Suche

Tisková informace #Business/economy
Sdílet tiskovou informaci

CES 2023: Na cestě k chytřejší a bezpečnější budoucnosti s technickými řešeními Bosch

Stánek Bosch se nachází v centrální hale

  • CES 2023 Innovation Awards®: Řešení Bosch získala čtyři ocenění
  • Bezpečně a bez stresu: Plnou parou vpřed do budoucnosti mobility
  • Inteligentní senzory a řešení pro větší pohodlí v každodenním životě
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo / Las Vegas, USA – Ve dnech 5. až 8. ledna 2023 představí společnost Bosch na veletrhu CES® 2023 v Las Vegas v centrální hale, stánku č. 16115, chytré produkty a služby pro mobilitu a domácnost budoucnosti. Díky síťovým řešením nabízí společnost větší bezpečnost, efektivitu a pohodlí.

CES 2023 Innovation Award Honorees – oceněná řešení Bosch

V rámci přípravy na CES 2023 získala společnost Bosch za své produkty celkem čtyři ocenění CES Innovation Award Honorees. Kromě toho společnost na veletrhu představí produkt, který získal ocenění „Best of Innovation Award“. Ceny CES Innovation Awards jsou každoročně prezentovány asociací Consumer Technology Association (CTA)® a udělovány ve 28 kategoriích.

Řešení Bosch byla oceněna v kategoriích „Home Audio/Video Components & Accessories“, „Cybersecurity & Personal Privacy“, a také v kategoriích z oblasti mobility – „Vehicle Tech & Advanced Mobility“ a „Streaming, In-Vehicle Entertainment & Safety“.

Profesionální audio výkon a komfort bateriového napájení: Reproduktor EVERSE 8 od společnosti Electro-Voice, který je jako první ve své třídě napájen z baterie a odolný vůči povětrnostním vlivům, nabízí přenosný bezdrátový zvuk. Díky své konstrukci „vše v jednom“ poskytuje tento reproduktorový systém profesionální zvukový výkon vhodný pro mnoho aplikací. Ať už jde o hudebníky, DJe, fitness trenéry, profesionální nebo rekreační uživatele: Vynikající zvukové vlastnosti a snadné použití reproduktoru EVERSE 8 může využít každý – při živém hraní, zesilování hlasu nebo přehrávání nahrávek.

Bezpečnostní řešení pro zařízení s umělou inteligencí: Softwarové řešení AIShield chrání zdravotnická zařízení s umělou inteligencí, například cloudová úložiště, před aktuálními bezpečnostními hrozbami prostřednictvím analýzy zranitelností a zabezpečení koncových bodů. Zajišťuje bezpečnost pacientů a dodržování všech platných předpisů, čímž podporuje společnosti působící v oblasti zdravotnických technologií v jejich úsilí o udržitelný růst.

Zvýšená ochrana cestujících a jízdní komfort: Díky množství dat ze senzorů a novým softwarovým algoritmům rozpoznává off-zone systém detekce nárazu dříve nerozpoznatelné typy nehod, ke kterým obvykle dochází při změně jízdního pruhu, při odbočování a na křižovatkách. Díky dalším detekčním oblastem lze v případě potřeby včas aktivovat airbagy a bezpečnostní pásy. Výrobci vozidel přitom mohou díky rozšířenému spouštěcímu algoritmu využívat stávající konfigurace snímačů, takže hardware zůstává nezměněn.

Senzorově řízená dynamika: Vehicle dynamics control 2.0 jako inovativní inteligentní koncept řízení využívá plný potenciál stávajících částí vozidla, jako jsou brzdy, řízení, hnací ústrojí a tlumení nárazů. Na základě údajů ze senzorů dynamiky vozidla funkce předvídá chování vozidla a aktivně zasahuje. Výsledkem je přirozený zážitek z jízdy s vysokou úrovní bezpečnosti, manévrovatelnosti a pohodlí při zachování plné kontroly nad vozidlem. Řídicí jednotku VDC 2.0 lze flexibilně použít v brzdových systémech nebo v doménových, zónových a centrálních řídicích jednotkách.

Se softwarově podporovanými řešeními do budoucnosti mobility

Kromě oceněných inovací představí Bosch na veletrhu CES 2023 i několik dalších řešení.

Infotainment a ADAS na jednom počítači vozidla: Společnost Bosch pracuje na centralizované architektuře E/E ve vozidle, aby zjednodušila budoucí systémy vozidla. V budoucnu bude různé funkce vozidla vykonávat několik velmi výkonných počítačů. Information Domain Computer příští generace proto zahrnuje jak funkce infotainmentu, tak i ADAS, jako je parkovací asistent a výhled do všech stran.

