Suche

Tisková informace #Jednostopá vozidla
Sdílet tiskovou informaci

Bosch eBike Systems představuje nový systém ABS eBike

Nejmenší systém ABS na světě, vyvinutý na základě technologie pro motocykly, zvyšuje bezpečnost elektrocyklistiky

  • Protiblokovací funkce a ovládání zdvihu zadního kola zvyšují bezpečnost na drsném a sypkém nebo kluzkém povrchu.
  • Vhodný systém ABS pro jakýkoli typ eBiku díky různým režimům ABS
  • ABS Trail zajišťuje větší požitek z jízdy a lepší výkon při sportovně laděných jízdních manévrech
  • Malá a lehká řídicí jednotka s minimalistickým designem
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart/Reutlingen – Správná technika brzdění je důležitým základem bezpečnosti jízdy na silnicích i trailech. S novým ABS pro Chytrý Systém zajišťuje Bosch eBike Systems lepší brzdění na jakémkoli povrchu. Ať už se jedná o jízdu městem na eCargo nebo náročné traily na eMTB: Nový systém Bosch eBike ABS s brzdovými komponenty MAGURA je navržen tak, aby splňoval požadavky různých typů eBiků, a mohl tak ještě účinněji snižovat nehodovost.

Nesprávné brzdění je jednou z hlavních příčin nehod cyklistů. „Přední brzda má zásadní význam pro zkrácení brzdné dráhy jízdního kola. Mnoho lidí se jejímu použití však vyhýbá, protože se bojí pádu kvůli silnému brzdnému účinku,“ říká Claus Fleischer, ředitel společnosti Bosch eBike Systems. „Systém ABS Bosch eBike tomu cíleně čelí tím, že výrazně snižuje riziko pádu a přepadnutí přes řídítka.“ Pokud by všechna elektrokola byla vybavena spolehlivým systémem ABS, bylo by možné každoročně zmírnit následky až 29 % všech nehod, které se staly při jízdě na elektrokole, nebo jim zcela zabránit. Vyplývá to ze studií nehodovosti provedených společností Bosch.

Nový systém ABS eBike: Menší, lehčí, vizuálně atraktivní

Bezpečnost je pro Bosch na prvním místě. Před více než 40 lety společnost uvedla na trh první sériově vyráběný systém ABS pro automobily na světě. Společnost Bosch vyrábí protiblokovací systémy pro motocykly od roku 1995. V roce 2018 následoval první systém ABS pro elektrokola na světě. S novým ABS představuje Bosch eBike Systems nejmenší systém ABS na světě vyvinutý na základě technologie pro motocykly. To znamená, že výrobci elektrokol mohou poprvé vybavit všechny typy svých produktů optimalizovanou technologií brzdového asistenta Bosch. Řídicí jednotka nového systému ABS Bosch eBike je o 77 % menší a o 55 % lehčí než její předchůdce a díky integraci do celkového systému nenápadně zapadá do designu elektrokola.

Vhodný režim pro jakýkoli typ eBiku

Bosch pro nový systém ABS eBike nabízí různé režimy, z nichž každý je navržen tak, aby vyhovoval požadavkům na brzdění v závislosti na typu elektrokola a vlastnostech povrchu. Majitelé elektrokol eCargo Bike s režimem ABS Cargo se mohou spolehnout na rychlé a bezpečné zabrzdění a udržení dráhy i při plném zatížení. Režim ABS Touring je vhodný pro jízdy na elektrokole eCity Bike po městě, které se vyznačují měnícím se povrchem vozovek, přechody pro chodce a semafory, nebo pro víkendové výlety do přírody na trekovém eBiku. Režim ABS Allroad byl vyvinut speciálně pro jízdu v lehkém terénu, aby se cyklisté na horských elektrokolech mohli bezstarostněji a bezpečněji věnovat své vášni na šotolinových a lesních cestách. Konečně režim ABS Trail, vyvinutý společně se sportovci, je určen sportovně založeným cyklistům, kteří hledají nové a nové výzvy na náročných trailech a ve složitém terénu. ABS Trail jim pomáhá jezdit v nečekaných situacích, jako je prudší svah nebo nepřehledná zatáčka, předvídavěji, kontrolovaněji a soustředěněji. Tímto způsobem mohou eBikeři ještě více zdokonalit svou techniku jízdy, a zvýšit tak svou výkonnost na trailech, přičemž zároveň pojedou bezpečněji. Pokud jezdíte po šotolinových nebo asfaltových cestách, můžete v aplikaci eBike Flow nebo na displeji Kiox 300 snadno přepnout z režimu ABS Trail na ABS Allroad.

