Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Bosch a APCOA přinášejí technologii Automated Valet Parking do německých parkovacích domů

Parkování bez řidiče od Hamburku až po Mnichov

  • Společnost Bosch umožní parkování bez řidiče v dalších 15 parkovacích domech společnosti APCOA po celém Německu.
  • V plánu je postupné uvedení systému Bosch na trh v rámci několika stovek parkovacích domů po celém světě.
  • Společnost Bosch zpočátku vybaví infrastrukturní technologií vždy až čtyři parkovací místa v rámci parkovacího domu.
  • Platforma APCOA FLOW umožňuje bezkontaktní vjezd a výjezd a bezhotovostní platby za parkování.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Po úspěšném získání povolení ke komerčnímu užití v parkovacím domě P6 na stuttgartském letišti nyní společnosti Bosch a APCOA posouvají automatizované parkování na další úroveň a zavádějí tuto technologii v dalších 15 německých parkovacích domech. Od roku 2023 má být zahájena celoněmecká expanze tohoto automatizovaného parkovacího systému bez řidiče s podporou infrastruktury v souladu s normou SAE úrovně 4 – od Hamburku až po Mnichov. Zpočátku chtějí společnosti Bosch a APCOA pro parkovací systém Automated Valet Parking zřídit až čtyři parkovací místa na jeden parkovací dům. „Rozšíření počtu parkovacích míst načasujeme na očekávaný nárůst počtu vozidel podporujících tento parkovací systém. U dobíjecích stanic pro elektromobily vidíme, jak důležité je, aby se infrastruktura včas přizpůsobovala. O to se nyní staráme společně s naším partnerem APCOA prostřednictvím Automated Valet Parking,“ říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Bosch a předseda divize Mobility Solutions. Modulární systém od společnosti Bosch s technologií infrastruktury umožní v následujících letech dynamické rozšiřování počtu parkovacích míst až na 200 v každé z 15 lokalit.

Start na cestě k uvedení automatizovaného parkovacího systému na celosvětový trh

Rámcová dohoda, kterou nyní podepsaly společnosti Bosch a APCOA, je prvním krokem k uvedení tohoto systému na celosvětový trh. V nadcházejících letech bude cílem vybavit tímto systémem několik stovek parkovacích domů po celém světě. „Německo je teprve začátek – očekáváme, že po zavedení příslušné legislativy budeme moci brzy zavést automatizovaný parkovací systém i v dalších zemích po celém světě,“ říká Claudia Barthle, která vede globální prodej softwaru a služeb v divizi Cross-Domain Computing Solutions společnosti Bosch a je zodpovědná za spolupráci s APCOA. Německo je zatím jednou z mála zemí, která vytvořila rámcové podmínky pro systémy, jako je automatizované parkování bez řidiče, a to v souladu s normou SAE úrovně 4. Další země, jako například Francie, jsou připraveny následovat.

Rozšíření počtu parkovacích míst načasujeme na očekávaný nárůst počtu vozidel podporujících tento parkovací systém. U dobíjecích stanic pro elektromobily vidíme, jak důležité je, aby se infrastruktura včas přizpůsobovala. O to se nyní staráme společně s naším partnerem APCOA prostřednictvím Automated Valet Parking,

říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Bosch a předseda divize Mobility Solutions

„Díky řešení ‚Automated Valet Parking‘ můžeme našim zákazníkům nabídnout zcela novou úroveň komfortu. Využití této funkce se vyplatí zejména tam, kde čas hraje roli – např. na letištích, u koncertních sálů, v místech konání akcí nebo veletrhů. Parkoviště na stuttgartském letišti je tedy teprve začátek,“ říká Frank van der Sant, člen představenstva a obchodní ředitel společnosti APCOA PARKING Group. Automatizovaný parkovací systém bez řidiče bude brzy k dispozici ve vybraných parkovacích domech např. v Hamburku, Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Frankfurtu nad Mohanem nebo Mnichově. Další parkovací domy budou následovat v jiných evropských zemích.

