Suche

Tisková informace #Bosch Česká republika
Sdílet tiskovou informaci

Kraj Vysočina vyhlásil popáté Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou zodpovědnost

Mezi podniky s nejlepšími výsledky patří i jihlavská firma BOSCH DIESEL s.r.o.

  • BOSCH DIESEL s.r.o. získal letošní „Cenu Hejtmana Kraje Vysočina za společenskou zodpovědnost“
  • Téma společenské zodpovědnosti má u firmy Bosch dlouhodobou tradici
  • Firma Bosch jako největší regionální zaměstnavatel a investor trvale přispívá k rozvoji Kraje Vysočina a českého průmyslu
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Jihlava – Kraj Vysočina každoročně oceňuje regionální firmy a organizace za jejich aktivity v oblasti společenské odpovědnosti (CSR). Do letošního pátého ročníku soutěže se přihlásilo celkem 33 organizací ze soukromého i veřejného sektoru. Odborná porota ocenila v každé ze šesti kategorií tři organizace s nejvyšším počtem bodů. Mezi tři oceněné organizace v kategorii zaměstnavatelů s 251 a více zaměstnanci patří letos i jihlavský závod firmy Bosch.

Bosch v Jihlavě klade dlouhodobě důraz na přejímání společenské zodpovědnosti

Společenská zodpovědnost má u společnosti Bosch dlouholetou tradici a výrazně ovlivňuje i celofiremní podnikatelskou kulturu. Koncept společenské zodpovědnosti společnosti Bosch zahrnuje pět následujících oblastí: právní a ekonomickou zodpovědnost, etickou zodpovědnost, zodpovědný přístup k životnímu prostředí a zodpovědné dárcovství. Od svého vzniku v roce 1993 podpořil jihlavský Bosch na více jak šest set veřejně prospěšných organizací a občanských sdružení z Kraje Vysočina. V rámci konceptu společenské zodpovědnosti jsou jihlavským Boschem dlouhodobě podporovány mimo jiné i projekty města Jihlavy a Kraje Vysočina.

Podpora místních veřejně prospěšných společností, škol i nemocnic

Trvalou podporu a spolupráci s Krajem Vysočina potvrdil i technický ředitel BOSCH DIESEL s.r.o. Rajendra Basavaraju: „K dlouhodobým programům podpory Kraje Vysočina patří zvyšování úrovně kvalifikace pracovních sil na Vysočině a s ní spojená podpora technického vzdělávání dětí a mládeže. Za všechny dílčí projekty uveďme například projekt technické soutěže „ Stavíme z Merkuru“, „Lego Robot“ či „Grand Prix Kaipan“. Jako největší zaměstnavatel a investor Kraje Vysočina podporujeme řadu škol a nemocnic. Charitativní akce „Bosch Svařák“, „Novoroční koncert“ a „Bosch ples“ se staly pevnou součástí společenského dění na Vysočině. Věnování výnosů z těchto akcí na podporu neziskového sektoru jasně dokládají, že firma Bosch bere na Vysočině svoji společenskou zodpovědnost vážně. Udělení Ceny Hejtmana Kraje Vysočina za společenskou zodpovědnost si velmi vážíme. Ocenění nás utvrzuje, že jdeme správným směrem.“

Oceněn přínos firmy Bosch pro český průmysl

K získání ceny pogratuloval firmě náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla: „Jsem rád, že Kraj Vysočina našel ve firmě BOSCH DIESEL s.r.o. velmi spolehlivého partnera. Řada konkrétních příkladů podpory v oblasti technického vzdělávání, zdravotnictví a výše investic do zdejšího závodu a pracovních míst jasně dokládají společensky zodpovědný přístup firmy. BOSCH DIESEL s.r.o. je jedním z klíčových podniků nejen na Vysočině, ale i v rámci celého českého průmyslu.“

Bosch jako prorodinně orientovaná firma

Další součástí konceptu společenské zodpovědnosti je přebírání sociální zodpovědnosti za své zaměstnance. Bosch v Jihlavě například trvale pracuje na zlepšování podmínek umožňujících zaměstnancům co nejlépe skloubit pracovní a rodinný život. Vedle řady personálních nástrojů, jako například práce na zkrácený úvazek, práce z domova, či flexibilních pracovních modelů mohou zaměstnanci firmy navíc od roku 2019 díky spolupráci firmy s městem Jihlavou využívat i nově zřízené mateřské školy Bystrouška s nepřetržitým provozem v jihlavské části Na Dolech. V ní má firma rezervovanou část kapacity pro děti svých zaměstnanců. Na oplátku se firma zavázala podporovat po dobu deseti let vzdělávací programy a vybavení školky každoroční částkou ve výši 1 milion korun.

Závod Jihlava

Ve firmě Bosch Diesel s.r.o. pracuje na 4 500 zaměstnanců, vyrábějí se zde vysokotlaká čerpadla pro dieselové motory, tlakové zásobníky a regulační ventily tlaku pro systém common rail. V roce 2011 získala firma prestižní ocenění „Národní cena kvality ČR-Excelentní firma“, v roce 2013 ocenění za prorodinně orientovanou personální politiku firmy „Audit rodina & zaměstnání“, udělované Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. V prosinci 2018 se firmě opakovaně podařilo získat v renomované soutěži nejlepších českých exportérů „Exportér roku 2017“ první místo v kategorii „Exportér roku Kraje Vysočina s největším objemem exportu za rok 2017“.

Kontakt pro novináře:

Mojmír Kolář
Tel.: +420 56758-5601
E-mail: Mojmir.Kolar@cz.bosch.com

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2022 zaměstnával téměř 8 000 zaměstnanců (k 31. 12. 2022). Konsolidovaný obrat na trzích v České republice dosáhl v roce 2022 výše 19,2 miliard korun (0,8 miliard eur) a celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhly částky 49,5 miliard korun (2,0 miliard eur). Bosch je v zemi zastoupen všemi svými čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v osmi lokalitách, z nichž čtyři jsou výrobní závody, jedno servisní středisko, jeden distribuční sklad a jeden prodejní sklad.

Více informací na www.bosch.cz, www.bosch-press.cz.

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.iot.bosch.com, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?