Suche

Tisková informace #Mobility Solutions
Sdílet tiskovou informaci

Bosch prodlužuje životnost baterií do elektromobilů

Bosch prodlužuje životnost baterií do elektromobilů

Kolektivní inteligence z cloudu pomáhá bateriím udržovat výkon delší dobu

  • Heyn, jednatel společnosti Bosch: „Bosch propojuje baterie z elektromobilů s cloudem a výrazně zlepšuje výkon a životnost těchto baterií.“
  • Inteligentní algoritmy rozpoznají stresové faktory baterie a optimalizují procesy nabíjení.
  • Poskytovatel v oblasti mobility DiDi využívá jako první bateriový servis Bosch.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – Stres způsobuje rychlejší stárnutí buněk. To, co genetičtí výzkumníci již dávno prokázali u buněk živých organismů, platí také pro bateriové články elektromobilů. Čím starší jsou baterie, tím nižší je jejich výkon a kapacita a tím kratší je dojezd elektromobilu. Aby baterie vydržely déle, Bosch vyvíjí nové služby založené na cloudu doplňující řízení baterií vozidel. „Bosch dostává baterie z elektromobilů s cloudem. Novými službami založenými na datech výrazně zlepšujeme výkon a životnost baterií,“ říká Dr. Markus Heyn, jednatel společnosti Robert Bosch GmbH. Chytré softwarové funkce na cloudu průběžně analyzují stav baterie a přijímají opatření proti stárnutí článků. Ty dokáží snížit opotřebování nejdražší součásti elektromobilu až o 20 procent. Rozhodující roli přitom hrají data o vozidle a jeho okolí v reálném čase. Cloudové služby využívají tyto údaje pro optimalizaci každého jednotlivého nabíjení a poskytují řidičům přímo na displeji na míru šité tipy, které se týkají šetření baterie. Prvním zákazníkem nových služeb, které Bosch shrnuje pod souhrnným názvem „Battery in the cloud“, je čínský poskytovatel v oblasti mobility DiDi s vedoucím postavením na trhu. Společnost vybaví pilotní vozový park v čínském Xiamen bateriovým servisem Bosch.

Přesná analýza v reálném čase

Podle odborníků je průměrná životnost dnešních lithium-iontových baterií osm až deset let a 500 až 1 000 nabíjecích cyklů. Většinou je garantovaný kilometrový výkon v rozmezí 100 000 až 160 000 kilometrů. Rychlé nabíjení baterie, velké množství nabíjecích cyklů, příliš sportovní způsob jízdy a extrémně vysoké, případně příliš nízké teploty však představují pro baterie stres. To způsobuje jejich předčasné stárnutí. Úkolem služeb Bosch založených na cloudu je rozpoznat takovéto spouštěče stresu a bránit se proti nim. K tomuto účelu se nejprve přenesou všechna relevantní data týkající se baterií – například aktuální teplota okolí a chování při nabíjení – v reálném čase na cloud, kde se pomocí algoritmů strojového učení data vyhodnotí. Bosch tak nezobrazuje jen aktuální stav baterií v jakémkoliv okamžiku, ale poprvé také dokáže poskytnout spolehlivou prognózu ohledně zbývající životnosti a výkonu baterie. To je novinka, protože doposud ještě nebylo možné přesně předpovědět, jak rychle se baterie v elektromobilu opotřebuje. „Výkonné baterie s dlouhou životností dále zvýší vhodnost elektromobility pro každodenní využití,“ říká Heyn. Dalším rysem inteligentních softwarových funkcí je využití kolektivního „swarm“ principu: algoritmy použité při analýze totiž vždy vyhodnocují údaje celého vozového parku, nikoliv pouze jednotlivých vozidel. Tato kolektivní inteligence představuje klíč k ještě rychlejšímu rozpoznání ještě většího množství stresových faktorů pro baterie vozidel.

