Suche

Tisková informace #Udržitelnost
Sdílet tiskovou informaci

Jak továrny Bosch podporují ochranu klimatu

Výběr ukázkových projektů

Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Zelený, chytrý, úspěšný. Budoucnost průmyslu spočívá v kombinaci, spojuje to, co k sobě patří, a uvádí do souladu ekologii a ekonomiku. To představuje pro společnosti velké výzvy. Například v Německu připadá asi pětina CO2 emisí na průmysl. Do centra zájmu se dostávají zejména výrobní procesy a nepřímé emise z externích zdrojů elektřiny a tepla. Společnost Bosch v současné době celosvětově vypouští asi 1,94 milionu tun CO2 ročně (Scope 1+2) – přibližně 90 procent pochází z výroby. Příklady ze závodů Bosch v Německu, Francii, Indii, Mexiku a Švédsku ukazují, která opatření společnost podniká na cestě ke klimaticky neutrální výrobě.

Salzgitter a Wernau – vodík jako důležitý stavební blok pro energetickou transformaci

V Salzgitteru spolupracuje Bosch s Fraunhofer institutem a dalšími místními společnostmi při založení centra pro vodík podporovaného městem a státem Dolní Sasko, tzv. vodíkového kampusu. Pilotní projekt zkoumá potenciály vodíku pro snížení CO2 stopy továren. Vodík je důležitým stavebním kamenem energetické transformace. Pomocí zelené elektřiny se z vody v elektrolyzéru generuje vodík a kyslík. Vodík může v ocelářském a chemickém průmyslu nahradit paliva, jako je ropa nebo zemní plyn. Používá se v palivových článcích a pohání vlaky nebo automobily. V závodě Bosch v Salzgitteru se vodík používá speciálně pro testování zásobování továrny energií. Partneři projektu začnou letos budovat vodíkový kampus. Fáze náběhu začne v roce 2021 s cílem vybudovat elektrolytické zařízení o výkonu 50 MW. Každý rok lze vyrobit přibližně 7 500 tun vodíku a ušetřit až 41 000 tun CO2.

Ve školícím centru Bosch ve Wernau je do provozu uváděna pilotní zařízení s palivovými články na bázi SOFC. SOFC je zkratka pro Solid Oxide Fuel Cell v překladu palivový článek na bázi tuhých oxidů. Systém se skládá ze tří zařízení s palivovými články pro stacionární aplikace, které doplňují stávající napájení závodu ve Wernau proudem s úsporou CO2 a vedou k dalšímu rozvoji těchto decentralizovaných energetických systémů. Ve srovnání se mixem elektřiny v Německu ušetří systém palivových článků SOFC až 40 procent emisí CO2, i když je provozován se zemním plynem. Pokud je palivový článek provozován s vodíkem nebo zeleným plynem, nevznikají již žádné přímé emise CO2. SOFC jednotka s výkonem 10 kW může pokrýt roční spotřebu elektřiny více než 20 čtyřčlenných domácností. V závodě Wernau to znamená, že energetické požadavky budovy v závodě mohou být pokryty téměř úplně třemi zařízeními s palivovými články.

Homburg – využití dat, úspora energie, zvýšení účinnosti

Energeticky efektivní samoučící se závod – závod Bosch v Homburgu se této vizi neustále blíží. Závod díky použití síťových senzorů, vlastních naprogramovaných algoritmů a přestaveb strojů z důvodu zvýšení účinnosti ušetřil za poslední dva roky kolem 4 500 tun oxidu uhličitého a od roku 2007 dokonce více než 25 000 tun CO2. Záměr: Maximální transparentnost tvoří technickou inovaci. S pomocí cca 12 000 měřících bodů jsou data ze systémů shromažďována na vlastní platformě energetického managementu společnosti Bosch. Tímto způsobem mohou pracovníci sledovat spotřebu každého jednotlivého stroje a řídit jej způsobem, který optimalizuje spotřebu. Technická řešení zahrnují regulaci větrání haly podle potřeby, rekuperaci tepla z různých procesů a v neposlední řadě i řízení vypínání zařízení. Závod také spoléhá na efektivní technologii budoucnosti: V loňském roce byl v Homburgu uveden do provozu prototyp stacionárního palivového článku vyvinutý společností Bosch. Palivový článek je integrován do zásobování závodu energií a pokrývá špičkovou poptávku po elektrické energii.

Reutlingen – inteligentní využití odpadního tepla

Závod v Reutlingenu vyrábí v plně klimatizovaných čistých prostorách a potřebuje teplo po celý rok. Doposud bylo teplo zajišťováno pomocí topných kotlů. Teplo v letních měsících zůstávalo z velké části nevyužité. Řešení: Cíleným použitím tepelných výměníků v topné síti je možné systematicky snižovat teplotní křivku topného okruhu a vznikající odpadní teplo může být využito pro vytápění celého závodu.

