Suche

Tisková informace #Výzkum
Sdílet tiskovou informaci

Proti pandemii koronaviru: Bosch vyvíjí rychlý test COVID-19

Spolehlivé výsledky testů umožňují diferenciální diagnostiku za méně než 2,5 hodiny

  • Generální ředitel společnosti Bosch Dr. Volkmar Denner: „Rychlý test COVID-19 firmy Bosch pomáhá omezit šíření pandemie a rychleji přerušit řetězec infekce.“
  • Společnost Bosch podporuje lékařská zařízení, jako jsou lékařské ordinace, nemocnice, laboratoře nebo zdravotní střediska novým rychlým testem na COVID-19.
  • Rychlý test může pro diferenciální diagnostiku diagnostikovat deset respiračních patogenů současně a splňuje požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO).
  • Bosch Healthcare Solutions vyvinul ve spolupráci s Randox Laboratories Ltd. jeden z prvních plně automatizovaných molekulárně diagnostických testů na světě.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Koronavirus SARS-CoV-2 představuje velkou výzvu pro systémy zdravotní péče a zdravotnická zařízení na celém světě. Rychlá diagnostika významně přispívá k omezení rychlého šíření koronaviru v mnoha zemích. Nový, plně automatizovaný rychlý test COVID-19 od společnosti Bosch může zdravotnickým zařízením, jako jsou ordinace, nemocnice, laboratoře a zdravotní střediska pomoci s rychlou diagnostikou. Rychlý molekulární diagnostický test se používá na analyzátoru Vivalytic od společnosti Bosch Healthcare Solutions. „Rychlým testem Bosch COVID-19 chce firma Bosch přispět k rychlému zastavení pandemie koronaviru. Infikovaní pacienti mohou být identifikováni a izolováni rychleji,“ říká Dr. Volkmar Denner, generální ředitel společnosti Robert Bosch GmbH.

„Rychlý test COVID-19 firmy Bosch pomáhá omezit šíření pandemie a rychleji přerušit řetězec infekce.“

generální ředitel společnosti Bosch Dr. Volkmar Denner

Rychlejší jistota, pomalejší šíření

Díky rychlému testu vyvinutému za pouhých šest týdnů může být infekce koronaviru SARS-CoV-2 detekována za méně než dvě a půl hodiny - od odebrání vzorku po výsledek. Další výhodou rychlého testu: Test lze provést přímo v místě klinického ošetření. Přeprava vzorků, která stojí drahocenný čas, je eliminována. Pacienti rychle získají jistotu o svém zdravotním stavu. Infikované osoby mohou být okamžitě identifikovány a izolovány. U současných testů musí pacienti obvykle čekat na výsledek jeden až dva dny. "Čas je jedním z klíčových faktorů v boji proti koronaviru." Spolehlivá, rychlá diagnostika přímo na místě bez prodlení - to je velká výhoda našeho řešení, které je pro nás také příkladem techniky pro život,“ říká Denner.

Diferenciální diagnostika: Diagnostika deseti respiračních patogenů současně

Rychlý test od společnosti Bosch je jedním z prvních plně automatizovaných molekulárně diagnostických testů na světě, které mohou používat přímo všechna zdravotnická zařízení. Kromě COVID-19 lze současně se stejným vzorkem otestovat dalších devět respiračních onemocnění, jako je chřipka A a B. „Výhoda tohoto testu firmy Bosch: Diferenciální diagnostika také šetří lékařům čas na další testy, rychle jim poskytuje dobře podloženou diagnózu a umožňuje jim rychleji zahájit vhodnou terapii,“ říká Marc Meier, ředitel společnosti Bosch Healthcare Solutions GmbH. Nově vyvinutý test by měl být v Německu k dispozici od dubna, následovat budou další evropské a mimoevropské trhy.

Rychlý test Bosch COVID-19 je výsledkem spolupráce mezi dceřinou společností Bosch Healthcare Solutions a severoirskou společností v oblasti lékařské technologie Randox Laboratories Ltd. „S naším partnerem firmou Randox jsme dokázali tento inovativní rychlý test vyvinout a nabídnout ve velmi krátké době. Spolehlivé a bezpečné vyhodnocení testu analyzátorem Vivalytic firmy Bosch přímo v nemocnici, v laboratoři nebo v ordinaci lékaře chrání pacienty a zdravotnický personál v maximální možné míře,“ říká Meier. Společnost v současné době prověřuje, jak může podpořit lékaře a ošetřovatelské pracovníky ve zdravotnických zařízeních, jako je nemocnice Roberta Bosche, aby mohli být neprodleně testováni, aby zůstali zdraví co nejdéle - bez rizika nákazy pro ostatní.

Snadné použití v místě ošetření

V různých laboratorních testech s SARS-CoV2 poskytl test firmy Bosch výsledky s přesností asi 95 procent. Rychlý test splňuje standardy kvality Světové zdravotnické organizace (WHO). Vzorek z nosohltanu je odebrán z nosu nebo krku pacienta pomocí odebíracího tamponu. Kazeta, která již obsahuje všechna činidla potřebná pro test, se poté vloží do analyzátoru Vivalytic. Zdravotnický personál se může při vyhodnocení věnovat jiným úkolům, například léčbě pacientů. Manipulace s analyzátorem Vivalytic je navržena tak uživatelsky přívětivě, že vyhodnocení testu může provést i zdravotnický personál bez speciálního školení. S analyzátorem Vivalytic od společnosti Bosch je možné provést až deset testů za 24 hodin. Se 100 přístroji lze denně vyhodnotit až 1000 testů. Díky dynamickému šíření koronaviru SARS-CoV-2 jsou laboratoře již více než zaneprázdněny. Bosch pomocí Vivalytic poskytuje další testovací kapacity.

Fotografie:

#2966042, #2966043

Kontakt pro novináře:

Dörthe Warnk,
Tel.: +49 711 811-55508
Twitter: @d_warnk

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?