Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

CES 2022: Pro lepší kvalitu života a ochranu klimatu – Bosch roste díky propojeným a inteligentním řešením

Všechny třídy výrobků Bosch jsou síťově propojitelné

  • Chytrá domácnost: O 50 % více prodaných síťových zařízení.
  • Chytré auto: Bosch vytváří softwarově definovanou budoucnost mobility.
  • Umělá inteligence: Senzory poskytují včasné varování před lesními požáry a pomáhají při lékařské diagnostice.
  • Bosch Tech Compass: Většina respondentů považuje technologii za klíč k lepšímu světu.
  • CDO společnosti Bosch Tanja Rückert: „Spoléháme se na umělou inteligenci a Internet věcí, které poskytují skutečnou přidanou hodnotu.“
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Las Vegas – Doma, na cestách, v práci, v nemocnici nebo dokonce ve vesmíru: pomocí inteligentních a síťových řešení Bosch zlepšuje každodenní život lidí ve všech jeho oblastech. Současně společnost otevírá nové oblasti podnikání prostřednictvím softwaru, služeb a licencí.

„Neustále naši hlavní činnost digitalizujeme, abychom zvýšili přínos pro zákazníky. Naším cílem je proměnit prodej každého digitálního produktu i na výnosy založené na službách,“ říká Tanja Rückert, ředitelka pro digitální technologie skupiny Bosch, na veletrhu CES v Las Vegas. Za tímto účelem se společnost Bosch zaměřuje na propojení Internetu věcí (IoT) s umělou inteligencí (AI) - jinými slovy na AIoT.

Vzniká cyklus, v němž síťové produkty poskytují informace, které jsou následně zpracovány umělou inteligencí a přechází do aktualizací softwaru pro produkty. Důraz je kladen na přínos pro zákazníka. Je staven do pozice, kdy pomáhá s vývojem produktu. Řešení lze přizpůsobit přesně jeho potřebám. Navíc vývoj ani tvorba přidané hodnoty prodejem výrobků nekončí. „Kombinaci umělé inteligence a Internetu věcí považujeme za klíč k maximálnímu využití těchto dvou technologií,“ vysvětluje Rückert. „To nám otevírá nejen nové obchodní modely. Nabízíme lepší produkty a řešení, které přinášejí skutečnou hodnotu jednotlivcům i společnosti.“

Rozšíření softwarových kompetencí: Bosch již dnes utváří budoucnost

Bosch k tomu položil základy již dávno. Od začátku roku jsou všechny třídy elektronických výrobků propojitelné do sítě. Jen prodej propojitelného elektrického nářadí, domácích spotřebičů a topných těles se během jednoho roku zvýšil o 50 % - ze čtyř milionů v roce 2020 na více než šest milionů kusů v roce 2021. Díky Bosch centru pro umělou inteligenci (BCAI) vybudovala společnost silnou jednotku v oblasti umělé inteligence, která již pozitivně přispívá k výsledku ve výši přibližně 300 milionů eur.

Kromě toho se ve společnosti ročně investují do softwarových kompetencí celkem více než čtyři miliardy eur, z toho přibližně tři miliardy v divizi mobility. Aby mohla společnost Bosch utvářet softwarově definovanou budoucnost mobility, bude od poloviny roku 2022 sdružovat také vývojové aktivity pro software nezávislý na aplikacích do jedné jednotky. V budoucnu bude společnost pod hlavičkou ETAS GmbH vyvíjet a distribuovat základní software pro vozidla, middleware, cloudové služby a vývojové nástroje, které bude možné využívat napříč všemi oblastmi. Bosch také velkou rychlostí rozvíjí propojenou a automatizovanou jízdu. Jen díky asistenčním systémům pro řidiče a souvisejícím senzorovým technologiím dosáhla společnost za posledních pět let obratu kolem devíti miliard eur.

