Suche

Tisková informace #Chytrá domácnost
Sdílet tiskovou informaci

Bosch na virtuálním veletrhu CES 2022: Chytré technologie pro bezpečný, pohodlný a udržitelný každodenní život

Stánek Bosch se nachází v Centrální hale

  • Inovativní: Řešení Smart Connected Biking získalo ocenění CES® 2022 Innovation Awards Honoree.
  • Softwarové: Bosch Showcar představuje softwarově definovaný a propojený automobil pro mobilitu dneška i zítřka.
  • Mimozemské: Technologie Bosch na ISS analyzuje zvuky a odhaluje anomálie.
  • Pro každodenní použití: Chytré domácí spotřebiče poskytují větší pohodlí, udržitelnost a bezpečnost.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart/Las Vegas – Technologie pro každou situaci: Na veletrhu CES v Las Vegas představuje Bosch propojené, inteligentní a udržitelné produkty a služby pro lepší život – doma i na cestách. Bosch najdete od 4. do 8. ledna 2022 na CES v centrální hale na stánku č. 16103.

Oceněné řešení od společnosti Bosch

Společnost Bosch eBike Systems získala za své řešení Smart Connected Biking ocenění CES® 2022 Innovation Awards Honoree v kategorii Vehicle Intelligence & Transportation. Ceny CES® Innovation Awards uděluje Consumer Technology Association (CTA).

Řešení Smart Connected Biking – zábava při jízdě na eBiku 2.0: S novou generací systémů od Bosch eBike Systems se fyzický zážitek z jízdy na elektrokole spojuje s tím digitálním prostřednictvím sítě a aplikace. Chytrý systém se skládá z nové aplikace eBike Flow, řídicí jednotky s LED displeji, barevného displeje, baterie a pohonné jednotky a umožňuje průběžné rozšiřování díky bezdrátovým aktualizacím. Aplikace eBike Flow obohacuje chytré elektrokolo o další digitální funkce, jako je automatické sledování aktivity nebo individuální nastavení jízdních režimů – pro větší zábavu a dojezd v každodenním životě i ve volném čase.

Bosch – to musíte vidět

Předváděcí vůz Bosch: Mobilita budoucnosti je automatizovaná, propojená, elektrifikovaná a personalizovaná. V budoucnu budou vozidla stále častěji jezdit na elektrický pohon, budou propojena s ostatními účastníky silničního provozu a svým okolím a budou nabízet svým uživatelům přizpůsobené cloudové služby, jako je varování řidičů před špatným průjezdem nebo služby týkající se stavu vozovky. Ve svém předváděcím voze Bosch demonstruje své znalosti systémů a rozsáhlé odborné kompetence v oblasti softwaru a hardwaru. Bosch například vyvíjí centrální počítače pro budoucí architekturu elektroniky. Společnost používá tzv. Vehicle Computer pro asistovanou a automatizovanou jízdu, pohyb vozidla i pro funkce kokpitu a elektroniku karoserie. Díky aktualizacím softwaru prostřednictvím systému over-the-air jsou funkce v automobilech neustále aktualizovány.

Virtual Visor – průhledná digitální sluneční clona: Běžné sluneční clony chrání řidiče před nepříjemným protisvětlem. Po sklopení však často blokují velkou část zorného pole. Bosch tento problém řeší novým průhledným LCD displejem, který nahrazuje neprůhledný panel ve vozidle. Virtual Visor je propojeno s kamerou pro sledování cestujících, která zjišťuje polohu očí řidiče. Pomocí inteligentních algoritmů založených na umělé inteligenci virtuální sluneční clona vyhodnocuje tyto informace a ztmavuje pouze tu část displeje, kde by slunce nebo jiné zdroje světla oslňovaly řidiče. Zbytek zůstává průhledný a již nezakrývá výhled na dopravní situaci.

SoundSee – inteligentní uši pro ISS: SoundSee od společnosti Bosch je sotva větší než krabička na oběd, ale je vybaven nejmodernější umělou inteligencí. SoundSee se nachází na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě létajícího, autonomního robota Astrobee NASA používá SoundSee integrované mikrofony k záznamu okolního hluku ve vesmíru. S pomocí umělé inteligence pak technologie Bosch analyzuje zvukové údaje, aby identifikovala potenciální anomálie a poskytla informace o tom, kdy je údržba nutná. Systém SoundSee byl vyvinut ve spolupráci se společností Astrobotic v rámci výzkumné spolupráce s NASA.

