Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

25 let ESP® od společnosti Bosch: Už žádný další smyk

Testování ESP® na zkušební trati Schwieberdingen v roce 1984

Průlom v bezpečnosti silničního provozu

  • Jen v EU zachránil elektronický stabilizační program životy asi 15 000 osob.
  • V roce 2020 bude ochranou proti smyku vybaveno 82 procent všech nových automobilů na celém světě.
  • Harald Kröger: „Vývoj ESP® byl milníkem pro naši Vision Zero: žádná další oběť dopravní nehody.“
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Mokrá cesta, prudký vyhýbací manévr: v minulosti takové situace často skončily v příkopu nebo na svodidlech, a to nezřídka se smrtelným nebo vážným zraněním. Byl to průkopnický vynález, který téměř přesně před 25 lety přinesl řešení: elektronický stabilizační program ESP®, který Bosch a Daimler-Benz ve třídě S poprvé uvedli na trh v roce 1995. Od té doby ESP® drží vozidla ve stopě i při kritických jízdních manévrech. Jen v EU podle výpočtů výzkumu nehod společnosti Bosch zachránila ochrana proti smyku za posledních 25 let život asi 15 000 osob a zabránila téměř půl milionu nehod se zraněním osob. Kromě bezpečnostního pásu a airbagu patří ESP® k nejdůležitějším záchranným prvkům ve vozidle. „Vývoj elektronického stabilizačního programu byl milníkem pro naši Vision Zero: žádná další oběť dopravní nehody“, říká předseda představenstva společnosti Bosch Harald Kröger. „ESP® je vynikajícím příkladem toho, co znamená náš slogan ‚Stvořeno pro život‘.“ I když se jedná o inovaci z roku 1995, Bosch ochranu proti smyku nadále vyvíjí a dosud vyrobil více než 250 milionů ESP® systémů. Elektronický strážný anděl je dnes v automobilech nepostradatelný. Na celém světě je 82 procent všech nových vozidel vybaveno ESP®, v roce 2017 to bylo 64 procent.

Vývoj elektronického stabilizačního programu byl milníkem pro naši Vision Zero: žádná další oběť dopravní nehody.

předseda představenstva společnosti Bosch Harald Kröger

ESP® může zabránit až 80 procentům všech nehod zapříčiněných smykem

Elektronický stabilizační program zasahuje zejména na mokré nebo kluzké vozovce, při vyhýbání se neočekávaným překážkám, jako jsou zvířata na silnici, ale také při příliš rychlém nájezdu do zatáčky. S ESP® ve vozidle lze zabránit až 80 procentům všech nehod způsobených smykem. Zahrnuje funkce protiblokovacího brzdového systému (ABS) a systému regulace prokluzu (ASR), ale umí toho ještě mnohem více. Detekuje také smykové pohyby vozidla a aktivně proti nim působí.

Na základě dynamických jízdních údajů ochrana proti smyku identifikuje, zda auto jede tam, kam řidič řídí. V případě odchylek ESP® zasáhne. To, co zní jednoduše, vyžaduje komplexní souhru: Pohyb řízení a směr jízdy se pomocí inteligentních senzorů porovnávají 25krát za sekundu. V případě odchylek sníží ESP® točivý moment motoru a přibržďuje jednotlivá kola. Pomáhá řidiči zabránit tomu, aby vozidlo dostalo smyk. Dalo by se říct, že nehody způsobené smykem se „vybrzdí“.

Průlom po losím testu

Do té doby to byla dlouhá cesta: Vše začalo v 80. letech nejprve nezávislým vývojem pro větší stabilitu vozidel u společností Bosch a Daimler-Benz. Od roku 1992 odborníci obou společností spolupracovali v rámci společného projektu až do uvedení na trh. V roce 1997 pomohl systému prorazit legendární losí test: Při prudkém vyhýbacím manévru v testu švédského automobilového časopisu ztratila třída A rovnováhu, načež Mercedes-Benz začal používat ESP® sériově. Od té doby bylo vybavováno systémem ochrany proti smyku stále více vozidel různých výrobců.

Méně nehod, méně zranění, méně úmrtí – i zákonodárci uznali užitečnost ESP® a učinili ho povinnou součástí výbavy v mnoha částech světa. Tento systém byl v Evropské unii zaveden postupně, původně od listopadu 2011 pro nové typy osobních a užitkových vozidel a od 1. listopadu 2014 pro všechny nově registrované automobily a užitková vozidla. Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Ekvádor, Izrael, Japonsko, Kanada, Malajsie, Nový Zéland, Rusko, Jižní Korea, Turecko a USA mají také právní požadavky nebo dobrovolné závazky v oblasti ochrany proti smyku. Zkušenosti z Evropy ukazují: Pokud se počet systémů zvýší, počet nehod se sníží.

Systém ESP® posunul bezpečnost provozu na novou úroveň.

předseda představenstva společnosti Bosch Harald Kröger

Základ pro automatizovanou jízdu

„Systém ESP® posunul bezpečnost provozu na novou úroveň,“ říká Kröger. A to napříč různými typy vozidel. Bosch nabízí ESP® systémy na míru pro všechny typy pohonů od spalovacích motorů po elektromobily a různá vozidla od nejmenších vozidel až po užitková. Dokonce i pro motorizovaná jednostopá vozidla vyvinula společnost určitý druh ESP®. Stabilizační systém pro motocykly (MSC), který společnost Bosch představila v roce 2013, zajišťuje maximální možnou stabilitu ve všech jízdních situacích a představuje další průkopnický úspěch v oblasti bezpečnosti na silnici. Současně je ESP® základní technologií pro mnoho asistenčních systémů řidiče a automatizovanou jízdu, s nimiž Bosch pokračuje ve sledování své Vision Zero. „Nové a osvědčené technologie od společnosti Bosch varují a podporují řidiče v kritických situacích, mohou převzít stále přibývající počet monotónních a únavných úkolů. Tímto způsobem nabízejí příležitost dále snižovat počet nehod a úmrtí,“ vysvětluje Kröger. S řidičem nebo bez něj – společnost Bosch bude v i budoucnu eliminovat dopravní nehody v jejich zárodku.

Kontakt pro novináře:

Caroline Schulke
Tel.: +49 711 811-7088
Twitter: @BoschPress

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?