Suche

Tisková informace #Business/economy
Sdílet tiskovou informaci

Personální změny ve společnostech Robert Bosch GmbH a Robert Bosch Industrietreuhand KG

  • Od 1. ledna 2022, po delším období plánování, přejde odpovědnost za vedení společnosti Bosch na novou generaci.
  • Na konci roku 2021, po téměř 47 letech ve společnosti, odejde Franz Fehrenbach z dozorčí rady a společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG (RBIK).
  • Jeho nástupcem ve funkci předsedy dozorčí rady a generálního partnera RBIK je Prof. Stefan Asenkerschbaumer.
  • Dr. Volkmar Denner odchází po téměř deseti letech ve funkci předsedy představenstva do důchodu. Jako vědecký poradce skupiny Bosch se bude věnovat výzkumu kvantových technologií.
  • Novým předsedou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH bude jmenován dr. Stefan Hartung.
  • Dr. Christian Fischer bude jmenován novým místopředsedou představenstva.
  • Dr. Markus Heyn bude jmenován předsedou obchodní oblasti Mobility Solutions.
  • Dr. Markus Forschner bude jmenován do představenstva jako nový finanční ředitel.
  • Dr. Wolfgang Malchow rezignoval na své funkce po 40 letech ve společnosti a odešel z RBIK a dozorčí rady.
  • Dr. Eberhard Veit vystřídá Malchowa jako generální partner RBIK a člen dozorčí rady.
  • Dr. Stefan Hartung, dr. Christian Fischer a prof. Michael Kaschke se stanou akcionáři RBIK.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Od 1. ledna 2022 po delším období plánování přejde odpovědnost za vedení společnosti Bosch na novou generaci: Franz Fehrenbach, předseda dozorčí rady a Robert Bosch Industrietreuhand KG, odchází do důchodu a vystřídá ho prof. Stefan Asenkerschbaumer. dr. Volkmar Denner předává funkci předsedy představenstva dr. Stefanu Hartungovi. Jako vědecký poradce skupiny Bosch se bude Denner věnovat výzkumu kvantových technologií. Dr. Christian Fischer se stane místopředsedou představenstva a dr. Markus Heyn se ujme předsednictví obchodní oblasti Mobility Solutions. Jako nový finanční ředitel dr. Markus Forschner nově vytvořené představenstvo společnosti Bosch, které bylo redukováno na sedm lidí. Společnost Bosch je přesvědčena, že tato nová jmenování ji postaví do dobré pozice, aby mohla pokračovat v silném a smysluplném rozvoji, jak si její zakladatel Robert Bosch přál.

Personální změny ve společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG a v dozorčí radě a představenstvu společnosti Robert Bosch GmbH nabývají účinnosti 1. ledna 2022. Změny jsou uvedeny podrobněji níže:

Franz Fehrenbach (71) rezignuje na své funkce ve společnosti s účinností od 31. prosince 2021. Stane se tak po téměř 47 letech ve společnosti. Zároveň odstoupí z Robert Bosch Industrietreuhand KG. Franz Fehrenbach je předsedou dozorčí rady společnosti Robert Bosch GmbH a generálním partnerem a předsedou valné hromady akcionářů společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG od 1. července 2012. Po výkonu několika různých pozic – mimo jiné byl Fehrenbach členem výkonného vedení společnosti Robert Bosch Corporation (Automotive Group) ve Spojených státech a také výkonným vedením různých divizí v segmentu mobility – byl v roce 1999 jmenován do představenstva společnosti Robert Bosch GmbH a jejím předsedou byl až do roku 2012. Akcionáři a dozorčí rada vzdali hold mnoha letům práce Franze Fehrenbacha a jeho výjimečnému přínosu společnosti. Christof Bosch, který hovořil za rodinu majitelů , řekl: „Franz Fehrenbach odvedl ve společnosti Bosch skvělou práci. Téměř 47 let služby mluví samo za sebe. V posledních letech, poté, co úspěšně řídil obchodní činnost společnosti, byl předsedou dozorčí rady a Industrietreuhandu, což společnosti poskytlo výhodu jeho skvělých zkušeností a předvídavosti.“

