Suche

Tisková informace #Propojená mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Od waferu k výkonové elektronice: Konsorcium buduje evropský dodavatelský řetězec pro technologii polovodičů z karbidu křemíku

  • Technologie karbidu křemíku by měly přispět k energeticky účinnějšímu a udržitelnějšímu hospodářství.
  • Konsorcium sdružuje klíčové evropské hráče napříč hodnotovým řetězcem karbidu křemíku.
  • Společnost Bosch je vedoucím konsorcia projektu „Transform“ financovaného z veřejných zdrojů, v němž je zapojeno 34 partnerů ze sedmi zemí Evropy.
  • Podpora ze strany Evropské unie a národních institucí.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Reutlingen, Německo – Zlepšení energetické účinnosti při současné ochraně klimatu a životního prostředí: Na tyto cíle se zaměřuje řada klíčových projektů, jako je elektromobilita, výroba energie z obnovitelných zdrojů a také „edge and cloud computing“ s potřebnými datovými centry. Technologie na bázi karbidu křemíku (SiC) a odpovídající elektronické komponenty jsou považovány za záruku co nejefektivnějšího využití dostupné elektrické energie. Cílem projektu „Trusted European SiC Value Chain for a greener Economy“ (zkráceně „Transform“), financovaného z veřejných prostředků, je vybudovat odolný evropský dodavatelský řetězec těchto technologií – od výchozích materiálů a křemíkových desek (waferů) až po výkonové polovodiče SiC a kompletní výkonovou elektroniku. V konsorciu, které vede společnost Bosch, spolupracuje celkem 34 společností, univerzit a výzkumných institucí ze sedmi evropských zemí. „Projekt Transform má Evropě pomoci stát se lídrem v oblasti nových technologií na bázi karbidu křemíku,“ říká Jens Fabrowsky, člen představenstva divize Automotive Electronics společnosti Bosch. Projekt financovaný z veřejných zdrojů, který potrvá do roku 2024, se zaměřuje na celkem pět případů použití z automobilového průmyslu, průmyslu obnovitelných zdrojů energie a zemědělství.

Projekt Transform má Evropě pomoci stát se lídrem v oblasti nových technologií na bázi karbidu křemíku.

Jens Fabrowsky, člen představenstva divize Automotive Electronics společnosti Bosch

Od SiC waferu k efektivní výkonové elektronice

Srdcem mnoha elektronických systémů je výkonová elektronika. Řídí procesy přepínání energie a zajišťuje její co nejefektivnější využití. Takzvané výkonové polovodiče zajišťují, že výkonová elektronika pracuje obzvláště energeticky úsporně. Tyto čipy se tradičně vyrábějí z vysoce čistého křemíku. V budoucnu se k tomuto účelu budou stále více používat čipy z karbidu křemíku. Ty mají oproti běžným křemíkovým polovodičům řadu výhod: Mají například lepší elektrickou vodivost. Kromě toho SiC umožňuje rychlejší spínací procesy a zajišťuje výrazně menší ztráty energie ve formě tepla. Výkonovou elektroniku lze navíc používat při výrazně vyšších teplotách. Díky tomu lze omezit obvykle složité chlazení, což přímo šetří energii. Vzhledem k vyšší intenzitě elektrického pole karbidu křemíku mohou být komponenty vyráběné z tohoto materiálu menší, a přitom zaručují vyšší účinnost přeměny energie. V závislosti na oblasti použití odborníci očekávají až 30procentní úsporu energie ve srovnání s běžnými křemíkovými čipy.

Cíle „Transform“

Cílem projektu „Transform“ je vybudovat odolný evropský dodavatelský řetězec pro výrobu výkonové elektroniky založené na inovativních výkonových polovodičích SiC. Poptávka po nich silně poroste, zejména v energeticky náročných aplikacích – od pohonu elektromobilu přes nabíjecí stanice až po napájení. Společnost Yole, která se zabývá průzkumem trhu a poradenstvím, očekává, že celkový trh s SiC poroste do roku 2025 v průměru o 30 % ročně na více než 2,5 miliardy amerických dolarů. V rámci projektu se proto budou vyvíjet nové SiC technologie a postupy a metody jejich výroby. Kromě toho je třeba zajistit pro evropské dodavatele dostupnost strojů a zařízení, na kterých budou vyrábět vše od křemíkových desek až po výkonovou elektroniku.

Projekt s rozpočtem ve výši více než 89 milionů eur. je dotován Evropskou unií a národními institucemi Sdružuje klíčové hráče v hodnotovém řetězci SiC z Rakouska, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Švédska a České republiky. Mezi partnerské společnosti patří Aixtron, Danfoss, EV Group, Premo, Saint-Gobain, Semikron, Soitec, STMicroelectronics a Valeo-Siemens Automotive. Zúčastněnými vědeckými organizacemi jsou například Vysoké učení technické v Brně, CEA Leti, Fraunhofer IISB a Univerzita v Seville.

Další informace:

Webové stránky projektu financování „Transform“ https://sic-transform.eu/
Kontakt na projektovou kancelář: office@SiC-transform-project.eu

Kontakt pro novináře:

Annett Fischer,
Telefon: +49 711 811-6286
Twitter: @Annett__Fischer

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?