Softwarově definované vozidlo na cestě k realitě: Mobilita prochází radikální změnou – software se totiž dostává do centra pozornosti. Aby se vize plně programovatelného, softwarově definovaného vozidla stala skutečností a aby se výrobcům automobilů pomohlo s vývojem odlišných softwarových funkcí a aplikací, nabízí dceřiná společnost Bosch ETAS vysoce integrovanou End-to-End platformu pro softwarově definovaná vozidla a ekosystém nástrojů, které umožňují rychlý vývoj a bezpečný provoz softwaru pro vozidla založená na datech.

Lidar s dlouhým dosahem pro automatizované řízení podle SAE úrovně 4: Lidarové senzory jsou nepostradatelné pro bezpečné a spolehlivé automatizované řízení. Spolu s radarovými a video senzory zajišťují plné 360stupňové redundantní vnímání, detekci a lokalizaci vozidla. Schopnosti lidarového senzoru Bosch s dlouhým dosahem společnost také představí na veletrhu CES 2023. Díky nadprůměrnému rozlišení a dosahu, který pokrývá klíčové situace ve městech, v jejich okolí a i na dálnicích, je určen pro velkosériovou výrobu.

Interiérový monitorovací systém: Interiérová senzorika zajišťuje větší bezpečnost a pohodlí pro všechny cestující ve vozidle. Společnost Bosch nyní rozšiřuje své stávající portfolio kamerových snímacích systémů pro řidiče a cestující o radar snímající prostor v kabině. Jak vyžadují zákony a spotřebitelské testy, například NCAP (New Car Assessment Program), systém rozpozná, zda je řidič rozptýlený nebo ospalý, nebo zda je ve vozidle ponecháno dítě. Díky fúzi senzorů jsou funkce, jako je detekce cestujících, ještě spolehlivější. Zároveň jsou k dispozici nové funkce, jako např. kontrola stavu řidiče na základě senzorů.

Účinné systémy eAxle a výkonová elektronika: Nápravy Bosch eAxle představují kompaktní a úsporné řešení pohonu pro elektromobily. Ať už jako hlavní nebo vedlejší pohon pro ještě větší tah a výkon: Elektrické pohonné jednotky nabízejí mimořádně atraktivní a flexibilní řešení pro každý segment vozidel. Zásadní součástí eAxle je výkonová elektronika. Nabídka sahá od polovodičů z karbidu křemíku přes výkonové moduly s chladiči nebo bez nich až po kompletní měniče, včetně měničů z karbidu křemíku od společnosti Bosch, které dosahují účinnosti až 99 %. Společnost Bosch nabízí všechny myslitelné stupně integrace a díky polovodičům z karbidu křemíku z vlastní výroby vyhovuje i individuálním požadavkům zákazníků.

Pohodlné a nákladově optimalizované nabíjení díky společnosti Bosch: Řidiči elektromobilů ocení pohodlné nabíjecí služby s inteligentními funkcemi. Ty zahrnují plánování trasy s personalizovanými doporučeními nabíjecích míst, průběžně aktualizovaný a přesný ukazatel dojezdu, přístup k celosvětově dostupné veřejné nabíjecí síti s nekomplikovanými možnostmi platby a cenově dostupné nabíjení doma.

Více možností, větší flexibilita: Bosch přidává nové produkty do svého chytrého systému pro elektrokola, který byl uveden na trh v roce 2021. Tento průkopnický systém kombinuje vysoce kvalitní síťové komponenty s praktickými funkcemi, které lze průběžně rozšiřovat prostřednictvím bezdrátových aktualizací. Jednou z hlavních novinek je nový systém ABS pro elektrokola. Ať už s nákladním elektrokolem po městě, nebo s horským elektrokolem na náročných trasách: Systém Bosch eBike ABS je navržen tak, aby splňoval požadavky různých typů elektrokol a mohl tak ještě účinněji snižovat nehodovost. Chytrý systém Bosch doplňují další inovace, jako jsou minimalistické a přehledné řídicí jednotky Mini Remote a System Controller, a digitální služby, jako je eBike Alarm pro dodatečnou ochranu proti krádeži.

Inteligentní senzory a řešení pro větší pohodlí v každodenním životě

Společnost Bosch bude na veletrhu CES 2023 vystavovat také nejnovější senzorová řešení své dceřiné společnosti Bosch Sensortec, která se používají v mnoha výrobcích spotřební elektroniky a také v inovacích v oblasti domácích spotřebičů.

