Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Variabilní a efektivní: Továrna budoucnosti

To nejdůležitější od společnosti Bosch na veletrhu Hannover Messe 2021

Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart/Hannover, Německo – Poptávka určuje takt, produkt určuje proces. Stroje a roboty se neustále přeskupují. Autonomní dopravní prostředky dodávají komponenty, sofistikovaná robotika uchopuje a třídí obrobky, asistenční systémy podporují pracovníky a umělá inteligence přebírá kontrolu kvality. Procesy a stavy strojů lze kdykoliv zobrazit díky softwaru Průmyslu 4.0. Řízení zůstává pevně v lidských rukou. Takto si Bosch představuje Továrnu budoucnosti – a takto ji společnost připravuje pro veletrh Hannover Messe: modelovou továrnu, která bude přístupná od léta 2021 v novém zákaznickém a inovačním centru společnosti Bosch Rexroth v Ulmu.

Továrna budoucnosti je variabilní, propojená a flexibilní

Továrna budoucnosti je mobilní – s inteligentní podlahou od společnosti Bosch Rexroth je i podklad flexibilní a přizpůsobuje se výrobě. Energie se přenáší bezkontaktně, tzv. snímače zatížení v podlaze rozpoznávají osoby a měří hmotnost strojů a zařízení. Světelné pásky LED neustále zobrazují nastavitelné jízdní a pěší cesty. Komunikace mezi systémy a stroji je rovněž bezdrátová. Inteligentní podlaha, kterou společnost Bosch představila jako výzkumný projekt na veletrhu Hannover Messe v roce 2019, je nyní k dispozici pro pilotní zákazníky. Ve spolupráci s různými partnery vyvinula společnost Bosch nové funkce, jako je podlahový modul s integrovanou bezpečnostní spínací podložkou. V případě neoprávněného přístupu automaticky vypne stroje.

Divize Special-purpose machinery společnosti Bosch na základě modulárního výrobního systému demonstruje, jak proměnlivá bude výroba v budoucnosti. Základem je platforma se standardizovanými hardwarovými a softwarovými rozhraními. Všechny ostatní procesní moduly, například pro procesy spojování nebo testování, jsou integrovány flexibilně podle potřeby. Ať už zaměstnanci montují díly na asistovaném ručním pracovišti, pracují společně s kolaborativním robotem nebo jsou manipulační a přepravní procesy prováděny autonomně – stupeň automatizace je libovolně škálovatelný.

Prostřednictvím ctrlX AUTOMATION od společnosti Bosch Rexroth hardware a software srůstá. Díky první otevřené automatizační platformě s podporou 5G na trhu mohou uživatelé využívat aplikace od společnosti Bosch Rexroth nebo od poskytovatelů třetích stran, případně mohou sami vytvářet aplikace a nabízet je prostřednictvím platformy dalším společnostem. ctrlX AUTOMATION podporuje více než 30 komunikačních rozhraní a standardů pro výměnu dat; programovací jazyky lze volně zvolit.

Nexeed Industrial Application System od společnosti Bosch Connected Industry nabízí také maximální flexibilitu. Software Průmyslu 4.0 se skládá z konkrétních aplikací vyvinutých společně se zákazníky. Příklad: Díky přizpůsobenému řešení Nexeed jsou zaměstnanci berlínského závodu společnosti Osram vždy informováni o stavu strojů a systémů prostřednictvím aplikace. Nadcházející práce údržby nebo dodávky materiálu lze přehledně zobrazit, organizovat a vyhodnocovat online.

Továrna budoucnosti se neustále učí pomocí umělé inteligence

Smart Item Picking od společnosti Bosch Rexroth je samoučící se robotický systém, který bude v budoucnu podporovat pracovně náročné vychystávací úlohy v intralogistice. Systém používá bezmodelový přístup, takže dokáže rozpoznat a spolehlivě uchopit i nové objekty. Pomocí dat z provozu a nejnovějších metod umělé inteligence je rozpoznávání objektů v systému zdokonaleno pro každou konkrétní aplikaci a strategie uchopení je optimalizována. Modulární systém s hardwarovými a softwarovými moduly umožňuje vychystávání širokého portfolia jednotlivých dílů, jako jsou například drogistické zboží v kartonech nebo náhradní díly na dopravníkový pás. Systém spolehlivě zpracovává více než 600 položek za hodinu. Úspěšnost je 99 procent.

Automatický výrobní asistent APAS způsobil revoluci v interakci mezi člověkem a strojem. APAS assistant bez ochranného krytu spolupracuje bezpečně s lidmi. APAS inspector je zodpovědný za automatickou optickou kontrolu obrobků. Díky umělé inteligenci lze systém kdykoli přeškolit. Tím se zvyšuje míra detekce, aniž by bylo nutné mít rozsáhlé programátorské dovednosti.

Track and Trace zajišťuje potřebnou transparentnost při cestě výrobků k prodejcům a zákazníkům: Logistické řešení monitoruje přepravu. Senzory a brány pravidelně odesílají informace o poloze a stavu zpracování zboží. Logistici vždy vědí, kde se nachází a zda dorazí včas. Track and Trace pomáhá udržovat dodavatelské řetězce v chodu.

Továrna budoucnosti vyrábí klimaticky neutrálně

Nově vytvořená jednotka Bosch Climate Solutions radí výrobním podnikům, jak snížit emise CO2. Vychází ze zkušeností společnosti Bosch s vlastními klimaticky neutrálními provozy. Experti do čtyř týdnů provedou CO2 audit a dodají první Master plán. O tři měsíce později je koncepce snížení emisí CO2 hotová. Komplexní přístup zahrnuje opatření na zvýšení energetické účinnosti, rozšíření nabídky obnovitelných zdrojů energie a nákup zelené elektřiny a kompenzace. Mezi zákazníky, kteří se ve spolupráci se společností Bosch vydávají na cestu klimaticky neutrálního podnikání a výroby, patří strojírenské společnosti Freudenberg a Prettl a výrobce sprch a baterií Hansgrohe.

Bosch kombinuje znalosti a technologie: Prostřednictvím Energy Platform nabízí inteligentní software, který řídí spotřebu tepla, elektřiny nebo stlačeného vzduchu ve více než 120 vlastních závodech. Platforma je využívána ve více než 80 projektech externích zákazníků. Společnost Bosch představuje na Hannoverském veletrhu rozšíření: Balancing Energy Network analyzuje energetické toky a poskytuje prognózy. Do energetických plánů se zapracovávají informace z plánování výroby, směn a logistiky a také údaje o počasí. Software založený na umělé inteligenci, původně vyvinutý pro výrobní zařízení, má potenciál pomoci všem druhům větších komplexů budov, jako jsou logistická centra, snížit ekologickou stopu.

Kontakt pro novináře:

Dennis Christmann
Tel.: +49 711 811-58178
Twitter: @BoschPresse

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?