Suche

Tisková informace #Business/economy
Sdílet tiskovou informaci

Bosch Tech Day 2022 v Drážďanech: výkonné polovodiče udávají tempo světu moderních technologií

Praktické ukázky technologie Bosch, Stvořené pro život‘

  • Automobilové senzory Bosch podrobně zaznamenávají okolí a umožňují bezpečnou, klidnou a pohodlnou automatizovanou jízdu.
  • Vznášející se planární robot s pomocí umělé inteligence zajišťuje bezkontaktní přepravu součástí a předmětů.
  • Nový nabíjecí kabel pro elektromobily umožňuje rychlé a jednoduché nabíjení bez nutnosti použití ovládacího boxu.
  • Samoučící se snímače pohybu ve fitness trackerech poskytují lepší obraz o přínosu tréninku.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart a Drážďany, Německo – Vysoce miniaturizované komponenty jsou lepidlem, které drží náš moderní technologický svět pohromadě. Výkonné polovodiče jsou srdcem všech elektronických systémů. Praktické exponáty na Bosch Tech Day 2022 budou zahrnovat širokou škálu současných i budoucích produktů, aby si návštěvníci mohli osahat, vyzkoušet a na vlastní kůži vyzkoušet, jakou roli hrají čipy, včetně těch vyráběných společností Bosch, při vytváření technologií, které jsou „Stvořeny pro život‘. Bosch Tech Day se uskuteční 13. července 2022 v závodě Bosch na výrobu waferů v Drážďanech, která je nejmodernější svého druhu v Evropě.

Přehled exponátů na Bosch Tech Day

Automobilové senzory – snímání okolí pro všechny dopravní situace:
Při asistované a automatizované jízdě musí vozidlo neustále vědět, co se kolem něj děje. Musí být schopno spolehlivě detekovat a reagovat na objekty a osoby. K tomu je nezbytné spolehlivé snímání okolí. Bosch k tomu využívá kombinaci víceúčelové kamery a senzorů předního a rohového radaru instalovaných na přední a boční straně vozidla. Přední radarový snímač detekuje objekty v přední části vozidla a určuje jejich rychlost i polohu vůči vozidlu. Systém řidiče varuje, pokud hrozí nebezpečí kolize. Pokud řidič nereaguje, systém automaticky spustí nouzové brzdění. Víceúčelové zařízení Bosch je přední videokamera, která kombinuje tradiční algoritmy zpracování obrazu s metodami umělé inteligence. Pomocí umělé inteligence kamera rozumí tomu, co vidí, a interpretuje to, čímž zajišťuje spolehlivé rozpoznávání objektů a dobré snímání okolí. Kromě kamerových, radarových a ultrazvukových řešení vyvíjí Bosch také lidar s dlouhým dosahem, pro který využívá různé principy senzorů. Čím složitější je úkol řízení, tím důležitější je správná souhra těchto řešení.

Planární roboty – vysoce výkonný bezkontaktní transport a polohování: Společnost Bosch umožňuje, aby se Průmysl 4.0 díky speciálním planárním robotům vznášel. Ty využívají permanentní magnetickou levitaci, novou technologii vyvinutou výzkumníky společnosti Bosch. Roboty jsou mnohem univerzálnější a přizpůsobivější než pásový dopravník a umožňují flexibilní a bezkontaktní přepravu, polohování a manévrování s komponenty nebo předměty jakéhokoli druhu. Nabízejí potenciál pro širokou škálu průmyslových odvětví a aplikací, jako je polovodičový a farmaceutický průmysl a potravinářský průmysl, pro které platí zvláštní hygienické normy a normy čistoty. Jsou však také přínosem pro montážní a výrobní prostředí, kde urychlují operace a mohou kombinovat flexibilní tok materiálu s přesným polohováním. Planární robot Bosch se skládá ze dvou hlavních součástí, z nichž každá je vybavena permanentními magnety: z pohybového zařízení (mover), které představuje dopravní plošinu, a ze statoru, který představuje povrch, po němž se pohybové zařízení může pohybovat. Magnety ve statoru vytvářejí silné magnetické levitační pole pro pohybové zařízení (mover), který se tiše vznáší asi dva centimetry nad ním. Díky přesnému uspořádání magnetů je možné ovládat polohu pohybu ve všech směrech.