Prof. Stefan Asenkerschbaumer (65), který je od roku 2013 místopředsedou představenstva a od roku 2010 finančním ředitelem společnosti Robert Bosch GmbH, odejde z představenstva s účinností od 31. prosince 2021. S účinností od 1. ledna 2022 se stane předsedou dozorčí rady společnosti. Ve společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG, kde je od roku 2018 komandistou, bude Asenkerschbaumer v budoucnu generálním partnerem a předsedou valné hromady akcionářů. Svou kariéru V Boschi začal v roce 1987 jako stážista. Po různých odborných pozicích a provozní odpovědnosti na úrovni oddělení, závodu a obchodní jednotky, jakož i období, kdy byl divizním prezidentem, se stal finančním ředitelem. V této roli kandidoval za prozíravou a zdravou finanční politiku.
Valná hromada akcionářů a dozorčí rada poděkovaly Asenkerschbaumerovi za jeho skvělou práci pro společnost, naposledy jako dlouholetý místopředseda představenstva a finanční ředitel. Popřáli mu do nové role jen to nejlepší

Změny v představenstvu společnosti

S účinností od 31. prosince 2021 a po 36 letech služby ve společnosti Bosch – z toho 16 let ve funcích v představenstvu společnosti a 10 jako jeho předseda – dr. Volkmar Denner (64) odejde z představenstva společnosti Robert Bosch GmbH. Jeho přáním je se znovu zaměřit na výzkum. Denner se stane vědeckým poradcem společnosti Bosch v oblasti kvantové technologie. Jako host se bude i nadále účastnit setkání společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG.

Denner se vždy zajímal o převádění poznatků průkopnického vědeckého výzkumu do špičkových technologií ve prospěch lidstva. Například hrál významnou roli při zakládání senzorové technologie MEMS ve společnosti. Bosch je nyní lídrem v této oblasti, a to jak na trhu automobilového průmyslu, tak na trhu spotřebního zboží. V poslední době Denner, který má doktorát z kvantové fyziky, připravil celou společnost na využití potenciálu AIoT, tedy kombinace umělé inteligence (AI) a Internetu věcí (IoT).

Akcionáři a dozorčí rada vyjádřili Dennerovi poděkování za jeho přínosnou práci ve společnosti v průběhu desetiletí: „Dozorčí rada dluží Volkmaru Dennerovi obrovský dík za ekonomicky úspěšný a technologicky vizionářský způsob, jakým společnost řídil,“ uvedl Franz Fehrenbach, předseda valné hromady akcionářů a dozorčí rady společnosti Robert Bosch GmbH. Dodal: „Volkmar Denner nastavil budoucí směřování společnosti v oblasti udržitelnosti a skvěle firmu připravil na digitální budoucnost. Pod jeho vedením se Bosch stal prvním uhlíkově neutrálním průmyslovým podnikem a globálním lídrem v oblasti AIoT.“ Christof Bosch, který hovořil za rodinu Boschových, řekl: „Rodina majitelů by ráda výslovně poděkovala Volkmaru Dennerovi za to, že ve svém vedení společnosti zůstal tak věrný hodnotám zakladatele.“

S účinností od 1. ledna 2022 bude novým předsedou představenstva jmenován dr. Stefan Hartung (55). Zároveň se připojí k Robert Bosch Industrietreuhand KG jako akcionář. Hartung, který má doktorát ze strojírenství, je ve společnosti Bosch 17 let a od roku 2013 je členem představenstva společnosti Bosch. Jako předseda Mobility Solutions je od roku 2019 zodpovědný za největší obchodní oblast společnosti. Předtím Hartungova odpovědnost zahrnovala oblast Energetiky a techniky budov a Průmyslové techniky. Dřívější výkonné pozice ve společnostech Bosch Power Tools a BSH Hausgeräte znamenají, že Hartung získal zkušenosti z první ruky s velkou částí skupiny a je výborně informován o celém portfoliu produktů a služeb ve všech svých obchodních oblastech. V poslední době se podílel na systematickém přeskupování obchodní oblasti Mobility Solutions a vytvořil nové příležitosti pro mobilitu budoucnosti.

