Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

IAA 2017: Nové koncepce mobility – Podnikání Bosch těží z výhod přeměny mobility

Dvě miliardy eur z prodeje v oblasti automatizovaného řízení

  • Nárůst prodeje společnosti Bosch v oblasti mobility v roce 2017 o 7 procent
  • Předseda představenstva společnosti Bosch Denner: „Nejde jen o výrobu lepších automobilů, ale také o přehodnocení mobility. Co se týče mobility dneška a zítřka, je Bosch v dobré formě.“
  • Podíl elektromobility na trhu i nadále roste
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart a Frankfurt, Německo – V oblasti transformace mobility je Bosch hnací silou. Se svými řešeními pro silniční provoz budoucnosti roste Bosch již nyní dvakrát rychleji, než trh. V roce 2017 se očekává nárůst prodeje v obchodní oblasti Mobility Solutions o 7 procent – na asi 47 miliard eur. Ve stejném období vzroste celosvětová výroba automobilů jenom o 2,8 procenta. „Naše podnikání v automobilovém průmyslu stále roste a bude i nadále silné. To nás staví do dobré pozice pro mobilitu zítřka,“ říká Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Bosch. V současné době silně roste zejména obchod s asistenčními systémy, které jsou předchůdci automatizované jízdy. V této oblasti dosahuje růst trhu 25 procent a u společnosti Bosch je ještě vyšší. Již v roce 2019 zaznamená tento dodavatel technologií a služeb prodej v oblasti asistenčních systémů pro řidiče prodej ve výši dvou miliard eur. Do konce roku se počet spolupracovníků ve výzkumu a vývoji v oblasti Mobility Solutions zvýší téměř o 10 procent, na 48 000 lidí. Technicky řečeno, cesta k mobilitě bez nehod, stresu a emisí vede přes automatizaci, elektrifikaci a konektivitu. „Nejde jen o výrobu lepších aut. Potřebujeme nové koncepce mobility,“ dodává předseda představenstva společnosti Bosch.

Řešení Bosch pro provoz bez nehod, stresu a emisí

Ať už se jedná o dopravní zácpy, nehody, znečišťování ovzduší nebo klimatické změny – Bosch už má k dispozici řešení a služby, které řeší současné a budoucí výzvy silničního provozu. „Pokud chceme zůstat mobilními i v budoucnosti, musíme změnit mobilitu dneška,“ říká Denner. Jedním z důležitých úkolů současnosti je zlepšení kvality ovzduší ve městech. V této otázce hodlá Bosch nabídnout pomocnou ruku, a to jak zlepšením spalovacího motoru, tak zvýšením úsilí v oblasti elektromobility. S ohledem na probíhající diskusi ohledně zákazu řízení a budoucnosti spalovacích motorů Denner uvádí: „Pro nás to není jedno nebo druhé. Chceme udržet naše technologické možnosti otevřené a neomezovat se pouze na jednu cestu.“ Pokud jde o emise a imise ze spalovacích motorů, významného pokroku lze dosáhnout prostřednictvím syntetických paliv. Ta se vyrábějí s přispěním obnovitelných zdrojů energie a mohou ze spalovacích motorů udělat motory CO2 neutrální. Kromě toho lze syntetická paliva navrhnout tak, aby jejich spalování probíhalo prakticky bez sazí. Tímto způsobem lze snížit náklady na úpravu výfukových plynů. „Syntetická paliva lze využívat prostřednictvím stávajících čerpacích stanic, a co je nejdůležitější, u stávajících motorů. Jejich pozitivní dopad je tedy rychlejší, než kdybychom úplně předělávali infrastrukturu a vozový park,“ říká Denner.

