Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Více než jen oko: Nová generace chytrých brýlí s technologiemi Bosch

Díky inovativnímu systému Light Drive jsou chytré brýle vůbec poprvé transparentní, lehké a stylové

  • Světově první řešení transparentních chytrých brýlí pro celodenní nošení
  • Light Drive je nejmenší systém na trhu: snížení hloubky o 30 procent
  • Vysoce efektivní, lehký systém váží méně než 10 gramů
  • Poskytuje vysoce kvalitní a jasný obraz, a to i na přímém slunečním světle
  • Rychlá integrace zobrazovací řešení Light Drive na klíč
  • Navštivte Bosch na CES®: LVCC, Central Hall, stánek #12401
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Na CES® v Las Vegas, v Nevadě, Bosch Sensortec uvádí na trh jedinečný inovativní optický systém Smartglasses Light Drive pro chytré brýle. Modul Smartglasses Light Drive od společnosti Bosch v sobě ukrývá kompletní řešení s jediným zdrojem, který je tvořen zrcadly MEMS, optickými prvky, senzory a inteligentním softwarovým připojením. Toto integrované řešení poskytuje čistý vizuální zážitek s nezkresleným a vždy ostrým obrazem - dokonce i na přímém slunečním světle.

Bosch Sensortec poprvé integroval průlomovou technologii Bosch Light Drive do systému chytrých brýlí. Uživatelům se tak dostávají do rukou transparentní a nenápadné chytré brýle vhodné pro celodenní nošení. Tuto technologii lze také použít k optimalizaci výkonu systémů vlnovodu, pro které již Bosch Sensortec vyvíjí integrovaná řešení.

Systém Light Drive funguje bez zvnějšku viditelného displeje nebo kamery, což byla dvě úskalí, která dosud bránila úspěchu chytrých brýlí na trhu. Díky menší velikosti se mohou vývojáři chytrých brýlí obejít bez mohutného, těžkopádného provedení typického pro řadu dnešních modelů. Vůbec poprvé umožňuje systém na klíč vytvořit menší, lehčí a stylovější designy, které splní požadavky každého uživatele na vzhled a pohodlí. Malinký modul je také ideálním doplňkem pro ty, kteří nosí normální brýle pro korekci zraku – což je významný trh, protože šest z deseti lidí používá korekční čočky každý den.

„Systém Smartglasses Light Drive je v současnosti nejmenším a nejlehčím produktem na trhu, a je proto schopen proměnit téměř všechny běžné dioptrické brýle na chytré brýle,“ říká Dr. Stefan Finkbeiner, výkonný ředitel Bosch Sensortec. „Odstraněním rozptylujících způsobů používání telefonu mohou inteligentní brýle přispět ke zvýšení bezpečnosti jízdy a snížit nutkání uživatelů neustále kontrolovat na svých mobilních zařízeních notifikace nebo zprávy.“

Inovativní řešení Smartglasses Light Drive od společnosti Bosch Sensortec dláždí cestu pro budoucnost bez digitální únavy. Systém zobrazuje dokonalou rovnováhu informací v reálném čase v hands-free režimu a minimalistickém formátu, takže je ideální pro aplikace včetně navigace, volání a notifikace, jako jsou alarmy, připomenutí kalendáře a platformy pro zasílání zpráv, jako jsou WhatsApp a WeChat. Obzvláště užitečné jsou také informace založené na poznámkách, jako jsou seznamy úkolů a nákupní seznamy, recepty nebo montážní pokyny, u kterých potřebuje mít uživatel volné ruce.

Dosud se tyto aplikace omezovaly zejména na zařízení s fyzickými displeji, jako jsou chytré telefony nebo chytré hodinky. Chytré brýle minimalizují společensky nepřijatelné chování, jako je nutkavé kontrolování telefonu, a díky transparentním a pohotovým navigačním pokynům bez nutnosti použití rukou pomáhají zvyšovat bezpečnost řidiče. Nová technologie Bosch Light Drive rozšiřuje rozsah a dostupnost aplikací a informací ve spojení s okamžitým přístupem k relevantním datům, sociálním médiím a intuitivnímu ovládání přehrávání zvuku.

Inovativní technologie v malém balení

Mikroelektromechanický systém (MEMS) založený na snímači kolimovaného světla uvnitř modulu Bosch Smartglasses Light Drive snímá holografický prvek (HOE) integrovaný do čočky chytrých brýlí. Tento HOE přesměruje světelný paprsek na povrch lidské sítnice a vytvoří obraz s vysokým rozlišením.

Tato technologie umožňuje bezpečné prohlížení prakticky všech informací z připojeného mobilního zařízení, například spárovaného smartphonu, a jejich překrytí na bezpečném a pohodlném místě bez použití rukou. Promítaný obraz s vysokým rozlišením je díky možnosti přizpůsobení jasu ostrý i za přímého slunečního světla, což zajišťuje soukromý.