Výkonný magnetický snímač jako digitální vyhledávač: Magnetometry fungují v mobilních zařízeních jako kompas a měří přesnou orientaci vzhledem k magnetickému poli Země. Zlepšují určování polohy i v místech bez příjmu GPS a poskytují mnohem více než jen navigační údaje. Magnetický senzor od Bosch Sensortec otevírá širokou škálu nových aplikací: Detekuje například pohyby hlavy a poskytuje individuálně optimalizovaný zvukový zážitek prostřednictvím 3D zvuku a snižuje latenci pixelů v aplikacích rozšířené a virtuální reality pro lepší uživatelský zážitek a proti nevolnosti.

Snímač barometrického tlaku pro extrémní podmínky: Snímače barometrického tlaku přesně určují aktuální nadmořskou výšku, což z nich činí ústřední součást fitness trackerů a dalších aplikací. Na veletrhu CES 2023 představí společnost Bosch nový snímač, který odolá i těm nejnáročnějším venkovním podmínkám a opět posune hranice možností. Zůstává také plně funkční pod vodou, a proto může být zabudován do nositelné elektroniky pro plavání. Snímač rozpozná výškové rozdíly v řádu několika centimetrů, což znamená, že během tréninku dokáže rozpoznat i drobné pohyby, jako jsou kliky nebo přítahy.

Senzor s umělou inteligencí jako digitální fitness trenér a další miniatury: Programovatelný, samoučící se snímač s umělou inteligencí kombinuje snímač rychlosti otáčení se snímačem zrychlení a lze jej rozsáhle přizpůsobit. Použitý software je vhodný pro různé aplikace sledování kondice, například pro individuální tréninky, a obsahuje speciální funkci sledování plavání, která zaznamenává plavecký styl. Integrovaná knihovna fúze senzorů umožňuje 3D zvukový výstup s detekcí pohybu hlavy pro personalizovaný zvukový zážitek a také detekci jednoduchých gest. Jiný algoritmus zároveň uživatele bezpečně dovede do cíle i v případě, že signál GPS na několik minut zmizí.

Senzor kvality ovzduší: Společnost Bosch představí na veletrhu CES 2023 nejmenší senzor prachových částic na světě. V dnešní době se v průměru 90 % každodenního života odehrává v interiéru a v mnoha částech světa je vzduch uvnitř budov někdy třikrát až pětkrát více znečištěný než vzduch venku. Významnou složkou znečištění ovzduší jsou pevné částice, které se skládají z pevných a kapalných částic o průměru menším než 2,5 µm (PM 2,5). Při vdechnutí do plic mohou tyto částice způsobit vážné zdravotní problémy. Nový senzor kvality ovzduší poskytuje včasné, přesné a praktické informace o koncentraci částic v ovzduší. To umožňuje odhalit a snížit znečištění vnitřního ovzduší, což následně zvyšuje zdraví a pohodu.

Inteligentní trouba pro zdravé vaření bez větší námahy: Zdravější vaření je s řešeními Bosch hračka. Trouba s parní funkcí Plus připraví některé pokrmy ještě rychleji a šetrněji. Díky chytré kombinaci až 120 stupňů horkého vzduchu a páry lze brambory, mrkev, čočku, fazole a mnoho dalšího uvařit až o 35 % rychleji než v klasickém parním hrnci. Kromě toho zůstává jídlo chutné a zachovává si makro– a mikroživiny i příjemnou konzistenci. K oblíbenému horkovzdušnému smažení na malém množství tuku je obvykle zapotřebí samostatný přístroj, který se nenachází v každé kuchyni. S novými troubami řady 8 je nyní horkovzdušná funkce fritování Air Fry součástí standardní výbavy – a nikdo se tak nemusí obejít bez zdravého a křupavého fritovaného jídla.

Tags: Mobilita, CES, IoT, senzory

Kontakt pro novináře:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.com

Bosch na veletrhu CES 2023:

  • TISKOVÁ KONFERENCE: Středa 4. ledna 2023 od 8:00 do 8:45 (PST) s Dr. Tanjou Rückert, členkou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, a Mikem Mansuettim, prezidentem společnosti Bosch v Severní Americe, v Ballroom F, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, Level 2 – také s živým přenosem na Bosch Media Service.
  • STÁNEK: 5. – 8. ledna 2023 v Central Hall, stánek č. 16115.
  • ZÁŽITKOVÁ JÍZDA: Spojení technologií digitálního kokpitu a pokročilých asistenčních systémů řidiče: 5. – 8. ledna ledna 2023, LVCC, Central Hall, Central Plaza.
  • SLEDUJTE nejdůležitější události veletrhu Bosch CES 2023 na Twitteru: #BoschCES.
  • PANELOVÁ DISKUZE „Industrial Transformation with Robots Powered by AI“ ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 10:00, Las Vegas Convention Center West / W216-218, diskuze se Zico Kolterem, hlavním vědeckým pracovníkem pro umělou inteligenci ve společnosti Bosch.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?