Podíl elektromobility na trhu i nadále roste. Díky nové e-nápravě Bosch jsou elektrické pohonné jednotky účinnější a pro výrobce automobilů nákladově efektivnější – a tím tedy i pro každého, kdo chce jezdit na elektrický pohon. V oblasti použití pro lehkou elektromobilitu vyvinula společnost Bosch flexibilní a snadno škálovatelný 48V pohonný systém založený na již ve výrobě vyzkoušených a otestovaných komponentech. Bosch už zaujímá vedoucí postavení v Číně, největším světovém trhu s elektromobilitou. V Evropě je Bosch dodavatelem pohonných systémů pro největší vozový park elektromobilů – StreetScooter německé pošty.

S parkováním bez řidiče dláždí Bosch cestu k autonomnímu řízení

U společnosti Bosch nabývá automatizované řízení stále konkrétnější podoby. Společně s firmou Daimler uvede největší světový dodavatel pro automobilový průmysl na začátku příštího desetiletí do ulic měst vysoce automatizované vozové parky sdílených automobilů. To přispěje ke zlepšení silničního provozu a zvýšení bezpečnosti. Podle světového průzkumu by auto, které samo řídí a usnadňuje řidičům jejich úkoly spojené s provozem, přivítala polovina všech spotřebitelů. Bosch už učinil první kroky k autonomnímu řízení: od začátku roku 2018 si automobily v parkovacích garážích muzea Mercedes-Benz ve Stuttgartu sami bez řidiče najdou parkovací místo a zaparkují se. Tím se snižuje stres a dojde k efektivnějšímu využití parkovacího prostoru – na stejném prostoru může být zaparkováno až o 20 procent více vozidel. Toto automatizované parkování v parkovacích domech je možné díky inteligentní infrastruktuře pro parkovací garáže dodávané společností Bosch. „Bosch umí víc než dělat auta. Využíváme celou řadu technologií společnosti, abychom zavedli inovativní řešení v oblasti mobility do praxe,“ říká Denner.

Tak jednoduché jako použití chytrého telefonu: aktualizace softwaru z cloudu Bosch

Tento přístup platí také pro připojení. V příštích pěti letech vzroste trh s propojenou mobilitou každoročně o téměř 25 procent. To znamená, že celosvětový prodej vzroste ze 47 na 140 miliard eur (zdroj: PwC). Bosch disponuje potřebnými zkušenostmi z oblasti senzorů, software a služeb, jako žádná jiná společnost. Dokonce i nyní je 1,5 milionu vozidel připojeno pomocí softwaru Bosch IoT. Konektivita vozidel umožňuje mnoho služeb z oblasti mobility. Z automobilů se stanou osobní asistenti. „ ‚Pouhé řízení‘ je minulostí. Díky propojení vozidel s chytrými domácnostmi a kancelářemi je měníme na třetí obytný prostor,“ říká Denner. Již brzy bude konektivita znamenat, že vozidla vyřídí schůzku v autoservisu digitálně pomocí nové služby Bosch „software over-the-air“ (software bezdrátově). To umožní bezpečnou a spolehlivou aktualizaci dat vozidel, stejně jako je tomu dnes v případě chytrých telefonů. A bude možné stáhnout další funkce, jako je nástroj pro vyhledávání parkovacího místa. Pomocí bezdrátového softwaru budou mít řidiči možnost rekonfigurovat v budoucnu svá vozidla. V případě společnosti Bosch nekončí konektivita u kapoty. Díky službám jako Coup – revolučnímu řešení sdílení e-skútrů, které v současnosti hýbe ulicemi Berlína a Paříže – se ze společnosti Bosch stává poskytovatel služeb mobility. Studie odhadují, že trh se službami mobility celosvětově každoročně vzroste o 28 procent (zdroj: McKinsey).

Kontakt pro novináře:

Automatizace: Jörn Ebberg, +49 711 811-26223

Konektivita: Annett Fischer, +49 711 811-6286

Elektrifikace: Florian Flaig, +49 711 811-6282

Užitková vozidla, jednostopá vozidla, start-upy: Inga Ehret, +49 711-811 16476

PODÍVEJTE se na další zajímavosti Bosch z IAA 2017 na www.bosch-iaa.de a na Twitteru: #BoschIAA

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?