Suche

Tisková informace #Propojená mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Společnosti Bosch a Microsoft spojují své síly a vyvíjí softwarovou platformu pro bezproblémové propojení automobilů a cloudu

Spolupráce urychluje vývoj „softwarově definovaných vozidel“

  • Vývoj softwaru vozidel bude rychlejší a snadnější po celou dobu životnosti automobilu.
  • Spolupráce spojuje know-how z automobilového průmyslu a cloud computingu za účelem vývoje nové generace softwaru pro vozidla.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart a Mnichov, Německo – Společnosti Bosch a Microsoft spojují své síly a společně vyvíjejí softwarovou platformu pro bezproblémové propojení automobilů a cloudu. Cílem spolupráce je rychlejší a snadnější vývoj softwaru vozidel po celou dobu jejich životnosti a jeho instalace do řídicích jednotek a počítačů vozidel prostřednictvím cloudu. Softwarová platforma je založena na Microsoft Azure a obsahuje také softwarové moduly od společnosti Bosch. Obě společnosti navíc pracují na inovativních vývojových nástrojích, díky nimž je proces vývoje softwaru mnohem efektivnější – a to i mimo tyto společnosti. Díky nové platformě lze zkrátit cykly inovací a snížit náklady na vývoj softwaru vozidla. To znamená, že nové funkce a digitální služby se k řidičům dostanou rychleji. Vývojová spolupráce spojuje softwarové, elektronické a systémové znalosti předního světového dodavatele automobilového průmyslu s know-how společnosti Microsoft v oblasti vývoje softwaru a cloud computingu. Obě společnosti plánují, že první prototypy vozidel budou novou softwarovou platformu moci používat koncem roku 2021.

Již dnes Bosch bezpečně provádí aktualizaci vozidel pomocí aktualizací softwaru Over-the-Air. Prostřednictvím jednotné platformy pro softwarově definovaná vozidla chceme výrobcům automobilů poskytnout ještě lepší podporu při rychlejším vývoji nových funkcí a jejich uvedení do provozu.

Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH

„Již dnes Bosch bezpečně provádí aktualizaci vozidel pomocí aktualizací softwaru Over-the-Air. Prostřednictvím jednotné platformy pro softwarově definovaná vozidla chceme výrobcům automobilů poskytnout ještě lepší podporu při rychlejším vývoji nových funkcí a jejich uvedení do provozu, “ říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH.

„Naše spolupráce se společností Bosch spojuje odborné znalosti předního světového dodavatele pro automobilový průmysl se silnými stránkami cloudu společnosti Microsoft, AI a GitHub, “ říká Scott Guthrie, výkonný viceprezident pro Cloud + AI ve společnosti Microsoft. „Software se stále více stává hlavním rozlišovacím kritériem v automobilovém průmyslu. Naším cílem je podporovat společnosti při rychlejším a rozsáhlejším zpřístupňování jedinečných služeb mobility pro osobní a užitková vozidla.“

Software se stále více stává hlavním rozlišovacím kritériem v automobilovém průmyslu. Naším cílem je podporovat společnosti při rychlejším a rozsáhlejším zpřístupňování jedinečných služeb mobility pro osobní a užitková vozidla.

Scott Guthrie, výkonný viceprezident pro Cloud + AI ve společnosti Microsoft

Společný vývoj budoucnosti automobilu

V nadcházejících generacích vozidel bude software hrátdůležitější roli. Také proto, že nové trendy, jako je například elektromobilita, automatizovaná jízda nebo moderní služby mobility, jsou možné pouze prostřednictvím softwaru. Proto budou aktualizace v budoucnu mnohem častější. Vzhledem k vysokým bezpečnostním požadavkům po celou dobu životnosti vozidla jsou však bezdrátové aktualizace softwaru a digitální služby pro automobily velmi složité. Další komplexitu přináší řada různých sérií a modelových variant. Na jedné straně proto Bosch přispívá ke spolupráci svými rozsáhlými znalostmi elektrických a elektronických architektur, řídicích jednotek a počítačů vozidel, které jsou potřebné pro aktualizaci Over the Air. Na straně druhé společnost přispívá svým know-how, softwarovými produkty a vývojovými nástroji pro automobily. To zahrnuje základní software a takzvaný middleware pro počítače a řídicí jednotky vozidel a také cloudové softwarové moduly pro aplikaci bezdrátových aktualizací na celé flotily vozidel. „Díky komplexní softwarové platformě od vozidla po cloud snižujeme složitost vývoje softwaru i systémové integrace do automobilu. Vytváříme tak podmínky, aby bezdrátové aktualizace fungovaly ve vozidlech stejně hladce a pohodlně jako u chytrých telefonů, “ říká Heyn. Díky předem integrovanému řešení platformy jsou bezdrátové aktualizace, které udržují software vozidla aktuální a nyní podstatně méně složité. To je možné proto, že softwarové architektury vozidel a cloudu nyní bezproblémově spolupracují.

Díky komplexní softwarové platformě od vozidla po cloud snižujeme složitost vývoje softwaru i systémové integrace do automobilu. Vytváříme tak podmínky, aby bezdrátové aktualizace fungovaly ve vozidlech stejně hladce a pohodlně jako u chytrých telefonů.

Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH

Nové softwarové služby pro vývojáře

Společnosti Bosch a Microsoft také plánují dále rozvíjet stávající softwarové nástroje. Jejich cílem je umožnit výrobcům a dodavatelům automobilů zjednodušit a urychlit vlastní vývoj softwaru při současném splnění vysokých bezpečnostních požadavků automobilového průmyslu. Firmy také chtějí využívat plně integrovanou platformu GitHub. Rovněž se plánuje zpřístupnění důležitých částí nové softwarové platformy pro vývojáře jako open source na GitHub.com.

Kontakt pro novináře:

Robert Bosch GmbH
Annett Fischer
Tel.: +49 711 811-6286
Twitter: @Annett__Fischer

Microsoft
Pina Meisel
Tel.: +49 221 80102133
Email: pina.meisel@microsoft.com

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?