Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Průlomové řešení v oblasti bezpečnosti v automobilech: Před 40 lety přišla společnost Bosch s elektronickou řídící jednotkou airbagů

  • Od uvedení na trh pomohla zachránit přibližně 90 000 životů.
  • Aktivuje se rychleji, než je mrknutí lidského oka.
  • Před uvedením do sériové výroby, absolvuje více než 1,8 milionu simulací nárazu.
  • Člen vedení společnosti Bosch Harald Kröger: „Bosch je průkopníkem v oblasti elektroniky a bezpečnosti vozidel.“
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Dopravní nehoda, silnému nárazu a nejhoršímu scénáři bylo zabráněno – tak snadno lze popsat výhody airbagu. Řídicí jednotka airbagů hraje klíčovou roli při jeho vystřelení. Jedná se o řídicí centrum pro život zachraňující airbag. Před 40 lety uvedla společnost Bosch společně se společností Daimler-Benz AG do sériové výroby první elektronickou řídicí jednotku airbagů na světě – vytvořila tak důležitý technologický krok pro ochranu cestujících. „Bosch je průkopníkem v oblasti elektroniky a bezpečnosti vozidel“, říká člen vedení společnosti Bosch Harald Kröger. „Elektronická řídicí jednotka airbagů představuje to, co si vybavíme pod mottem „Stvořeno pro život.“ Od zahájení sériové výroby v prosinci 1980 vyrobila společnost Bosch více než 250 milionů těchto řídicích jednotek a od té doby je neustále vyvíjí. Podle hodnocení provedeného v rámci průzkumu nehod pomohly řídicí jednotky airbagů společnosti Bosch od uvedení na trh zachránit přibližně 90 000 životů po celém světě, a to především díky předním, bočním a hlavovým airbagům. Díky tomu jsou důležitým stavebním kamenem Vision Zero: žádná úmrtí ani vážná zranění v silničním provozu.

Bosch je průkopníkem v oblasti elektroniky a bezpečnosti vozidel. Elektronická řídicí jednotka airbagů představuje to, co si vybavíme pod mottem „Stvořeno pro život.“

člen vedení společnosti Bosch Harald Kröger

Správné rozhodnutí během milisekund

Moderní řídicí jednotka airbagu využívá interní a externí senzory zrychlení, otáčení a tlaku k zaznamenání typu a závažnosti dopravní nehody. Podle situace aktivuje airbag a předpínač bezpečnostních pásů. Během deseti milisekund – desetkrát rychleji, než je mrknutí oka – spouštěcí algoritmus pomocí údajů ze senzoru rozpozná, zda jde pouze o prudké brzdění, náraz na parkovišti, rychle přejetý obrubník, silný náraz nebo hrozící převrácení. Pokud je situace nebezpečná, systém iniciuje generátor pyrotechnického plynu. Airbag se zcela nafoukne během 30 milisekund, a může tak chránit cestující.

V dnešních vozidlech je instalováno až devět airbagů, které lze aktivovat individuálně v závislosti na závažnosti dopravní nehody. Po havárii je také vyslán signál k přerušení dodávky paliva nebo k odpojení napětí vysokonapěťového akumulátoru v případě elektromobilů. Informace o nehodě jsou předávány také dalším systémům vozidla – například systému eCall, který po aktivaci airbagu automaticky odešle tísňové volání.

Vývojáři společnosti Bosch spolupracovali s výrobci vozidel na první elektronické řídicí jednotce airbagů od roku 1977 a testovali ji ve více než 6 000 nárazových testech a na 60 modelech vozidel. K výrobě řídicí jednotky airbagů pro sériovou výrobu, je dnes zapotřebí více než 1,8 milionu simulací nárazu. První systém airbagů, který se začal sériově vyrábět v prosinci 1980 a který poté přišel na trh ve vozidle Mercedes-Benz třídy S, sestával ze tří komponent: měniče napětí, rezervy energie a řídicí jednotky s celkem 170 komponenty. Ty ovládaly pouze airbag a předpínač bezpečnostních pásů pro řidiče a volitelně i pro spolujezdce. Řídicí jednotky airbagů dnešní dvanácté generace mají pouze poloviční počet komponent a mohou ovládat až 48 zádržných systémů, jako jsou různé airbagy od předních přes boční, po kolenní airbagy nebo předpínače bezpečnostních pásů.

Řídící jednotky airbagů a automatická jízda

Kromě toho lze informace získané z rostoucího počtu senzorů vozidla v budoucnu využít k zajištění ještě dokonalejší interakce mezi airbagy, předpínači bezpečnostních pásů a dalšími funkcemi vozidla. Poté to vypadá asi takto: Systém bleskově detekuje blížící se nehodu a před vlastním nárazem automaticky uvede cestující do polohy pro snížení pravděpodobnosti úrazu. Airbag a bezpečnostní pás jsou ovládány tak, aby poskytovaly nejlepší možnou ochranu každému jednotlivému cestujícímu.

Tyto možnosti se stávají relevantními mimo jiné u stále více automatizované jízdy, která na vyšších úrovních umožňuje zcela nové koncepty interiéru a větší volnost pohybu i pro řidiče: Otočení sedadla, natočení se k cestujícím nebo uvelebení se v sedadle. Čím flexibilnější bude v budoucnu poloha sedadel ve vozidle, tím důležitější je přesné ovládání airbagů a předpínačů bezpečnostních pásů. S tím souvisí vyšší požadavky na řídicí jednotky airbagů, na kterých společnost Bosch již dnes pracuje. Ani po 40 letech nám stále nedochází dech.

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?