Na displeji Kiox 300 lze také zobrazit údaje o posledním brzdění. Tímto způsobem mohou eBikeři sledovat a analyzovat svou brzdnou dráhu nebo dobu brzdění, a postupně tak zlepšovat svou techniku na různých površích.

Větší bezpečnost na různých površích

Systém ABS se aktivuje automaticky, jakmile sešlápnete pedály. Rozhodující pro účinek systému ABS Bosch eBike jsou především dvě základní funkce, které výrazně zvyšují bezpečnost brzdění a jízdy. Například protiblokovací funkce předního kola automaticky reguluje brzdný tlak tím, že trvale sleduje rychlost kol a zabraňuje zablokování pneumatik při brzdění. Citlivě vyladěné brzdění zvyšuje kontrolu a stabilitu, a to zejména na kluzkém povrchu. Ovládání zdvihu zadního kola snižuje riziko odlepení zadního kola od země na drsném povrchu. Protože tato funkce snižuje pravděpodobnost přepadnutí přes řídítka, významně přispívá k bezpečnější jízdě bez nehod.

Nový systém Bosch eBike ABS s brzdovými komponenty MAGURA bude k dispozici od léta 2022. Dostupný režim ABS závisí na příslušné kategorii eBiku nastavené výrobcem. Zájemci by si měli hned při zakoupení eBiku ověřit, zda je nainstalován nový systém ABS eBike, nebo se na to zeptat svého specializovaného prodejce, protože dodatečná montáž není možná.

Tags: ABS, eBike

Kontakt pro novináře:
Adam Maršál
Tel.: +420 603 573 732
Email: adam@nedori.cz

Bosch eBike Systems utváří budoucnost mobility využívající eBiky inovativními produkty a digitálními službami, které sahají od vysoce účinných pohonných systémů až po první sériově vyráběné ABS pro eBiky až po řešení Connected Bikingu. Na každodenních trasách městem, při příjemných výletech krajinou nebo při sportovních dobrodružstvích v horách: Bosch eBike Systems nabízí eBikerům vhodný pohonný systém (pohonnou jednotku, akumulátor, displej a aplikaci) pro jakékoli nároky a jakoukoli oblast použití, což zaručuje jedinečný dojem z jízdy. V současné době důvěřuje dokonale sladěnému modulárnímu portfoliu produktů více než 100 předních světových značek jízdních kol. Jako nezávislá divize skupiny Bosch využívá Bosch eBike Systems také koncernové technologie a výrobní know-how. Pro zdravou, bezpečnou a udržitelnou mobilitu, která dělá radost.

Více informací na www.bosch-ebike.com/cz/

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Se svými více než 400 pobočkami po celém světě je skupina Bosch od prvního čtvrtletí roku 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Společnost založil v roce 1886 Robert Bosch (1861–1942) ve Stuttgartu jako „Dílnu pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou nezávislost skupiny Bosch. Umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do významných přípravných projektů pro budoucnost. Takřka 94 % podílů ve společnosti Robert Bosch GmbH vlastní nezisková nadace Robert Bosch Stiftung GmbH. Zbývající podíly vlastní společnost rodiny Boschových a Robert Bosch GmbH. Většinu hlasovacích práv drží společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která vykonává funkci podnikajícího společníka.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?