Navíc se ještě šetří energie, která se dříve musela použít k odvádění přebytečného tepla. Kotle jsou nyní používány na základě potřeby a během letních měsíců jsou prakticky vypnuty. Tím se zkracuje provozní doba výroby tepla ze 7 500 hodin na 4 000 hodin ročně. Výsledkem je roční snížení spotřeby energie o 3 000 megawatthodin a snížení emisí o 700 tun CO2.

Feuerbach – energeticky efektivní díky člověku i stroji

Závod ve Feuerbachu má více než stoletou historii a patří mezi nejstarší a největší závody společnosti Robert Bosch GmbH. Závod byl založena v roce 1909 a neustále a důsledně modernizuje a kontinuálně zvyšuje energetickou účinnost. Místní tým spoléhá na monitoring energie a senzibilizaci zaměstnanců prostřednictvím školení v tzv. zážitkovém světě energie. Díky úspěšným projektům, jako je rekuperace tepla, automatizace prostor, řízení vypínání strojů a zařízení a renovace hal, byl závod schopen oproti roku 2007 snížit spotřebu energie o více než 50 procent a snížit emise CO2 o 47 procent.

Nashik, Indie – Úspora CO2 vlastní silou

Bosch Indie sleduje CO2 neutralitu pomocí přírodních zdrojů energie. Tým inspirovaný myšlenkou zásobovat závod během dne kompletně obnovitelnou energii začal v závodě Nashik instalovat první fotovoltaické systémy v roce 2015. V současné době 50 000 solárních panelů na střechách, parkovištích a volně stojících plochách každoročně generuje zhruba 20 procent energie, kterou závod potřebuje. Závod od roku 2015 snížil svoje emise CO2 přibližně o 25 000 tun a ušetřil více než 33 000 megawatthodin. To odpovídá energetické spotřebě přibližně 24 500 indických domácností. Odborníci společnosti Bosch také vyvinuli ekologické řešení pro čištění modulů: Voda se několikrát recykluje.

Rodez, Francie – udržitelný systém vytápění

Snížit CO2 stopu – s tímto cílem začal tým v závodě Rodez ve Francii své plánování v roce 2009. Od roku 2013 zásobuje závod vlastní teplárna na biomasu. Závod spaluje dřevěné štěpky, které získává z lokálních lesních provozů. Rodez využívá výslednou energii k výrobě horké vody a procesního tepla. Pomocí zařízení na štěpku pokrývá závod v průměru 90 procent svých požadavků na vytápění. Roční spotřeba štěpky je cca 6 600 tun. Při spalování této biomasy se uvolní pouze takové množství CO2, které stromy předtím odebraly z atmosféry. Závod snižuje emise přibližně o 600 tun ročně.

Bosch v Mexiku – Obnovitelné energie pokrývají čtyři pětiny potřeby

Mexiko reorganizuje své zásobování energií. Mexická energetická reforma plánuje do roku 2024 vygenerovat 35% potřeby elektrické energie z nefosilních zdrojů energie. Zeměpisná poloha a klimatické podmínky, s mnoha hodinami slunečního svitu a oblastí bohatých na vítr, jakož i závazná podpora politiky a společností, jsou dobrým základem. Bosch je součástí tohoto pohybu a stanoví vysoké standardy: Více než 80 procent potřeby elektřiny ve všech pobočkách společnosti Bosch v Mexiku je pokryto exkluzivními nákupy od větrné farmy „Dominika“ ve státě San Luis Potosí. Společnost Bosch Mexiko své emise CO2 od roku 2015 do roku 2019 snížila o 250 000 tun.

Mellansel, Švédsko – energeticky úsporná technologie lakování

Jedna z nejflexibilnějších a nejekologičtějších lakoven v evropském strojírenství se nachází ve švédském Mellansel: Závod Bosch Rexroth mimo jiné lakuje vysokovýkonné hydraulické motory pro recyklační systémy a systémy pro těžbu surovin. Motory, které později přicházejí do styku se slanou vodou, dostávají několik vrstev ochrany proti korozi. Teplota a směšovací poměr vody a barevných pigmentů jsou pečlivě monitorovány, aby bylo možné získat přebytečné teplo. Výsledkem je, že spotřeba energie je o 75 procent nižší než dříve.

Kontakt pro novináře:

Propojená výroba:

Dennis Christmann
Tel.: +49 711 811 58178
Twitter: @BoschPresse

Udržitelnost:

Agnes Mazzei
Tel.: +49 711 811 38140
Twitter: @AngesMazzei

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?