Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Věděli jste, že…?

Fakta o deseti letech Průmyslu 4.0 ve společnost Bosch

Pavel Roman

Pavel Roman >

X

... 134 let starý soustruh od společnosti Robert Bosch je nejstarším strojem, který byl kdy připojen k síti?

• Starý soustruh je originál z Průmyslu 1.0 – poháněný pedály, vážící 300 kilogramů a vyrobený z litiny.
• Ještě v roce 1887 Robert Bosch na svém soustruhu osobně pracoval. Mimo jiné se používal k výrobě dílů pro magneto zapalování, produkt, díky kterému společnost na konci 19. století dosáhla průlomu.
• V roce 2016 společnost Bosch katapultovala historický soustruh z muzea do éry Průmyslu 4.0. Jeho technickým podporovatelem je nová IoT Gateway od společnosti Bosch. Propojený systém kombinuje senzory, software a průmyslovou řídicí jednotku s podporou internetu věcí, která umožňuje sledování stavu soustruhu.
• Soustruh 4.0 ukazuje, že i ty nejstarší stroje lze pomocí IoT Gateway snadno a rychle připojit k síti. Bosch tak zpřístupňuje výhody propojeného průmyslu i provozovatelům starších strojů.

... ve společnosti Bosch pracuje „strojník šicího stroje“?

• Jmenuje se Claus Lau. Je zodpovědný za Bosch řešení pro propojení továrny ve dvou závodech v Německu. Při hledání objektu, který by se dal použít k vysvětlení základních principů Průmyslu 4.0, narazil na starý šicí stroj své ženy. Pomocí této památky z 30. let minulého století chtěl demonstrovat cestu analogových zařízení do digitální budoucnosti.
• Pro Clause Laua a jeho tým trvala tato cesta dva týdny. Nejprve se seznámili se šicím strojem. Ve druhém kroku tým vybavil stroj senzory. To umožnilo zobrazovat základní informace na monitoru: Odpovídá tkanina velikosti jehly? Jak dlouho řemen ještě vydrží? Je jehla ještě použitelná nebo už je opotřebovaná? Zrodil se šicí stroj 4.0. A Claus Lau se stal známým jako „strojník šicího stroje ve firmě Bosch“.
• Společně se svým týmem se znovu a znovu vydává na cestu a ukazuje, jak lze analogové stroje a výrobní zařízení modernizovat pro Průmysl 4.0. Tato takzvaná „retrofit“ řešení jsou důležitým stavebním kamenem pro celoplošného zavedení Průmyslu 4.0.

... první robot na světě, který smí v továrně pracovat v těsném kontaktu s lidmi, pochází od společnosti Bosch?

• Až do roku 2014 nesměli roboti pracovat v továrně bez ochranného štítu, přepážky nebo kontroly vzdálenosti.
• Pak přišel APAS – automatický výrobní asistent. Jeho jméno byl program: Jako první certifikovaný robot na světě, který smí pracovat přímo s lidmi bez dalšího ochranného krytu, přichází ve společnosti Bosch v roce 2014 k životu APAS.
• Jde o velký krok ve vývoji tzv. kolaborace člověka s robotem (HRC), který je pro Průmysl 4.0 zásadní. Společnost Bosch vyvinula systém APAS tak, aby mohl ve velmi krátké době samostatně převzít nakládání strojů, paletizaci nebo montáž. To má cenu zlata, zejména pro menší výrobní cykly.

... můžete se společností Bosch cestovat?

• Přinejmenším na „Learning Journey Industry 4.0 Live“, který je nabízen pod záštitou Fraunhofer IPA a Bosch v Německu.
• Cesta digitálním věkem ukazuje nejlepší aplikace Průmyslu 4.0 a klade si za cíl vytvořit profesionální síť pro implementaci Průmyslu 4.0.
• Kromě zastávek v podnicích s osvědčenými postupy a nabídky workshopů poskytuje Learning Journey Industry 4.0 Live také individuální podněty pro manažery a zaměstnance v oblasti Průmyslu 4.0.
• V roce 2016 zahájily společnosti Bosch, Fraunhofer IPA a Macils Management Centrum vzdělávací cestu „Industry 4.0 live“.

... Bosch pracuje také na robotické lingvistice?

• Jazykověda pro roboty? A proč ne, když čtvrtá průmyslová revoluce spočívá v tom, že stroje jsou schopny propojit se a komunikovat mezi sebou.
• Se svým plánem proměnit továrnu budoucnosti ve skutečnost se Bosch v jistém smyslu zaměřil také na jazykovědu. V roce 2016 společnost představila vlastní, nový, otevřený a volně dostupný strojový jazyk pro Průmysl 4.0: tzv. protokol PPM 38 (Production Performance Management Protocol).
• A aby si člověk a stroj rozuměli i poslepu, vyvinula společnost Bosch „multiprodukční linku“. Prostřednictvím bluetooth tagu, který nosí všichni zaměstnanci, ví celá montážní linka s několika pracovišti, kdo před nimi stojí, jakou má kvalifikaci nebo jakým rodným jazykem mluví. Linka pak automaticky přizpůsobí pracovní stanici individuálním požadavkům.

Kontakt pro novináře:

Dennis Christmann
Tel.: +49 711 811-58178
Twitter: @BoschPresse

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?