Softwarová řešení pro mobilitu dneška a zítřka

Řešení pro softwarově definované vozidlo: Software hraje při vývoji vozidel stále důležitější roli. Protože nové funkce pro síťování, automatizaci a personalizaci budou v budoucnu více než kdy jindy implementovány pomocí softwaru. Bosch již ročně instaluje do vozidel po celém světě více než 200 milionů řídicích jednotek s vlastním softwarem. Za tímto účelem společnost disponuje rozsáhlými odbornými znalostmi v oblasti softwaru, elektroniky a systémů a vyvíjí specifický software pro vozidla s odpovídajícím hardwarem pro všechny oblasti vozidel od asistence řidiče a informačních a zábavních systémů až po hnací ústrojí. V budoucnu bude Bosch ve své dceřiné společnosti ETAS sdružovat vývoj základního softwaru nezávislého na aplikacích a tzv. middlewaru, jakož i cloudových softwarových modulů pro aktualizace softwaru over-the-air.

Advanced Driving Module – předintegrované komponenty pro elektromobily: S předintegrovanými moduly, jako je Advanced Driving Module (ADM), snižuje Bosch složitost vývoje elektromobilů a tím zvyšuje efektivitu pro výrobce automobilů. ADM kombinuje jednotlivé systémy pohonu, brzdění a řízení do harmonizovaného systému, který mohou výrobci rychleji a hospodárněji integrovat do vozidla. Zjednodušená rozhraní a jednotná softwarová architektura navíc zajišťují optimalizovanou komunikaci mezi komponentami a tvoří základ pro nové funkce.

Technician Process Assistant (TPA) - digitální asistenční služba pro techniky: Technician Process Assistant (TPA) je součástí propojeného poprodejního ekosystému, ve kterém si stroje a lidé v případě potřeby vyměňují data za účelem efektivní opravy a údržby vozidel. Systém se neustále učí a vyvíjí a je hands-free řešením nezávislým na platformě, které funguje s tablety, počítači a nositelnými zařízeními. Kromě toho byla vytvořena znalostní databanka umělé inteligence s využitím tradičních služebních informací. V případě technických eskalací je možné propojit odborníka přímo „očima a ušima“ technika na vozidle – pro větší přesnost a efektivitu při servisu a opravách na dnešních stále složitějších vozidlech.

Nevonex – propojení zemědělství: Zemědělství v současné době čelí výzvě, jak v souvislosti se změnou klimatu zajistit produkci potravin. Nevonex podporuje zemědělce potřebnými odbornými znalostmi v podobě digitálních služeb. Služby poskytované dodavateli třetích stran lze používat na zemědělských strojích bez ohledu na výrobce, který používá Nevonex. Slouží jak k automatizaci nastavení strojů, tak k optimalizaci zemědělských kultivačních procesů. Bosch zkoumá, jak lze data z kultivačních procesů zaznamenat a použít jako informace pro následné kroky procesu. Cílem je využít edge computing k poskytování robustních služeb založených na umělé inteligenci v zemědělství.

Nádech čerstvého vzduchu – řešení Bosch pro lepší kvalitu ovzduší ve městech: Pro zlepšení kvality ovzduší ve městech, na letištích a nádražích nebo v komerčních oblastech nabízí společnost Bosch inovativní řešení pro přesné zaznamenávání a simulaci emisí. Boxy pro měření kvality vzduchu od společnosti Bosch poskytují vysoce přesné hodnoty oxidů dusíku, jemného prachu, vlhkosti a teploty – a tím důležitá data pro kvalitu vzduchu v daném místě. Tato data jsou přenesena do cloudu a vyhodnocena. Přesná znalost a lokalizace látek znečišťujících ovzduší a jejich rozptylu umožňuje včas přijmout opatření a tím dlouhodobě zlepšit kvalitu ovzduší.