Dr. Christian Fischer (53) se stane místopředsedou představenstva s účinností od 1. ledna 2022. Zároveň se stane akcionářem společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG. Fischer je v představenstvu společnosti Bosch od roku 2018 a zpočátku přebírá odpovědnost za obchodní oblast Energetika a technika budov. Jako výkonný ředitel úspěšně navrhl a implementoval skupinový program pro systematické zlepšování ziskovosti. S účinností od 1. července 2021 bude také odpovědný za obchodní oblast Spotřebního zboží sestávající z divize Elektrické nářadí a dceřiné společnosti BSH Hausgeräte GmbH, jakož i za Evropu, Střední východ a Afriku a za jihovýchodní Asii a Austrálii. Fischer, který má doktorát z ekonomie, pracoval před svým nástupem do představenstva společnosti Bosch ve správních radách jiných společností.

S účinností od 1. ledna 2022 se dr. Markus Heyn (56) stane předsedou obchodní oblasti Mobility Solutions. V představenstvu je od roku 2015 globálně zodpovědný za prodej a marketing v obchodní oblasti Mobility Solutions. Heyn je také zodpovědný za divize Automotive Aftermarket a Connected Mobility Solutions a dceřiné společnosti ETAS GmbH a Bosch Engineering GmbH, které jsou včetně mezidivizní oblasti Commercial Vehicles & Off-Road. Heyn, dr. strojního inženýrství, je ve společnosti Bosch od roku 1999.

Stefana Asenkerschbaumera vystřídá ve vedení společnosti Robert Bosch GmbH s účinností od 1. ledna 2022 dr. Markus Forschner (54), který bude nově jmenován do představenstva společnosti Robert Bosch GmbH. Zároveň převezme funkci chief performance officera (CPO) skupiny Bosch od Christiana Fischera. Forschner je členem výkonné rady Bosch Rexroth od roku 2015, s odpovědností za obchodní záležitosti. Do skupiny Bosch nastoupil jako stážista managementu v roce 1996. Forschner studoval informatiku a obchodní administrativu a získal doktorát na Institutu pro řízení výzkumu a technologického výzkumu na Stuttgartské univerzitě.

Akcionáři a dozorčí rada přejí dr. Stefanu Hartungovi, dr. Christianu Fischerovi, dr. Markusi Heynovi a dr. Markusi Forschnerovi mnoho úspěchů v jejich nových rolích.

Další změny ve společnosti Robert Bosch Industrietreuhand KG a v dozorčí radě společnosti Robert Bosch GmbH

Dr. Wolfgang Malchow (71) rezignuje na své pozice ve společnosti s účinností od 31. prosince 2021 a ve stejný den odejde z Robert Bosch Industrietreuhand KG. Malchow, který má doktorát z práva, je akcionářem RBIK od července 2014. Od roku 2016 je generálním partnerem RBIK a od začátku roku 2012 členem dozorčí rady společnosti Robert Bosch GmbH. Valná hromada akcionářů a dozorčí rada vzdaly hold Malchowovým úspěchům a poděkovaly mu za více než 40 let vynikající služby společnosti, z toho osm jako člen představenstva a ředitel pro průmyslové vztahy. Ve funkci generálního partnera RBIK a v dozorčí radě společnosti Robert Bosch GmbH ho vystřídá dr. Eberhard Veit, který do RBIK patří od dubna 2019. 59letý inženýr je také akcionářem společnosti 4.0 Ve IT GmbH a členem dozorčí rady Carl Zeiss AG. Do začátku roku 2016 byl předsedou představenstva Festo AG.