Bosch Tech Compass: Průzkum v pěti zemích světa

Bosch Tech Compass – reprezentativní průzkum provedený v pěti zemích, který byl poprvé představený na veletrhu CES – ukazuje, jaká očekávání mají lidé po celém světě od nových technologií. Podle něj je velká většina respondentů (72 %) přesvědčena, že technologický pokrok činí svět lepším a je například klíčem k boji proti změně klimatu (76 %). Čtyři z pěti lidí zároveň vyjadřují názor, že technologie by se měly více zaměřit na řešení hlavních výzev naší doby, než na uspokojování individuálních potřeb. „Také my ve společnosti Bosch jsme přesvědčeni o širokém přínosu technologií,“ říká Rückert. „Když mluvíme o špičkových technologiích, nejde jen o posouvání hranic možného. Technologie používáme jako nástroj ke zlepšení života lidí, ať už jsou kdekoli.“

Z vesmíru do pediatrie: Senzorový systém SoundSee od společnosti Bosch

Jedním z příkladů výhod, které umělá inteligence a konektivita přinášejí, je senzorový systém SoundSee. Od konce roku 2019 se pohybuje ve vesmíru a filtruje neobvyklé zvuky na vesmírné stanici ISS, analyzuje je pomocí algoritmů umělé inteligence a signalizuje, kdy je třeba provést údržbu. Společnost Bosch nyní společně s neziskovou zdravotnickou společností Highmark v Pittsburghu usiluje o využití této technologie, která je velmi šetrná k životnímu prostředí: Probíhá výzkum, jak lze zvukovou umělou inteligenci využít jako diagnostický nástroj v dětské medicíně. Společnosti Bosch a Highmark konkrétně pracují na úpravě senzorů a algoritmů tak, aby mohly díky poslechu a vyhodnocování dechových vzorců odhalit plicní onemocnění, jako je astma, již v raném věku. „Zlepšování zdraví dětí pomocí inovativních technologií – to je to, co máme na mysli pod pojmem špičkové technologie,“ říká Mike Mansuetti, prezident společnosti Bosch v Severní Americe. Použití systému SoundSee v medicíně také ilustruje, co společnost Bosch chápe svým mottem „Stvořeno pro život“.

První plynový senzor od společnosti Bosch, první na trhu využívající umělou inteligenci, slouží k ochraně lidí i přírody. Používá se v senzoru Silvanet Wildfire Sensor společnosti Dryad jako takzvaný digitální nos a pomáhá odhalit lesní požáry již v jejich raném stádiu. Senzory společnosti Dryad jsou umístěny na stromech, kde nepřetržitě monitorují místní mikroklima a odhalují začínající požáry – a bezdrátově informují místní úřady mnohem dříve, než to dokáže kamera nebo satelitní systém. To může chránit nejen před ničivými následky požárů, ale také snížit globální emise uhlíku způsobené lesními požáry. „Tyto senzory pomohou zachránit bezpočet životů, zabránit značným škodám na majetku a ušetří tuny CO2 od vstupu do atmosféry – to vše díky umělé inteligenci a konektivitě,“ zdůrazňuje Mansuetti.

Hightech #LikeABosch: Nová kampaň chytrých řešeních

Nová kampaň společnosti ukazuje, jaká řešení Bosch používá ke zlepšení každodenního života lidí. Pod názvem „High-Tech #LikeABosch – s mnoha propojenými, inteligentními a udržitelnými řešeními“ nás hlavní hrdinka provede svou každodenní rutinou a využije řadu řešení Bosch, od chytrých brýlí a propojeného jízdního kola eBike až po digitální vstupní kartu do práce.

Její dospívající syn, který na začátku klipu prohlásil, že maminka je ze staré školy, se teď diví.

Kontakt pro novináře:
Bosch na veletrhu CES: Irina Ananyeva, +49 711 811-47990
Propojená mobilita: Annett Fischer, +49 711 811-6286
Automatizovaná mobilita: Caroline Schulke, +49 711 811-7088
Smart Living: Dörthe Warnk, +49 711 811-55508
Internet věcí, umělá inteligence, výzkum: Christiane Wild-Raidt, +49 711 811-6283
Twitter: @BoschPresse

Tags: Like a Bosch, CES

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?