Suche

Tisková informace #Udržitelnost
Sdílet tiskovou informaci

Tech Compass 2023: Podle většiny oslovených jsou technologie klíčové v boji proti změně klimatu

Průzkum Bosch: 63 % dotázaných v Německu upřednostňuje solární energii

  • Předseda představenstva společnosti Bosch Dr. Stefan Hartung: „Lidé očekávají, že firmy přispějí s řešeními v boji proti změně klimatu.“
  • Hospodářství a ochrana klimatu: Čtyři z pěti respondentů považují udržitelnost za faktor ekonomického úspěchu.
  • Důvěra v technologie roste: 75 % dotázaných věří, že technologický pokrok udělá svět lepším místem.
  • Život ve virtuálních světech: 43 % účastníků průzkumu si dokáže představit, že by si koupilo auto pro metaverz.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo/Las Vegas, USA – Energetická krize a změna klimatu: Jak může lidstvo uspokojit poptávku po udržitelné a cenově dostupné energii? Tato otázka hýbe lidmi. Ukazuje to reprezentativní průzkum Bosch Tech Compass 2023, který byl proveden v sedmi zemích světa a představen na veletrhu CES v Las Vegas (5. až 8. ledna 2023).

Udržitelné technologie a ekonomický úspěch

Respondenti se ve velké míře shodují na ekonomickém potenciálu udržitelných řešení a produktů: 82 % z nich si myslí, že čím více bude společnost spoléhat na udržitelné technologie, tím větší bude její ekonomický úspěch v budoucnu. Toto přesvědčení je nejsilnější v Brazílii a Indii (obě země 87 %) a nejnižší v USA (73 %). Podle průzkumu je stále co zlepšovat, alespoň co se angažovanosti podnikatelské komunity v oblasti ochrany klimatu týče: 58 procent respondentů se domnívá, že pouze menší část firem se v současné době vážně zabývá otázkou udržitelnosti. „Největším úkolem naší doby je bojovat proti změně klimatu. Lidé proto oprávněně očekávají, že společnosti poskytnou technická řešení těchto otázek. Bosch se s touto výzvou vyrovnává a důsledně se zaměřuje na technologie budoucnosti, jako je elektrolýza vodíku,“ říká Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch.

Různé technologie v boji proti změně klimatu

V mnoha částech světa je aktuální obrat k obnovitelným zdrojům energie, nicméně lidé na celém světě ještě nechtějí pro výrobu energie zcela odepsat jadernou energii a fosilní paliva jako jsou plyn a ropa.

Celkem 62 % respondentů by uvítalo podporu solární energie a 44 % se vyslovilo pro podporu technologií větrné energie. Přímé srovnání jednotlivých zemí však ukazuje odlišný obraz: V Číně (36 %) a Francii (31 %) je volání po podpoře jaderné energetiky stále poměrně hlasité (globálně 23 %). Američané (ropa 21 %, plyn 24 %) a Indové (ropa 22 %, plyn 23 %) se i nadále spoléhají na technologie těžby ropy a zemního plynu více než ostatní země, které se účastnily průzkumu (celosvětově: ropa 14 %, plyn 15 %). V Německu je naopak podpora jaderné energie (13 %) a fosilních paliv (ropa 4 %, plyn 8 %) slabá – mnoho Němců se odvrací od fosilní energie a rádi by viděli expanzi sluneční a větrné energie (sluneční energie 63 %, vítr 50 %) a vodíku (51 %).

Důvěra v technologie roste

Tech Compass ukazuje, že ve světě plném nejistoty se ve srovnání s předchozím rokem zvýšila důvěra v technologie. 75 % dotázaných na celém světě věří, že technologický pokrok může učinit svět lepším místem (2022: 72 %*).

83 % respondentů také považuje technologie za klíčové v boji proti změně klimatu (2022: 76 %*). „Digitalizace může významně přispět k udržitelnosti,“ říká Hartung. „Investujeme do vývoje a rozšiřování nových slibných technologií se zaměřením na udržitelnost, mobilitu a Průmysl 4.0.“

Mobilita v metaverzu

Tech Compass poskytuje zajímavé pohledy i na další aktuální otázky, jako např. na metaverzum. V tomto virtuálním světě, kde lidé komunikují jako avataři v trojrozměrném prostoru modelovaném podle reality, bude hrát roli také téma mobility: 43 % respondentů si dokáže představit, že by si pro metaverz koupili auto. Zejména v Číně (75 %) a Indii (69 %) jsou ochota a zájem vysoké.

Ačkoli jsou respondenti v Brazílii (47 %), USA (33 %), Velké Británii (30 %), Německu (26 %) a Francii (23 %) v současné době opatrnější, čísla ukazují, že touha po automobilu existuje nejen v reálném, ale i ve virtuálním světě.

O průzkumu:

V rámci této studie provedla společnost Gesellschaft für Innovative Marktforschung mbH (GIM) jménem společnosti Bosch v září 2022 online průzkum mezi lidmi staršími 18 let v sedmi zemích (Brazílie, Čína, Německo, Francie, Indie, Spojené království a USA). V Německu, Francii a Velké Británii bylo dotazováno 1 000 respondentů; v Brazílii, Číně, Indii a USA 2 000 respondentů. Vzorky jsou reprezentativní pro danou zemi z hlediska regionu, pohlaví a věku (BR, DE, FR, UK, US: 18-69 let / CN, IN: 18-59 let).

*Pro zjednodušení čitelnosti a interpretace byly celosvětové průměry pro rok 2023 založené na 7 zemích porovnány s celosvětovými průměry pro rok 2022 založenými na 5 zemích. Výpočet celosvětového průměru pro rok 2023 na základě stejných 5 zemí z Bosch Tech Compass 2022 přinesl stejné výsledky.

Tags: CES

Kontakt pro novináře:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.com

Bosch na veletrhu CES 2023:

  • TISKOVÁ KONFERENCE: Středa 4. ledna 2023 od 8:00 do 8:45 (PST) s Dr. Tanjou Rückert, členkou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, a Mikem Mansuettim, prezidentem společnosti Bosch v Severní Americe, v Ballroom F, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, Level 2 – také s živým přenosem na Bosch Media Service.
  • STÁNEK: 5. – 8. ledna 2023 v Central Hall, stánek č. 16115.
  • ZÁŽITKOVÁ JÍZDA: Spojení technologií digitálního kokpitu a pokročilých asistenčních systémů řidiče: 5. – 8. ledna ledna 2023, LVCC, Central Hall, Central Plaza.
  • SLEDUJTE nejdůležitější události veletrhu Bosch CES 2023 na Twitteru: #BoschCES.
  • PANELOVÁ DISKUZE „Industrial Transformation with Robots Powered by AI“ ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 10:00, Las Vegas Convention Center West / W216-218, diskuze se Zico Kolterem, hlavním vědeckým pracovníkem pro umělou inteligenci ve společnosti Bosch.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?