Inteligentní propojení infrastruktury a technologie vozidel

S automatizovaným parkovacím systémem bez řidiče začíná budoucnost parkování již dnes: Už žádné zdlouhavé hledání parkovacího místa, žádné nepříjemné manévrování a žádné riziko promáčknutí a poškrábání auta. Řidič jednoduše zaparkuje vozidlo v předávací zóně poblíž vjezdu do garáže a pomocí aplikace spustí vysoce automatizovanou službu parkování bez řidiče. To vše díky stereofotoaparátům Bosch, které detekují nejen volná parkovací místa, ale také okolí a jízdní koridor, a spolehlivě tak rozpoznají překážky nebo osoby v jízdním pruhu. Pokud senzory infrastruktury zaznamenají překážku, vozidlo bezpečně zastaví a v jízdě pokračuje až tehdy, když je trasa opět volná. Informace generované kamerami se sbíhají v tzv. „edge“ počítačích. Inteligentní algoritmy přenášejí jízdní manévr, který má být proveden, a umožňují tak parkování vozů bez řidiče – tímto způsobem mohou vozidla také samostatně vyjíždět a sjíždět po rampách a měnit podlaží v domě. A to nejdůležitější – díky zabudované chytré technologii v parkovacím domě jsou technické požadavky na vozidlo minimální. Systém Automated Valet Parking je proto vhodný pro všechny třídy vozidel.

Díky digitální platformě společnosti APCOA s názvem „FLOW“ probíhá parkování nejen bez řidiče, ale také zcela bezkontaktně a bezhotovostně. Stejnojmenná aplikace již nyní ulehčuje řidičům jinak zdlouhavý proces parkování – nejdříve závaznou rezervací parkovacího místa, poté bezkontaktním vjezdem prostřednictvím rozpoznávání registračních značek, a následně bezhotovostní platbou, fakturací a opět bezkontaktním výjezdem. Systém rozpozná vozidlo nebo registrační značku zákazníka a závory se automaticky otevřou – bez nutnosti tisku lístku a následné chůze k platebnímu automatu. APCOA provozuje více než 12 000 parkovišť ve 13 zemích s celkovým počtem přibližně 1,8 milionu parkovacích míst. Zvýšením dostupnosti služeb bez řidiče a vysoce automatizovaných parkovacích služeb s obsluhou by stejný prostor mohl v budoucnu pojmout až o 20 procent více vozidel. Kromě toho se pro tento typ parkování dají využít zejména úzké, odlehlé, a tudíž dnes méně atraktivní parkovací plochy.

První na světě schválený vysoce automatizovaný parkovací systém (SAE úroveň 4)

Automatizovaný parkovací systém bez řidiče se rychle rozvíjí. V polovině roku 2017 představily společnosti Bosch a Mercedes-Benz toto řešení široké veřejnosti v rámci pilotního projektu v parkovacím domě muzea Mercedes-Benz ve Stuttgartu. Již o dva roky později získaly společnosti jako první na světě výjimku k provozování tohoto systému s vybranými vozidly bez řidiče v běžném smíšeném provozu v parkovacích domech. Další milník následoval na konci roku 2020: Společnosti Bosch, Mercedes-Benz a APCOA přinesly tento vysoce automatizovaný parkovací systém bez řidiče na stuttgartské letiště, kde pracovaly na zahájení prvního komerčního provozu na světě v souladu s normou SAE úrovně 4. To se společnostem Bosch a Mercedes-Benz nedávno povedlo – od úřadů obdržely povolení pro tento systém v tamním parkovacím domě P6, což do budoucna umožnilo i další komerční užití v celém Německu. Parkovací dům P6 společnosti APCOA na stuttgartském letišti je tak prvním parkovištěm na světě, kde lze parkovací systém oficiálně používat za běžného provozu. Tato funkce je dostupná pro některé varianty vozů Mercedes-Benz tříd S a EQS vybavené funkcí „INTELLIGENT PARK PILOT“, zatím v již zmíněném stuttgartském parkovacím domě.

Kontakt pro novináře:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.com

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?