Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Společnost Bosch uspořádala již čtvrtý ročník Mechathonu, letos se poprvé konal v R&D centru v Českých Budějovicích

Mechathon 2022

  • Čtvrtého ročníku robotické soutěže Mechathon pořádané společností Bosch se zúčastnily více než tři desítky studentů technických vysokých škol
  • Letos poprvé se Mechathon konal v budějovickém R&D centru společnosti
  • Vítězný tým byl složený ze studentů ČVUT – Fakulty strojní
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

České Budějovice – Přes tři desítky studentů technicky zaměřených vysokých škol se zúčastnily v pořadí již čtvrtého ročníku oblíbené robotické soutěže Mechathon. Ten se letos konal po dvouleté pauze přímo v českobudějovickém závodě společnosti Bosch. Celkem osm týmů o čtyřech členech pracovalo nepřetržitě 25 hodin na zadaném úkolu z oblasti logistiky a robotiky. Vítězem se stal tým složený ze studentů Fakulty strojní z ČVUT.

32 studentů, 8 týmů a 25 hodin práce

Celkem 32 studentů z ČVUT, Univerzity Karlovy nebo Západočeské univerzity mělo za úkol sestavit a naprogramovat autonomního robota tak, aby byl schopen detekovat příslušné zboží, naložit ho a odvést na cílové stanoviště. Na zpracování úkolu bylo vyměřeno 25 hodin čistého času a většina z týmů se úkolu zhostila tak zodpovědně, že se práci věnovala nonstop celou noc. Studenti dostali výjimečnou příležitost poznat nové technologie, využít své znalosti a nápaditost a vytvořit vlastní unikátní řešení ve spolupráci s ostatními členy týmu. „Soutěž Mechathon přináší studentům jedinečnou příležitost propojit studovaný obor s praxí. Práce v týmu, pod časovým tlakem a s omezenými prostředky je to, s čím se v budoucnu jistě setkají. Jsme moc rádi, že se nám podařilo zorganizovat již čtvrtý ročník, na kterém opět vládla skvělá atmosféra. Věříme, že Mechathon je pro studenty skvělým zážitkem i zkušeností,“ shrnuje Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v České republice.

Mechathonu se za uplynulé čtyři ročníky zúčastnilo už 152 studentů, nechybí ani zastoupení dívek, kdy v každém týmu je vždy alespoň jedna studentka. „Já mám strašnou radost, že jsme vyhráli. To jsem fakt nečekal. Mechathon mi mimo rozšíření obzorů z oblasti logistiky a robotiky také umožnil vyzkoušet si práci v týmu. Všechno tohle považuji za opravdu neocenitelné zkušenosti,“ komentuje svou účast student ČVUT Petr Sokol z týmu Goran, který letošní Mechathon vyhrál.

Po celý víkend byli studentům k dispozici také odborní mentoři, kteří působí v různých divizích společnosti Bosch. Letošní ročník byl o to zajímavější, že každý z mentorů působil zároveň jako kouč jednoho z týmů. Své zkušenosti, znalosti a cenné rady však mentoři předávali napříč týmy a pomáhali studentům s 3D tiskem, konstrukcí či programováním robota. Účastníci měli také jedinečnou možnost nahlédnout přímo do pobočky v Českých Budějovicích. V rámci prohlídky se studenti podívali do akustických komor, kam se vejde i celý automobil, na zkušební stavy, kde se testují produkty, aby obstály i v těch nejnáročnějších podmínkách, a do oddělení 3D tisku, které disponuje nejmodernějšími technologiemi, včetně 3D tisku z kovu.

Více informací o tom, co je Mechathon, fotodokumentaci a video z průběhu naleznete na webových stránkách www.mechathon.cz.

Kontakt pro novináře:
Kristýna Nováková
Tel.: +420 736 233 006
Email: kristyna.novakova@cz.bosch.com

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2022 zaměstnával téměř 8 000 zaměstnanců (k 31. 12. 2022). Konsolidovaný obrat na trzích v České republice dosáhl v roce 2022 výše 19,2 miliard korun (0,8 miliard eur) a celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhly částky 49,5 miliard korun (2,0 miliard eur). Bosch je v zemi zastoupen všemi svými čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v osmi lokalitách, z nichž čtyři jsou výrobní závody, jedno servisní středisko, jeden distribuční sklad a jeden prodejní sklad.

Více informací na www.bosch.cz, www.bosch-press.cz.

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.iot.bosch.com, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?