Spolu s dr. Stefanem Hartungem a dr. Christianem Fischerem se prof. Michael Kaschke (64), předseda dozorčí rady Technologického institutu Karlsruhe (KIT), který je od dubna 2016 členem dozorčí rady společnosti Robert Bosch GmbH, připojí k Robert Bosch Industrietreuhand KG jako akcionář s účinností od 1. ledna 2022. Kaschke byl předsedou představenstva Carl Zeiss AG do dubna 2020.

Složení řídících orgánů s účinností od 1. ledna 2022

Představenstvo společnosti Robert Bosch GmbH

Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva (CEO)
Dr. Christian Fischer, místopředseda představenstva
Filiz Albrecht, personální ředitelka (CHRO)
(nově) Dr. Markus Forschner, finanční ředitel (CFO) a výkonný ředitel (CPO)
Dr. Markus Heyn, předseda obchodní oblasti Mobility Solutions
Harald Kroeger, mezi jehož povinnosti patří divize mobility Cross-Domain Computing Solutions, Chassis Systems Control a Automotive Electronics
Rolf Najork, odpovědný za obchodní oblast Průmyslové techniky

Dozorčí rada společnosti Robert Bosch GmbH

(nově) Prof. Stefan Asenkerschbaumer, předseda
Frank Sell, místopředseda

Ostatní členové:
Nadine Boguslawski
Dr. Christof Bosch
Christian Brunkhorst
Prof. Elgar Fleisch
Klaus Friedrich
Mario Gutmann
Jörg Hofmann
Prof. Michael Kaschke
Prof. Renate Köcher
Martina Koederitzová
Matyáš Georg Madelung
Kerstin Mai
Oliver Simon
Karin Solda
Petr Spuhler
(nově) Dr. Eberhard Veit
Dr. Richard Vogt
Prof. Beatrice Weder Di Mauro

Robert Bosch Industrietreuhand KG

Noví řídící partneři:
Prof. Stefan Asenkerschbaumer, místopředseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH do konce roku 2021 a
Dr. Eberhard Veit, bývalý předseda správní rady Festo AG

Ostatní akcionáři
Dr. Christof Bosch, jako zástupce rodiny Bosch
(nově) Dr. Christian Fischer, místopředseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH od 1. ledna 2022
Prof. Elgar Fleisch, profesor řízení informací a technologií na ETH Curych a univerzitě v St. Gallenu.
Prof. Lino Guzzella, dříve prezident ETH Curych
(nově) Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH od 1. ledna 2022
(nově) Prof. Michael Kaschke, dříve předseda představenstva Carl Zeiss AG
Prof. Renate Köcher, výkonná ředitelka Allensbachova institutu pro výzkum veřejného mínění
Peter Spuhler, majoritní akcionář a předseda dozorčí rady švýcarské společnosti Stadler Rail AG

O Robert Bosch Industrietreuhand KG

RBIK vykonává funkce podnikatelského vlastnictví ve společnosti Robert Bosch GmbH. Úloha Robert Bosch Industrietreuhand (průmyslový trust) je výsledkem výrazné firemní konstituce společnosti Robert Bosch GmbH. Vstoupila v platnost v roce 1964 a chrání životní dílo zakladatele společnosti Roberta Bosche (1861–1942). Devadesát čtyři procent základního kapitálu společnosti Robert Bosch GmbH drží charitativní nadace Robert Bosch Stiftung GmbH. Většinu hlasovacích práv vlastní Robert Bosch Industrietreuhand KG, průmyslový trust. Funkce podnikatelského vlastnictví jsou prováděny svěřenským fondem.

Kontakt pro novináře:

Melita Delic
Tel.: +49 711 811-48617
Twitter: @MelitaDelic

Trix Boehneová
Telefon: +49 30-32788-561
Twitter: @TrixBoehne

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?