Technologie Light Drive od společnosti Bosch je kompatibilní se zakřivenými a korekčními čočkami, díky čemuž je tato nová technologie atraktivní a dostupná i pro uživatele, kteří nosí dioptrické brýle. Nevýhodou dosavadní konkurenční zobrazovací technologie byly duhové odlesky a závoj světla viditelné po vypnutí systému, takzvané rušivé světlo. Naproti tomu technologie Light Drive od společnosti Bosch poskytuje příjemnou celodenní optickou průhlednost s minimální citlivostí na rušivé světlo, což znamená, že je zobrazení vždy křišťálově čisté a rozptylující vnitřní odrazy jsou minulostí.

Nejmenší řešení na trhu umožňuje stylový design chytrých brýlí

Nový kompletní systém Light Drive na klíč je nejmenším srovnatelným řešením na trhu, které ve srovnání se stávajícími řešeními přináší snížení hloubky o 30 procent. Měří přibližně 45 – 75 mm x 5 – 10 mm x 8 mm (D x V x Š, v závislosti na integraci zákazníka) a váží méně než 10 gramů. To usnadňuje výrobcům brýlí flexibilně zmenšit šířku rámu brýlí a vytvořit stylový design a eliminovat značně robustní design chytrých brýlí první generace. Společenská přijatelnost a široké přijetí mají potenciál učinit z retinálních technologií Light Drive další boom pro výrobce zobrazovacích zařízení spotřební elektroniky.

Komplexní řešení pro výrobce chytrých brýlí

Bosch Sensortec nabízí řešení Light Drive na klíč – navržené a integrované tak, aby zajišťovalo trvale vysokou kvalitu, spolehlivost a výkon, a zároveň umožňovalo rychle reagovat na požadavky trhu a zákazníků na úpravy produktů. Bosch Sensortec je jediným koncovým poskytovatelem retinální technologie Light Drive a tuto pozici ještě posiluje díky nabídce široké škály doplňkových zařízení a řešení. Modul smartglasses je obohacen o několik senzorových řešení, jako je inteligentní senzor Bosch BHI260, snímač barometrického tlaku BMP388 a magnetometr BMM150. Tyto senzory umožňují intuitivní funkce uživatelského rozhraní ke zvýšení pohodlí při práci s brýlemi, jako jsou například funkce multi-tap na rámu.

Řešení Smartglasses Light Drive od společnosti Bosch bude k dispozici v roce 2021 pro velkoobjemové výrobce pod číslem produktu BML500P.

Zdroje:

Reference:
„Kolik lidí na světě nosí brýle?“.
URL: https://www.reference.com/world-view/many-people-world-wear-glasses-e1268cfa00bdbd41 [05.11.2019].

Jan-Willem Bruggink (2013):
„Více než 6 z 10 lidí nosí brýle nebo kontaktní čočky“.
URL: https://www.cbs.nl/en-gb/news/2013/38/more-than-6-in-10-people-wear-glasses-or-contact-lenses [05.11.2019].

Kontakt pro novináře:

Silvia Mayer
Tel.: +49 7121 35-18453
Email: Silvia.Mayer@bosch-sensortec.com

Christian Hoenicke
Tel.: +49 7121 35-35924
Twitter: @BoschMEMS

YouTube: Podívejte se na řešení smartglasses v akci zde.

Bosch na CES 2020:

  • TISKOVÁ KONFERENCE: Pondělí, 6. ledna 2020, 9:00 – 10:30 místního času, v Ballrooms B, C a D, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas South Convention Center, Level 2
  • STÁNEK: Úterý až pátek, 7. – 10. ledna 2020, v Central Hall, stánek #12401
  • SLEDUJTE hlavní události Bosch na CES 2020 na Twitteru: #BoschCES
  • PANELOVÉ DISKUZE S ODBORNÍKY BOSCH:
    Středa, 8. ledna 2020, 10:15 – 11:15 místního času
    Událost na téma „Růst učňovského vzdělávání pro ‘New Collar’ Jobs“
    s Charliem Ackermanem, senior viceprezidentem pro lidské zdroje, Las Vegas, South Convention Center

Bosch Sensortec GmbH, stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Robert Bosch GmbH, vyvíjí a uvádí na trh široké spektrum mikro-elektromechanických senzorů (MEMS) a řešení pro smartphony, tablety, wearables, AR/VR, drony, roboty, chytré domácnosti a aplikace pro Internet věcí (IoT). Produktové portfolio zahrnuje 3-osové senzory zrychlení, senzory rychlosti otáčení a geomagnetické senzory, integrované 6-osové a 9-osové senzory, inteligentní senzory, senzory tlaku, vlhkosti a plynové senzory, optické mikrosystémy, jakož i příslušná softwarová řešení. Společnost Bosch Sensortec si od svého založení v roce 2005 vybudovala na příslušných trzích vedoucí postavení v oblasti technologií. Od roku 1995 je společnost Bosch průkopníkem a firmou s vedoucím postavením na trhu v oblasti senzorů MEMS a doposud prodala přes 10 miliard těchto senzorů. Více než každý druhý smartphone využívá senzor od Bosch Sensortec.

Více informací se dozvíte na www.bosch-sensortec.com nebo na twitter.com/boschMEMS.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Se svými více než 400 pobočkami po celém světě je skupina Bosch od prvního čtvrtletí roku 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?