Inteligentní řešení pro větší pohodlí a bezpečnost v domácnosti

Řešení vytápění a chlazení Bosch pro dokonalé klima u vás doma: Vysoce účinná Climate 5000 3.0 split nabízí vysoký topný a chladicí výkon díky nejmodernější invertorové technologii. Díky své schopnosti efektivně vytápět i při mrazivých venkovních teplotách je toto řešení nejvhodnější pro většinu obytných budov. Climate 5000 3.0 se vyznačuje zlepšenou energetickou účinností a regulací vlhkosti a vytváří příjemné klima v místnosti. Vestavěný systém vzduchového filtru navíc čistí vzduch a snižuje obsah těkavých organických látek (VOC) a dalších škodlivých plynů a pachů. Bosch také uvádí na trh klimatizaci Inverter Ducted Split (IDS) Premium Connected. Kromě vysoké účinnosti má tato technologie vysoce inovativní síťové funkce. Pomocí bezdrátového připojení k internetu a platformy IoT mohou instalátoři registrovat zařízení v aplikaci, stejně jako snadnou instalaci a odstraňování problémů. Prostřednictvím přidružené aplikace EasyAir instalatéři a majitelé domů mohou vzdáleně přistupovat k datům, aby mohli sledovat spotřebu energie a stav zařízení.

Propojené termostaty – chytré a jednoduché ovládání vytápění: Se dvěma propojenými termostaty BCC50 a BCC100 nabízí Bosch jednoduché a chytré all-in-one ovládání systémů vytápění, klimatizace a ventilace. Například lze naprogramovat vlastní plány vytápění a chlazení. Lze jej ovládat na samotném termostatu, prostřednictvím aplikace Bosch Connected Control nebo hlasovým příkazem.

Inteligentní trouba – vaření s hlasovým asistentem: Jaká teplota? Přímý ohřev nebo pára? Není tak snadné vždy zjistit ideální nastavení vaření. Ať už se jedná o rychlou večeři, nebo o kulinářský zážitek – s chytrou troubou Bosch je možné obojí. Hlasová asistentka Alexa vám poradí a doporučí nejen nejlepší nastavení trouby, ale v případě potřeby troubu i zapne – stačí požádat.

Nápady na recepty po digitálním nahlédnutí do lednice: Dochází vám nápady na večeřia lednice je plná zbytků? To je nyní minulostí, protože potraviny lze zadávat do digitálního inventárního seznamu chladničky ručně, synchronizací nákupního seznamu Home Connect nebo prostřednictvím kamery v chladničce. Aplikace Home Connect pak obsahuje soupis všech dostupných potravin a poskytuje odpovídající recepty na základě dostupných zásob. Nové kulinářské zajímavosti a méně plýtvání potravinami jsou zaručeny.

Bosch Cookit – všestranný pomocník při vaření: Cookit přináší do kuchyně maximální flexibilitu. Ať už jde o řízené vaření, automatické programy nebo ruční vaření - multifunkční kuchyňský robot s funkcí vaření nabízí správnou podporu pro každého. Nyní je ještě flexibilnější: Díky nové funkci "Můj recept" lze v aplikaci Cookit ukládat osobní recepty. Za tímto účelem se recept se všemi přísadami, množstvím, teplotou a zvláštními pokyny pro vaření zadá do aplikace Home Connect a předá do zařízení Cookit. Kuchyňský robot s funkcí vaření vás pak provede přípravou krok za krokem tak často, jak chcete.

Spexor – chrání to, čeho si vážíte: Mobilní bezpečnostní asistent je inteligentní univerzální zařízení, které vás ochrání kdekoli a kdykoli. Detekuje vloupání a nebezpečné plyny, měří kvalitu vnitřního ovzduší a upozorňuje na mráz nebo teplo. Pokud integrované senzory zjistí ve střeženém prostředí nesrovnalosti, Spexor to nahlásí přímo do chytrého telefonu. Zařízení s více senzory je bezdrátové a lze jej používat všude, kde je k dispozici alespoň mobilní telefonní připojení.

Senzory Bosch – neotřesitelné, neúnavné a neuvěřitelně flexibilní

BME688 – monitoruje kvalitu ovzduší a chrání lesy: Ať už doma, v kanceláři nebo venku, společnost Bosch vyvinula Sensortec BME688, který splňuje požadavky na vysokou kvalitu vzduchu. Inovativní senzor MEMS je nejkompaktnější senzor kvality vzduchu 4 v 1 na světě s umělou inteligencí a dokáže současně detekovat plyn, vlhkost, teplotu i tlak vzduchu. Je vhodný pro mnoho aplikací, například pro indikaci zkažených potravin nebo včasnou detekci lesních požárů. Ve spolupráci se společností Dryad Networks se senzory BME688 používají k včasné detekci lesních požárů pomocí sítě IoT. Méně požárů znamená výrazně méně emisí CO2. Společnost Bosch tak aktivně přispívá k ochraně klimatu.

