Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Inteligence roje pro automatizovanou jízdu

Bosch a VW využívají informace v reálném čase pro mapy s vysokým rozlišením

  • Neustálá aktualizace: Tok informací ze skutečného provozu zajišťuje, že úrovně mapy jsou vždy aktuální
  • Vysoce přesná lokalizace: Porovnávání aktuálních dat senzorů prostředí s uloženými mapovými informacemi zajišťuje přesnou lokalizaci
  • Více bezpečnosti na silnicích: Doplnění senzorů vozidla o data map umožňuje robustnější a pohodlnější asistenční systémy řidiče
  • Velký vozový park: VW Golf 8 křižují pro signaturu silnice (road signature) Bosch silnice celé Evropy
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Podpora průlomu automatizované jízdy díky každému ujetému kilometru? Žádný problém – alespoň ne pro řidiče, kteří jezdí s Golf 8 od VW. Vozidla mohou během jízdy poskytovat informace pro signaturu silnice Bosch. Tato cloudová služba využívá data získaná z reálného provozu pomocí senzorů k poskytování a udržování aktuálních vícevrstvých map s vysokým rozlišením. Rozhodující klíč ke stále více automatizovanému řízení. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s partnery na zavedení mobility zítřka již dnes,“ řekl Dr. Mathias Pillin, předseda divize Cross-Domain Computing Solutions společnosti Bosch.

Aby mohla auta v budoucnu jezdit sama, budou se muset spoléhat na vysoce přesné digitální mapy – a na těchto mapách se budou muset sama přesně lokalizovat. A přesně to umožňuje signatura silnice Bosch. Využívá informace z radarových a video senzorů a údaje o pohybu vozidla k rozšíření běžných navigačních map o další vrstvy pro lokalizaci a řízení vozidla. Tyto rozšiřující vrstvy jsou kompatibilní s běžnými formáty map. Zatímco v současné době se vytvářejí data pro počáteční vytvoření signatury silnice, od roku 2023 bude k dispozici s prvními službami ve vozidlech a bude vždy rozšiřována a aktualizována na základě průběžných informací. Ostatní úrovně map ukazují své silné stránky zejména od funkcí Level2-handsfree, ale nabízejí také výhody na nižších úrovních od Level1. „Čím více vozidel bude poskytovat informace nyní i v budoucnu, tím větší a robustnější bude databáze pro automatizovanou a asistovanou jízdu,“ říká Pillin.

Digitální dvojče prostředí vozidla

VW je v Evropě masivně zastoupen modelem Golf 8 a další vozy budou následovat. Konkrétně to vypadá takto: Vozový park během jízdy generuje pomocí senzorů prostředí informace o orientačních bodech, jako jsou dopravní značky, svodidla, obrubníky nebo značení jízdních pruhů. Vozidla odesílají data zcela anonymně přes VW Cloud do cloudu Bosch a také pouze ty informace, které jsou potřebné pro mapové vrstvy. Na tomto základě je v cloudu Bosch vytvořena signatura silnice: jakési digitální dvojče skutečného prostředí.

Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s partnery na zavedení mobility zítřka již dnes.

Dr. Mathias Pillin, předseda divize Cross-Domain Computing Solutions společnosti Bosch

Signatura silnice Bosch umožňuje velmi přesnou lokalizaci: Aby vozidlo vědělo, kde se nachází, porovnává v reálném čase informace, které mu aktuálně poskytují senzory prostředí, s informacemi svého digitálního dvojčete. Toto srovnání umožňuje vozům lokalizovat se v jízdním pruhu s přesností na decimetr vzhledem k vysoce přesné mapě. Pomocí radaru je lokalizace spolehlivě možná i za nepříznivých povětrnostních podmínek, jako je mlha, déšť a sníh, kdy je detekce prostředí pomocí kamery omezená nebo dokonce nemožná.

Přirozené jízdní chování automatizovaných vozidel

Signatura silnice také umožňuje pohodlnější a bezpečnější příčné a podélné vedení automatizovaných vozidel, protože obsahuje nejen informace o orientačních bodech, ale také o geometrii vozovky, uspořádání jízdních pruhů, dopravních značkách nebo rychlostních omezeních, a dokonce i o typickém chování řidičů v určitých místech. Jak řidiči najíždějí do zatáčky, kdy před křižovatkou šlápnou na brzdu, jak se chovají při změně jízdního pruhu a odbočování. K tomu služba využívá údaje o pohybu, jako je rychlost, úhel natočení volantu nebo otáčky kol. V budoucnu bude signatura silnice schopna poskytovat tyto informace vozidlům – a podpořit tak co nejpřirozenější, nejpohodlnější a nejbezpečnější jízdní zážitek při automatizované jízdě. S každým ujetým kilometrem se Bosch a VW k tomuto cíli přibližují.

Kontakt pro novináře:

Caroline Schulke,
Tel.: +49 711 811-7088
Twitter: @BoschPresse

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?