Opatření proti zatížení článků

Nové poznatky o aktuálním stavu baterie umožňují společnosti Bosch chránit baterie i před stárnutím. Příklad: plně nabité baterie stárnou při zvlášť vysokých nebo nízkých teplotách rychleji. Pokud se ovšem stav nabití elektrického zásobníku sníží o pár procentních bodů, chrání to baterie před nechtěným opotřebením. Služby Bosch založené na cloudu se tak starají o to, aby se baterie nenabíjely na 100 procent, pokud je příliš teplo nebo zima. Na základě údajů z cloudu bude možné baterie do budoucna také lépe udržovat a opravovat. Pokud bude například rozpoznána vada nebo defekt baterie, dostane řidič nebo provozovatel vozového parku okamžitě upozornění. Pokud to bude možné, bude baterie v servisu opravena ještě dříve, než by se neopravitelně poškodila nebo došlo k jejímu úplnému výpadku. Jedna z největších překážek pro široké uplatnění elektromobility je ta, že - existuje riziko, že bateriové články trvale ztratí výkonnost a kapacitu. Chytrý software na cloudu vypočítá individuální křivku nabíjení pro každý jednotlivý proces nabíjení – ať už nabíjíte doma nebo cestou. Baterie tak načerpá vždy optimální výkon a zároveň se články šetří. Zatímco stávající aplikace s časovači nabíjení umožňují řidičům pouze časově řízený proces nabíjení v momentě nízké poptávky po elektřině, řešení Bosch jde mnohem dál a nabízí speciálně vyvinutý proces dobíjení jako součást nových služeb společnosti v oblasti baterií na cloudu. Optimalizují jak rychlé, tak i pomalé nabíjení a úrovně napětí, čímž se prodlužuje životnost baterie.

Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi službami Bosch založenými na cloudu oproti klasickým systémům řízení baterií?

Systémy řízení baterií, které jsou v současnosti integrované v elektromobilech, monitorují a řídí bateriové články a zabezpečují tak spolehlivé fungování a rovnoměrné nabíjení článků baterie. Výkonnost a životnost baterie ovšem závisí na řadě faktorů, jako například na frekvenci nabíjení a vybíjení, na typu procesu nabíjení, způsobu jízdy a na externích faktorech, jako je například teplota. Bosch proto vyvíjí služby pro baterie založené na cloudu, které doplňují klasické systémy řízení baterií instalované v elektromobilech.

Proč Bosch vyvíjí vlastní strategie nabíjení?

Doposud byly do elektromobilů naprogramovány různé procesy nabíjení. Společnost Bosch bude v budoucnu výrobcům nabízet inovativní strategie nabíjení, které doplňují dostupné procesy. Pokud například chtějí řidiči nabít své baterie rychleji, proces rychlého nabíjení automaticky zkrátí požadovaný čas bez poškození baterie. Další strategie optimalizuje komfortní, ale pomalé standardní nabíjení, které trvá několik hodin. Postup Bosch zvlášť šetří baterii a tím kapacitu a životnost.

Kontakt pro novináře:
Annett Fischer
Tel.: +49 711 811-6286
Twitter: @Annett__Fischer

ZAŽIJTE BOSCH NA IAA 2019 ve Frankfurtu nad Mohanem: vnímat mobilitu a učinit ji co možná nejbezpečnější, bez emisí a strhující – to je cíl společnosti Bosch. Z technického hlediska chce tento poskytovatel technologií a služeb dosáhnout cílů prostřednictvím personalizace, automatizace, konektivity a elektrifikace. Na IAA 2019 prezentuje Bosch svá nejnovější řešení, díky kterým bude silniční doprava bezpečnější a efektivnější, zpřístupní mobilitu na vyžádání a automobily promění na osobní asistenty.

TISKOVÁ KONFERENCE BOSCH: úterý, 10. září 2019, 12:55 až 13:15 (místního času): s Dr. Volkmarem Dennerem, předsedou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, a Dr. Stefanem Hartungem, vedoucím obchodní oblasti Mobility Solutions, na veletržním stánku Bosch v hale 8.

Sledujte hlavní témata Bosch IAA 2019 na www.bosch-iaa.com nebo na Twitteru: #BoschIAA

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?