BHI260AP – revoluce ve fitness trackingu: Dřepy, sedy lehy nebo trénink s kettlebellem: ve fitness cvičení je dnes nekonečné množství možností. Mnoho fitness trackerů nebo chytrých hodinek však může sledovat pouze omezený počet aktivit a ne vždy spolehlivě detekují cvičení z důvodu různých stylů pohybu, přístrojů, výšky a úrovně výkonu uživatelů. K vyřešení tohoto problému vyvinul Bosch Sensortec nový samoučící se pohybový senzor BHI260AP, který poskytuje nositelným a slyšitelným zařízením umělou inteligenci. Senzor rozpoznává a automaticky reaguje na mnoho různých pohybů a může se naučit jakoukoli novou fitness aktivitu založenou na opakujících se rutinách.

BMP384 – odolný vůči vodě, chemikáliím a prachu: Nositelná zařízení (wearables), domácí spotřebiče a průmyslové aplikace se často používají v náročných podmínkách. Doposud však mnohé barometrické tlakové senzory nebyly příliš robustní nebo odolné vůči kapalinám, a proto nemohly být snadno instalovány do vodotěsných výrobků. Ne tak u snímače barometrického tlaku BMP384 od společnosti Bosch Sensortec, který je stejně kompaktní jako robustní. Bosch Sensortec navíc na veletrhu CES poprvé představuje nový tlakový senzor s mimořádnou přesností. To lze mimo jiné využít pro navigaci a lokalizaci uvnitř budov.

Řešení Bosch IoT pro propojené město a větší bezpečnost dat

Z jednoho zdroje – obchod s aplikacemi (Application Store) pro analýzu videa: Prostřednictvím prvního otevřeného obchodu s aplikacemi pro videoanalytické aplikace na světě lze dohledové kamery flexibilně vybavit novými funkcemi s podporou umělé inteligence. Během několika minut lze na podporované kamery nainstalovat aplikace, jako je maska obličeje, detekce kouře, požáru a záplav nebo analýza dopravy a toku návštěvníků. Celkem je již k dispozici více než 100 aplikací pro více než 40 scénářů použití, které vyvinula dceřiná společnost Bosch Azena, a každý měsíc přibývají nové.

Chytré videokamery pro větší bezpečnost na silnicích: Nové kamery Inteox s klasifikací objektů pomáhají například při sledování dopravy pomocí nového softwaru pro analýzu videa s hlubokým učením. Vozidla lze detekovat rychleji a s přesnými detaily, a to i ve složitých situacích. Umělá inteligence pomáhá rychleji, intuitivněji a spolehlivěji identifikovat nepředvídané, nežádoucí nebo budoucí situace.

S umělou inteligencí proti útokům hackerů: Bosch AI Shield je bezpečnostní produkt s umělou inteligencí, který chrání před vnějšími útoky ze systémů poháněných umělou inteligencí. Ochrana je vytvářena mimo jiné pomocí analýzy zranitelnosti. Řešení nabízí nástroj s uživatelským rozhraním na bázi SaaS (Software as a Service) a je navrženo tak, aby bylo pro vývojáře flexibilní a škálovatelné. Model umělé inteligence v zařízeních nebo v cloudu zajišťuje ochranu duševního vlastnictví, značky a investic a vytváří tak důvěru v digitalizaci.

Kontakt pro novináře:

Bosch na veletrhu CES: Irina Ananyeva, +49 711 811-47990, +49 152 59753284
Automatizovaná mobilita: Caroline Schulke, +49 711 811-7088, +49 172 4293389
Propojená mobilita: Annett Fischer, +49 711 811-6286, +49 152 08651292
KI: Christiane Wild-Raidt, +49 711 811-6283, +49 711 8116283
Smart Living: Dörthe Warnk, +49 711 811-55508, +49 172 1538714
Twitter: @BoschPresse, @BoschPress

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?