Suche

Tisková informace #Business/economy
Sdílet tiskovou informaci

Klimaticky šetrná elektřina ze sousedství

První reálný provoz stacionárního palivového článku firmy Bosch a Stadtwerke Bamberg

  • Společnosti Bosch a Stadtwerke Bamberg v jedné z městských částí poprvévyrábějí elektřinu a teplo pomocí stacionárního palivového článku.
  • Stacionární palivový článek na hlavním autobusovém nádraží v Bamberkuzásobuje více než 20 čtyřčlenných domácností elektřinou šetrnou ke klimatu.
  • Teplo se využívá k vytápění a ohřevu vody pro přilehlou pekárnu.
  • Společnost Bosch plánuje do konce roku 2024 investovat do stacionárníchpalivových článků trojcifernou částku v řádu milionů.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Bamberg/Stuttgart, Německo – Bosch společně se společností Stadtwerke Bamberg nyní v centru Bambergu pomocí stacionárního palivového článku poprvé ukazují, jak by mohlo v budoucnosti vypadat klimaticky šetrné decentralizované zásobování energií. Na hlavním autobusovém nádraží (ZOB) byla uvedena do provozu malá elektrárna založená na palivovém článku na bázi pevných oxidů (SOFC). Dva metry vysoký systém o velikosti chladničky generuje přibližně 10 kilowattů elektřiny, kterou lze použít k pokrytí spotřeby elektřiny ve více než 20 čtyřčlenných domácnostech v městské části v okolí autobusového nádraží. Tento stacionární palivový článek je výrazně lepší než jiné transformátory energie stejné velikosti a to při účinnosti 60 procent při výrobě energie a více než 85 procent při dodatečném využití tepla. Vyrobené teplo využívá pekárna na autobusovém nádraží k vytápění a ohřevu vody: „Decentralizované dodávky energie jsou velmi důležité pro transformaci energetiky. Stacionární palivový článek je ideální pro rozšíření lokálních dodávek elektřiny a tepla v městských čtvrtích,“ uvádí Dr. Wilfried Kölscheid, který je ve společnosti Bosch zodpovědný za stacionární palivové články. „Jsme rádi, že jsme ve Stadtwerke Bamberg našli partnera, se kterým můžeme společně ukázat, co náš stacionární palivový článek umí.“

Decentralizované dodávky energie jsou velmi důležité pro transformaci energetiky. Stacionární palivový článek je ideální pro rozšíření lokálních dodávek elektřiny a tepla v městských čtvrtích.

Dr. Wilfried Kölscheid, který je ve společnosti Bosch zodpovědný za stacionární palivové články.

Výroba elektřiny na základě potřeby v městské čtvrti

Využití stacionárních palivových článků v městské čtvrti je nejen důležitou oblastí použití pro Bosch, ale i pro společnost Stadtwerke Bamberg je tato technologie udržitelným řešením pro dodávky energie ve stávajících budovách a pro rozvoj nových čtvrtí. „S palivovým článkem získáme zkušenosti, které by měly v budoucnu přinést stálé výhody pro zásobování energií stávajících budov i nových čtvrtí,“ je přesvědčen Dr. Michael Fiedeldey, jednatel společnosti Stadtwerke Bamberg.

„Zároveň chceme novou technologii přiblížit všem občanům. Proto jsme ji nenainstalovali do sklepa, ale doprostřed nádraží, dopravního uzlu, kde denně projde více než 20 000 lidí.“ Jakmile to situace opět dovolí, bude InnoLab na autobusovém nádraží pro zájemce pravidelně otevřen. Odborníci z obou společností pak budou k dispozici pro zodpovězení případných dotazů. Virtuální pohled do laboratoře je k dispozici na adrese www.stadtwerke-bamberg.de/innolab.

Zařízení SOFC provozuje společnost Stadtwerke Bamberg na zemní plyn, je velmi tiché a již dnes umí pracovat také na vodík. Ve srovnání s mixem elektřiny v Německu ušetří systém SOFC až 40 procent klimaticky závažných emisí CO2, i když je provozován se zemním plynem. Pokud je palivový článek provozován s vodíkem, nevznikají již žádné přímé emise CO2. Pro města a metropolitní oblasti s vysokými energetickými požadavky proto mohou systémy SOFC zajistit udržitelné dodávky energie tím, že budou podle potřeby regulovat výkonnost stacionárních palivových článků. Kromě toho lze stávající plynovou infrastrukturu využít v kombinaci s mnoha síťovými palivovými články ke snížení zatížení energetické sítě. Tímto způsobem lze pokrýt další potřebu elektřiny pomocí lokální výroby. Zařízení SOFC v Bamberku je také připojeno přes cloud Bosch IoT: 20 senzorů v palivovém článku nepřetržitě poskytuje údaje o výrobě energie a provozním stavu. Tyto údaje také pomáhají při dalším vývoji technologie. V budoucnu mohou být různé stacionární palivové články vzájemně propojeny prostřednictvím cloudového řešení do virtuálních elektráren a digitálně řízeny inteligentním, samoučícím se softwarem – to ušetří životní prostředí a zdroje.

Starosta Bamberku Andreas Starke spolupráci a instalaci na nádraží v Bamberku blízko občanům uvítal: „Jsme hrdí na to, že Bosch a Stadtwerke Bamberg přichází se stacionárním palivovým článkem, který je klimaticky šetrnou technologií a zároveň technologií úspornou. Toto inovativní zásobování energií je důležitým stavebním kamenem v procesu transformace Bamberku jako podnikatelské lokality s cílem zajistit pracovní místa pro budoucnost“.

Společnost Bosch investuje do konce roku 2024 trojcifernou částku v řádu milionů

Do konce roku 2024 plánuje Bosch investovat do stacionárních palivových článků třícifernou částku a testovat systémy SOFC v reálných podmínkách. Společnost Bosch již provozuje více než 20 pilotních zařízení SOFC ve svých závodech v Bamberku, Homburku, Renningenu, Schwieberdingenu, Feuerbachu a Wernau. V tomto rostoucím sektoru Bosch v různých závodech již zaměstnává 250 pracovníkůa jen v Bamberku více než 100. V závodě Bosch v Bamberku se vyrábějí velmi důležité stacky pro systémy palivových článků. „Jsme hrdí na to, že závod Bamberk je nedílnou součástí procesu předindustriální fáze k očekávané sériové výrobě palivového článku na bázi pevných oxidů v roce 2024. Společně se společností Stadtwerke Bamberg můžeme tuto průkopnickou inovaci otestovat přímo na místě v reálném provozu a shromáždit důležité poznatky o provozu,“ říká Dr. Martin Schultz, obchodní ředitel v závodě Bosch v Bamberku. Vývoj těchto nových systémů palivových článků umožnila až úzká spolupráce mezi oblastmi Bosch Corporate Research, Powertrain Solutions a Termotechnika.

Kontakt pro novináře Bosch:
Dörthe Warnk
Tel.: +49 711 811-55508
Twitter: @d_warnk

Kontakt pro novináře Stadtwerke Bamberg:
Jan Giersberg
Tel.: +49 951 77-2200
Email: presse@stadtwerke-bamberg.de

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?