Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Mobilita zítřka

Bosch a Daimler společně pracují na plně autonomním systému řízení bez řidiče

• Vývojová aliance se chystá uvést na trh systém pro plně autonomní vozidla, bez řidiče, již začátkem příštího desetiletí
  • Mezi stanovené cíle patří vývoj a spuštění systému připraveného k výrobě pro městská autonomní vozidla taxi pro využití v městském provozu
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Bosch a Daimler společně pracují na tom, aby posunuli vpřed vývoj v oblasti řízení plně autonomních vozidel, bez řidiče. Obě firmy se nyní dohodly na založení vývojové aliance, která si klade za cíl vytvořit systém, díky kterému se plně autonomní (SAE - úroveň 4) vozidla bez řidičů (SAE - úroveň 5) stanou v ulicích měst realitou už začátkem příštího desetiletí. Cílem je společný vývoj softwaru a algoritmů pro autonomní jízdní systém. V tomto projektu se komplexní znalosti z oblasti vozidel firmy Daimler – předního světového výrobce prvotřídních automobilů dají dohromady s odbornými znalostmi Bosch – největšího světového dodavatele systémů a hardware pro automobilový průmysl. Výsledné synergie budou nasměrovány na co nejrychlejší přípravu této technologie pro výrobu.

Auto si jede pro řidiče

V rámci podpory systému řízení pro plně autonomní vozidla bez řidiče určená pro jízdu ve městě, usilují Bosch a Daimler o zlepšení plynulosti městské dopravy, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a zajištění důležitých stavebních kamenů pro dopravu budoucnosti. Tato technologie mimo jiné zvýší atraktivitu sdílení automobilů. To umožní lidem optimálně využít čas strávený ve vozidle a otevře nové cesty k mobilitě, a to i k lidem bez řidičského průkazu. Hlavním cílem projektu je vytvořit systémy pohonů připravených k výrobě, v důsledku čehož budou vozidla ve městě zvládat řízení zcela samostatně. Myšlenkou je, že si auto přijede pro řidiče, nikoliv naopak. Lidé budou moci v předem definovaných městských částech jednoduše použít svoje chytré telefony k tomu, aby si rezervovali sdílené vozidlo nebo městská autonomní vozidla taxi, která za nimi sama přijedou a dovezou je tam, kam budou potřebovat.

Jörn Ebberg

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?