GSR a GSB 18V-150 C Professional – akumulátorové šroubováky s elektronickou detekcí úhlu:
Šroubováky GSR a GSB 18V-150 C Professional Biturbo jsou nejvýkonnější 18voltové akumulátorové a rázové šroubováky na světě. Jsou vhodné zejména pro běžné dřevěné konstrukce, ale i pro stavbu střešních vazníků nebo fasád. Zkrátka pro všechny druhy prací, které vyžadují šrouby nebo vrtáky velkého průměru. Nabízejí moderní uživatelské rozhraní a funkce připojení, které umožňují individuální nastavení pomocí chytrého telefonu. Jejich jedinečnou předností je funkce elektronické detekce úhlu (EAD), která je u komerčních 18voltových šroubováků světovou novinkou. Přístroje GSR a GSB 18V-150 C Professional se vyznačují také vysokou úrovní ochrany uživatele díky systému KickBack Control: v případě náhlého a nepředvídatelného otáčení šroubováku kolem osy vrtání – například když vrták uvízne v uzlovém otvoru – integrovaný senzor vypne motor během zlomku sekundy. Tím se zabrání neočekávanému zpětnému rázu a může se snížit riziko zranění.

Křížový laser Quigo Green pro kutily – zelený ve více ohledech:
Quigo Green promítá na zeď přesný laserový kříž. Používá zelené laserové diody, které generují paprsek, jenž je pro lidské oko až čtyřikrát viditelnější než červený. Jedná se o první měřicí přístroj Bosch, jehož kryt a příslušenství jsou z 90 % vyrobeny z recyklovaného plastu. Jeho obal je také šetrný k životnímu prostředí, je vyroben ze 70 % z recyklovaného papíru, opatřen ekologickým nátěrem na vodní bázi a neobsahuje již žádnou plastovou fólii. Společnost Bosch také optimalizovala velikost obalu, aby byl co nejmenší a maximalizoval se počet přístrojů, které lze přepravovat najednou. Díky optimalizované elektronice navíc nový Quigo Green spotřebovává jen polovinu energie než jeho předchůdce. Všechny tyto funkce pomáhají šetřit zdroje.

Rolling Chassis – od předem integrovaných modulů až po kompletní řešení:
Díky před integrovaným systémovým řešením pomáhá Bosch začínajícím i tradičním výrobcům automobilů uvádět elektromobily na trh rychleji než dříve. Snížením složitosti vývoje a konstrukce elektromobilů pomáhá společnost výrobcům automobilů pracovat efektivněji.

Srdcem před-integrovaných systémových řešení Bosch je pokročilý jízdní modul (ADM). Integruje jednotlivé systémy pohonu, řízení a brzd do harmonizovaného a flexibilního celku. Zjednodušená rozhraní a konzistentní softwarová architektura snižují složitost a zajišťují optimalizovanou komunikaci mezi komponentami. Tento modulární přístup kombinující hardware, software a služby umožňuje výrobcům automobilů integrovat ADM podle svých potřeb. Prototyp pojízdného podvozku, který byl postaven v rámci inženýrské aliance s odborníkem na podvozky a karoserie Benteler, demonstruje maximální možnou úroveň předintegrace a slouží jako vývojová platforma pro vozidla s elektrickým pohonem na baterie.

