Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Výroční obchodní výsledky 2022:

Bosch v ČR dokázal reagovat na nestabilní trh

  • Nárůst obratu v ČR o 1,8 procent na 19,2 miliardy Kč
  • České společnosti součástí transformace v automobilovém průmyslu
  • Investice v roce 2022 ve výši 1,6 miliard Kč (66,7 milionů eur)
  • Bosch pokračuje v náboru do atraktivních technických oborů budoucnosti
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Praha – V roce 2022 Bosch dosáhl na českém trhu obratu ve výši 19,2 miliard Kč (zhruba 0,8 miliard eur), což meziročně představuje navýšení o 1,8 procent v korunách (6,3 procenta v eurech). Celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně exportu dosáhl 49,5 miliard Kč (2,0 miliardy eur) a meziročně se tak snížil o 1,3 procenta v korunách (vyjádřeno v eurech zvýšil o 3,0 procenta). „Dosažené výsledky hodnotíme kladně vzhledem k tomu, v jakých podmínkách jsme jich s našimi zaměstnanci dosáhli, a za to jim děkuji,“ říká Milan Šlachta, reprezentant skupiny společností Bosch v České republice. Válka na Ukrajině a její důsledky zasáhly růst v Evropě více než v ostatních regionech. „Po období covidu zůstaly narušené dodavatelské řetězce a chyběly zejména čipy. Navíc jsme čelili energetické krizi s nárůstem cen energií, přidala se inflace a sílící kurz koruny. Do roku 2023 jsme na základě výsledků prvního kvartálu a současného oživení v automobilovém průmyslu vstoupili dobře,“ dodal Šlachta.

Po období covidu zůstaly narušené dodavatelské řetězce a chyběly zejména čipy. Navíc jsme čelili energetické krizi s nárůstem cen energií, přidala se inflace a sílící kurz koruny. Do roku 2023 jsme na základě výsledků prvního kvartálu a současného oživení v automobilovém průmyslu vstoupili dobře.

Milan Šlachta, reprezentant skupiny společností Bosch v ČR

V pro Bosch klíčovém odvětví automobilového průmyslu probíhá transformace. I společnosti Bosch v ČR se změnám na trhu přizpůsobují a ve formování budoucí mobility hrají aktivní roli. „Nečekáme, jak se situace vyvine, chceme být součástí této změny,“ řekl Šlachta. Jihlavská společnost Bosch se vedle stávající výroby komponentů pro spalovací motory připravuje na rozšíření svého výrobního portfolia o elektromotory a e-nápravy pro bateriové elektromobily. Také českobudějovická společnost buduje nové kompetence v oblasti technologií pro mobilitu budoucnosti a získává projekty spojené s vývojem vodíkových technologií – od přípravy čisté vody přes elektrolyzéry až po palivový článek pro nákladní vozy.

Investice dosáhly v roce 2022 více než 1,6 miliard Kč (66,7 milionů eur). Nejvíce firma investovala do moderních výrobních technologií, automatizace a digitalizace ve výrobních společnostech v Českých Budějovicích a v Jihlavě.

V osmi městech České republiky zaměstnával Bosch k 31. prosinci 2022 více než 8 000 zaměstnanců. ,,Nadále rosteme, máme otevřené pozice jak ve výrobě, tak ve vývoji. V R&D pracuje v Česku již více než 900 zaměstnanců, z toho zhruba 100 na vodíkových projektech,“ řekl Šlachta. V jižních Čechách a na Vysočině patří Bosch k největším zaměstnavatelům a pravidelně se umisťuje na čelních příčkách v anketách o nejatraktivnějšího zaměstnavatele.

Skupina Bosch: výhled a strategie na rok 2023

I v náročném roce 2022 společnost Bosch překonala své obchodní cíle. Dodavatel technologií a služeb zvýšil svůj celkový obrat na 88,2 miliardy eur a provozní marže EBIT vzrostla ze 4,0 na 4,3 %. „S výzvami roku 2022 jsme se vyrovnali dobře – náš obrat i marže předčily naše očekávání,“ uvedl Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch. Navzdory důsledkům koronavirové pandemie dokázala společnost Bosch v prvním čtvrtletí roku 2023 zvýšit svůj obrat o 3,5 %. Zároveň i přes slabé ekonomické vyhlídky plánuje Bosch za celý rok 2023 dosáhnout růstu obratu v rozmezí 6 až 9 %, přičemž cíl pro provozní marži EBIT se v tomto roce pohybuje kolem 5 %. Bosch chce v příštích letech i přes náročné ekonomické a sociální prostředí růst výrazně rychleji. „Naším cílem je růst ve všech regionech světa a na našich relevantních trzích patřit mezi tři vedoucí dodavatele,“ uvedl Hartung.

Boj proti změně klimatu sice způsobuje značné otřesy v podnikání a společnosti, ale také urychluje technologické změny. „Tato technologická transformace otevírá příležitosti k růstu, kterých chceme využít – v souladu s naším mottem ‚Stvořeno pro život‘, nejen co se týče našich hlavních trendů elektrifikace, automatizace a digitalizace, ale více než kdy jindy také s ohledem na software a umělou inteligenci,“ řekl Hartung. Společnost Bosch na tento trend směřující k softwarovému automobilovému inženýrství reaguje novým uspořádáním svých dodavatelských aktivit pro automobilový průmysl: v rámci společnosti Robert Bosch GmbH bude oblast Bosch Mobility v budoucnu řízena jako obchodní oblast s vlastní podnikatelskou odpovědností a vlastním vedoucím týmem. Cílem je ještě lépe a rychleji uspokojovat stávající i nové potřeby zákazníků pomocí řešení na míru z jednoho zdroje. Předseda představenstva společnosti Bosch oznámil, že nově restrukturalizovaná oblast Mobility by měla do roku 2029, kdy by měla dosáhnout ročního obratu více než 80 miliard eur, růst v průměru o zhruba 6 % ročně.

Kontakt pro novináře:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.com

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2022 zaměstnával téměř 8 000 zaměstnanců (k 31. 12. 2022). Konsolidovaný obrat na trzích v České republice dosáhl v roce 2022 výše 19,2 miliard korun (0,8 miliard eur) a celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhly částky 49,5 miliard korun (2,0 miliard eur). Bosch je v zemi zastoupen všemi svými čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v osmi lokalitách, z nichž čtyři jsou výrobní závody, jedno servisní středisko, jeden distribuční sklad a jeden prodejní sklad.

Více informací na www.bosch.cz, www.bosch-press.cz.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Tržby firmy za rok 2022 dosáhly podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group s více než 470 závody je celosvětově od jara 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, www.twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?