. Modely Compress 5800i AW a Compress 6800i AW byly vyvinuty společně různými týmy z Wernau (Německa) a Averia a vyráběny ve výrobní síti Aveiro, Eibelshausen a Tranåsu.

Na začátku roku byla v Eibelshausenu spuštěna výrobní linka na vnitřní jednotky tepelných čerpadel nové generace. Nová řada se odlišuje tím, že zásobníky se vkládají do vnitřní jednotky tepelného čerpadla ještě předtím, než opustí závod; dříve se o to starali specializovaní prodejci. Toto výrazně zkracuje dobu instalace, kterou potřebuje koncový uživatel, a zároveň zvyšuje robustnost systému a zkracuje přepravní trasy. Nová linka využívá desítky let zkušeností závodu Eibelshausen s výrobou zásobníků teplé vody.

Tranås, jako dlouholetý švédský výrobce tepelných čerpadel, vyrábí části venkovní jednotky, přičemž využívá své dlouholeté zkušenosti s touto technologií. Toto pracoviště vyvíjí a vyrábí tepelná čerpadla pro Bosch Home Comfort Group od roku 2006. Zaměřuje se na vývoj produktů pro severoevropský trh.

Topné systémy se přesouvají ze suterénu do předzahrádky

Nová generace tepelných čerpadel Compress 5800i AW a Compress 6800i AW byly vyvinuty na základě uživatelských zkušeností společně s odborníky z oboru vytápění. Při vývoji jsme se zaměřili na design, funkčnost a optimalizaci zvuku.

Na naší nejnovější generaci tepelných čerpadel je skvělé, že jsou malá, snadno se instalují a jako chladivo používají ekologický propan,

říká Maximilian Lederer, produktový manažer společnosti Bosch Home Comfort.

„Díky svému horizontálnímu formátu mohou být tepelná čerpadla umístěna v různých polohách, což znamená, že se například atraktivně začlení do vzhledu dvora nebo zahrady. Všechny tyto vlastnosti hrají zásadní roli při rozhodování zákazníka o koupi,“ dodává Tino Hirsch, vedoucí prodeje společnosti Bosch Home Comfort v Německu.

Komplexní nabídka služeb pro topenáře

Bosch Home Comfort Group uvedla na trh své první tepelné čerpadlo již v 70. letech minulého století. Poté, co v roce 2006 koupila švédského výrobce tepelných čerpadel IVT, pokračovala ve vývoji nejen výrobků, ale i ekosystému tepelných čerpadel s cílem zajistit rychlou a snadnou instalaci zařízení pro servisní techniky a jednoduchou obsluhu pro koncové uživatele. Například tepelná čerpadla nové generace zabírají díky vylepšené konkurenci pouze 0,36 m2.

Bosch Home Comfort Group a její značky navíc podporují odborníky na vytápění, aby jejich každodenní práce byla efektivnější. Jedním ze způsobů je nová nadační služba, která nabízí topenářům možnost objednat si přesně namontovaný základ pro venkovní jednotky vzduchových tepelných čerpadel, a tak tuto netechnickou činnost zadat externí firmě. Značka Bosch Home Comfort nabízí spolupráci se společností Bosch Elektrické nářadí řemeslníkům software OfficeOn, který dále zvyšuje jejich efektivitu při plánování, tvorbě nabídek a faktur, pomáhá jim s koordinací schůzek a s časovými výkazy.

Kontakt pro novináře:
Dörthe Warnk
Tel.: +49 711 811-55508
Twitter: @d_warnk

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?