Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Automatizované řízení vozidel: Bosch akvizicí posiluje na SAE úroveň 4

Plánuje se akvizice mapového specialisty Atlatec

  • Společnost Atlatec je jedním z nejinovativnějších světových výrobců trojrozměrných map s vysokým rozlišením pro funkce automatizovaného řízení SAE úrovně 3 až 4.
  • Akvizicí společnost Bosch ještě více rozšiřuje nabídku pro své zákazníky a nabízí všechny možnosti řešení pro automatizované řízení z jednoho zdroje.
  • Digitální mapy s vysokým rozlišením jsou nepostradatelným doplňkovým senzorem pro bezpečnou a pohodlnou automatizovanou jízdu.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart – Společnost Bosch rozšiřuje své kompetence v oblasti automatizovaného řízení, a touto akvizicí posiluje svou pozici na trhu. Společnost Atlatec GmbH se sídlem v německém Karlsruhe se stane součástí divize Bosch Cross-Domain Computing Solutions jako samostatně provozovaná společnost. Společnosti Bosch a Atlatec nyní podepsaly odpovídající smlouvy. Společnost Atlatec je jedním z nejinovativnějších světových dodavatelů digitálních map s vysokým rozlišením pro asistenci řidiče a automatizované řízení. Společnost, která vzešla z Institute of Technology Karlsruhe v roce 2014, zaměstnává v Německu, Japonsku a USA cca 25 pracovníků. „Plánovanou akvizicí společnosti Atlatec rozšiřujeme své kompetence v oblasti digitálních map s vysokým rozlišením, a ještě více rozšiřujeme své postavení. Bosch je tak jedinou společností, která může svým zákazníkům nabídnout všechny potřebné komponenty pro automatizované řízení z jednoho zdroje, od pohonů a senzorů až po software a mapy. V této oblasti tak neustále rozšiřujeme svou silnou pozici,“ říká Dr. Mathias Pillin, šéf divize Cross-Domain Computing Solutions. „Ve společnosti Bosch jsme našli správného partnera, se kterým můžeme udělat další krok. Chceme ještě více rozšířit naše kompetence v oblasti digitálních map,“ říká Dr. Henning Lategahn, generální ředitel společnosti Atlatec GmbH. Strany se dohodly, že kupní cenu nezveřejní. Převzetí podléhá schválení antimonopolních úřadů.

Plánovanou akvizicí společnosti Atlatec rozšiřujeme své kompetence v oblasti digitálních map s vysokým rozlišením, a ještě více rozšiřujeme své postavení. Bosch je tak jedinou společností, která může svým zákazníkům nabídnout všechny potřebné komponenty pro automatizované řízení z jednoho zdroje, od pohonů a senzorů až po software a mapy. V této oblasti tak neustále rozšiřujeme svou silnou pozici.

Dr. Mathias Pillin, šéf divize Cross-Domain Computing Solutions

Digitální mapy jsou doplňkovým senzorem pro automatizované řízení

Digitální mapy s vysokým rozlišením jsou důležité pro bezpečnou a pohodlnou automatizovanou jízdu. Atlatec nabízí všechny potřebné komponenty pro mapování z jednoho zdroje: Kromě záznamu a zpracování dat zahrnuje portfolio také samotnou tvorbu map a odpovídající kontrolu kvality. Vedle palubních senzorů, jako například radaru, videa a ultrazvuku, jsou digitální mapy dalším nepostradatelným senzorem při automatizovaném řízení. Obsahují informace o okolí a dopravních událostech, které jsou daleko za detekčním dosahem senzorů ve vozidle. Společnost Atlatec vyvinula škálovatelné řešení pro tvorbu map s vlastním senzorovým boxem a příslušným softwarem. Shromážděná nezpracovaná data jsou také analyzována pomocí umělé inteligence (AI) a obohacena o důležité informace, jako jsou dopravní značky, poloměry zatáček a stavební prvky, například tramvajové koleje. Algoritmy se neustále učí, takže podíl prvků vozovky a prostředí, které byly rozpoznány čistě pomocí umělé inteligence neustále roste. Pomocí informací z mapy může autonomně řízený vůz například včas upravit rychlost před prudkou zatáčkou.

Digitální mapy již hrají klíčovou roli při vývoji automatizovaného řízení. Čím vyšší je stupeň automatizace, tím úžeji musí být tvorba map a programování strategie řízení propojeny. „Společnost Atlatec GmbH je díky svým technologickým možnostem pro tvorbu map s vysokým rozlišením pro Bosch ideální akvizicí. Výsledkem jejich koncepce je velmi inteligentní a dynamické mapovací řešení, které je odlišuje od ostatních poskytovatelů. Použitá umělá inteligence například s nejvyšší přesností a konzistencí identifikuje a mapuje prvky silnic, jako jsou svodidla a značení jízdních pruhů. To nám umožňuje ještě přesněji navrhovat algoritmy jízdní strategie, říká Dr. Stephan Hönle, vedoucí divize automatizovaného řízení v divizi Cross-Domain Computing Solutions společnosti Bosch. Akvizice společnosti Atlatec je také vhodným doplněním technologie Bosch známé jako Road Signature, která umožňuje přesnou lokalizaci samořídících vozů na základě digitálních map. Bosch úspěšně spolupracuje s různými partnery v oblasti automatizované jízdy a mapování. Atlatec tato partnerství doplní.

Od úrovně SAE 1 až po 4 - Bosch pracuje na všech úrovních automatizace

Pro společnost Bosch je automatizované řízení oblastí podnikání. Společnost je v této oblasti lídrem v inovacích a díky asistenčním systémům řidiče a souvisejícím senzorovým technologiím položila základy pro všechny úrovně automatizace již v počátcích. Souběžně s tím vyvíjí Bosch na jedné straně řešení pro soukromá vozidla, a to se zaměřením na asistenci jízdy a na částečně a podmíněně automatizované systémy (SAE úroveň 1 až 3), které zvyšují komfort a bezpečnost jízdy. Na druhou stranu pracuje vývojový tým Bosch také na řešeních pro vyšší úroveň automatizace se zaměřením na flotily vozidel a nové modely obsluhy. Zejména v oblasti logistiky vidí společnost atraktivní možnosti využití a velký obchodní potenciál pro systémy automatizovaného řízení podle SAE úrovně 4. Kromě toho společnost Bosch již vyvinula funkci Automated Valet Parking, což je první funkce automatického řízení připravená pro sériovou výrobu, která zvládá řízení zcela bez řidiče.

Kontakt pro novináře:
Jörn Ebberg
Tel.: +49 711 811-26223
Twitter: @joernebberg

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?