Suche

Tisková informace #Pohonné systémy
Sdílet tiskovou informaci

Motorsport pod proudem: Bosch a DRAGON / PENSKE AUTOSPORT se dohodly na dlouhodobém partnerství ve Formuli E

  • Technologické a vývojové partnerství pro elektrické závodní automobily
  • Bosch dodává kompletní elektronický systém se softwarem a hardwarem
  • Rozsáhlý přenos know-how mezi motorsportem a sériovou výrobou zaručuje vysokou účinnost a výkon vozidel
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Abstatt, Los Angeles – Bosch Motorsport a tým DRAGON / PENSKE AUTOSPORT Formula E se dohodly na dlouhodobém technologickém a vývojovém partnerství pro vozy závodního týmu se sídlem v Los Angeles a Velké Británii v seriálu mistrovství světa ABB FIA Formule E. V rámci této spolupráce vyvíjí společnost Bosch elektronický systém řízení vozidel s hardwarovými a softwarovými moduly, který je speciálně přizpůsoben požadavkům vozidel Formule E.

Jádrem systému je centrální řídicí jednotka vozidla MS 50.4P. Kromě funkcí motoru a centrálního energetického managementu ovládá také další funkce vozidla, jako je rekuperace brzdné energie a displej v kokpitu řidiče. „Spolupráce se společností DRAGON doplňuje náš úspěšný závazek, jako sériového sponzora Formule E. Tímto partnerstvím společnost Bosch potvrzuje své tvrzení, že je předním poskytovatelem řešení pohonů jak v oblasti elektromobility pro sériová vozidla, tak v elektrifikovaném motoristickém sportu, “ říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH. První nasazení inovativního systému řízení vozidel v závodech je plánováno na jaro 2021 a přípravy jsou v plném proudu. Mimo jiné Bosch plánuje vyvinout kompletní elektrický pohon pro devátou sezónu Formule E.
Jay Penske, majitel a vedoucí týmu DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, dodal: „Jsme velmi rádi, že můžeme společně se společností Bosch zahájit naši cestu do Formule E a jsme velmi vděční za podporu od společnosti Bosch Engineering a celého globálního týmu Bosch. Prostřednictvím naší spolupráce vytváříme platformu pro společnost Bosch, která představuje jedinečné odborné znalosti společnosti v oblasti vývoje technologií specifických pro Formuli E. Zároveň v rámci našich prezentačních aktivit můžeme ukázat roli, kterou hraje společnost Bosch jako lídr na trhu v elektrifikaci odvětví mobility. Dlouhodobé partnerství, které bylo nyní uzavřeno, představuje pro náš tým významný zlom. Těším se na první výsledky naší spolupráce na závodní trati v této sezóně, kdy v průběhu roku představíme náš nový paket PENSKE AUTOSPORT.“

Kompletní technický paket od společnosti Bosch

Centrální řídicí systém vozidla Bosch je srdcem elektroniky elektrických závodních vozů týmu DRAGON / PENSKE AUTOSPORT. Společnost Bosch vyvinula kabelový svazek pro zajištění optimální integrace do vozidel na míru. Kromě toho společnost Bosch vybavuje vývojové vozidlo týmu data loggery, aby zlepšila výzkumné a testovací schopnosti týmu. Aby bylo možné co nejlépe přizpůsobit novou elektroniku celému vozidlu, Bosch také nabízí cloudové řešení LTE RaceConnect pro telemetrický přenos a analýzu dat během vývoje a testovacích jízd. To poskytuje konstruktérům závodního týmu klíčová naměřená data z vozidla, pohonu a pneumatik, aby je mohli rychle a efektivně analyzovat a optimalizovat.

Vzhledem k tomu, že ve Formuli E je mnoho komponentů dáno předpisy, výkon elektronického systému významně přispívá k úspěchu v závodě. „Naším cílem při optimalizaci řídicího softwaru je vždy nalézt optimální rovnováhu mezi energetickou účinností a časem na kolo za všech podmínek na trati a v závodě, abychom mohli plně využít potenciál vozidla. Komplexní přenos know-how v Bosch mezi sériovým vývojem a aplikacemi pro závodní dráhu nám s tím pomáhá, “ říká Dr. Klaus Böttcher, vedoucí společnosti Bosch Motorsport. Příkladem jsou funkce energetického managementu v MS 50.4P. Jízdní chování vozidla se dynamicky přizpůsobuje tak, aby bylo při daném množství energie dosaženo co nejrychlejšího času na kolo. Centrální řídicí systém vozidla navíc zajišťuje maximální míru využití energie v interakci mezi elektrickou a hydraulickou brzdou, přizpůsobuje pohon a brzdu individuálním závodním podmínkám a optimalizuje tak zpětnou vazbu vozidla řidiči.
Nicolas Mauduit, EVP a technický ředitel společnosti DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, vysvětlil: „Partnerství se společností Bosch znamená, že tým má přístup k důležitým novým zdrojům, aby mohl naše vývojové aktivity ještě lépe škálovat. Přístup k jedinečným znalostem společnosti Bosch o hardwaru a softwaru podporuje náš tým v soutěži s největšími světovými výrobci vozidel ve velmi konkurenční sérii závodů. Společně jsme tvrdě pracovali na tom, abychom mohli tuto sezónu zahájit zcela připraveni – těším se na náš nový paket PENSKE EV-5, vybavený elektronikou a hardwarem Bosch, který se poprvé postaví na start na jaře a také na to, až uvidíme první výsledky naší intenzivní spolupráce.“

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?