Bosch Cookit – všestranný kulinářský talent:
Cookit nabízí zcela nový rozměr flexibility v kuchyni. Multifunkční kuchyňský robot s funkcí vaření má pro každého tu správnou úroveň podpory, ať už jde o vaření s průvodcem, automatické programy nebo ruční vaření. Nyní je ještě flexibilnější: nová funkce "Můj recept" umožňuje ukládat osobní recepty. Recept se všemi ingrediencemi, množstvím, teplotou a speciálními tipy se zadá do aplikace Home Connect, která jej poté předá do zařízení Cookit. Kuchyňský robot s funkcí vaření pak uživatele provádí jednotlivými kroky přípravy tak často, jak je potřeba. Od začátku května je možné tyto osobní recepty Cookit sdílet pomocí aplikace Home Connect. Uživatelé tak mají přístup k bezpočtu receptů od komunity Cookit. Pro další inspiraci mohou ke svým výtvorům přidat fotografii jídla.
Pozn. Pro Český a slovenský trh aplikace Bosch Smart Home zatím není dostupná.

SmartGrow Life – první sousto je očima:
SmartGrow Life je inovativní, univerzální systém pro domácí pěstování bylinek, zeleně, a dokonce i rajčat. Díky patentované technologii osvětlení a zavlažování mohou uživatelé pěstovat zdravé a aromatické rostliny po celý rok. Kromě toho, že SmartGrow Life poskytuje čerstvou zeleň, je také poutavým doplňkem každé kuchyňské linky nebo stolu a lze jej dokonce připevnit na zeď. V souladu se zásadou udržitelnosti lze všechny materiály použité pro zařízení, příslušenství a obaly znovu použít, zpracovat nebo recyklovat.

Ekosystém elektromobility – nabíjecí kabel a wallbox:
Díky integrované řídicí a bezpečnostní technice se nový flexibilní nabíjecí kabel Bosch pro elektromobily obejde bez obvyklého ovládacího boxu na kabelu i při nabíjení ze zásuvky 230 V. To znamená, že kabel Bosch váží méně než tři kilogramy. V průměru je to o dobrých 40 procent méně než u běžných nabíjecích kabelů s ovládacím boxem. Protože je dodáván s adaptéry pro zásuvky typu 2 a domácí zásuvky, řidiči, kteří si chtějí svobodně vybrat, zda chtějí dobíjet z domácí zásuvky, nebo z dobíjecí stanice na cestách, již nepotřebují druhý kabel. Třífázový kabel umožňuje nabíjení střídavým proudem v režimu 2 a 3 až do výkonu 22 kW a díky technologii integrované v každé ze zástrček je proces nabíjení bezpečný a spolehlivý. Konektor typu 2 na konci kabelu ve vozidle obsahuje komponenty pro řízení a monitorování nabíjecího výkonu. Na druhém konci zástrčky pro domácnost s adaptérem je umístěna regulace teploty a proudový chránič. Pro domácí nabíjení elektromobilů nabízí Bosch také wallboxy.

BHI260AP – revoluce ve sledování kondice:
Dřepy, sedy-lehy, cvičení s kettlebellem: seznam kondičních cvičení je dlouhý. Mnoho fitness trackerů a chytrých hodinek však dokáže sledovat pouze omezený počet aktivit a vzhledem k různorodosti typů přístrojů a různým pohybovým stylům, postavám a úrovním kondice uživatelů nedokážou vždy spolehlivě rozpoznat prováděné cviky. Pro vyřešení tohoto problému vyvinula společnost Bosch Sensortec BHI260AP – programovatelný snímač pohybu, který umožňuje samoučící se funkce v nositelných a slyšitelných zařízeních. Snímač automaticky detekuje a počítá různé typy pohybů, na pozadí se plynule přizpůsobuje stylu uživatele a během několika sekund se dokáže samostatně naučit jakoukoli novou opakující se fitness aktivitu. Kromě funkce samoučení má senzor také pokročilé integrované funkce, jako je analýza plavání a sledování polohy a orientace.

Kontakt pro novináře:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.com

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?