Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

DLT obnovuje důvěru v internet

Bosch umožňuje vzájemnou komunikaci „věcí“ na IoT

  • Konektivita pro mobilitu, průmysl a život.
  • Ekosystémy a otevřené platformy vytvářejí ekonomiku věcí.
  • První fórum pro digitální důvěru s mezinárodními odborníky.
  • Předseda představenstva společnosti Bosch Denner: „Potřebujeme bezpečné, otevřené platformy a internet, ve kterých mají uživatelé pravomoc sami rozhodovat.“
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart/Berlín, Německo – Bosch dosáhl dalšího milníku na cestě k tomu, aby se stal světovým poskytovatelem Internetu věcí. Prvním krokem společnosti byla konektivita automobilů, strojů, budov a dalších věcí každodenního života. Samotná společnost Bosch prodala v roce 2018 celkem 52 milionů produktů umožňujících připojení k internetu, což je o třetinu více než v předchozím roce. Pomocí sady Bosch IoT Suite s otevřeným zdrojovým kódem již společnost propojila více než více než deset milionů zařízení od různých výrobců. Bosch nyní spolupracuje s partnery na zajištění toho, aby tyto věci mohly komunikovat a spolupracovat v zabezpečených ekosystémech. Přední dodavatel technologií a služeb nabízí pohled na budoucnost propojené mobility, průmyslu a života na konferenci Bosch ConnectedWorld v Berlíně pod sloganem „Od Internetu věcí k ekonomice věcí“. Klíčovými technologiemi se mohou stát tzv. Distributed ledger technologies (DLT), jako je například Blockchain. „Spojováním fyzického a digitálního světa usnadňujeme lidem každodenní život,“ uvedl generální ředitel společnosti Bosch Dr. Volkmar Denner na BCW19, kde oslovil asi 5 000 technologických nadšenců z řad politiky, obchodu, výzkumu a veřejnosti. „V budoucnu budou věci nejen propojené tak, aby spolu mohly navzájem komunikovat, ale aby mohly také společně podnikat.“

DLT jako klíčová technologie pro ekonomiku věcí

Bosch má o tyto technologie strategický zájem, protože budou umožňovat „ekonomiku věcí“, díky které budou věci mezi sebou navzájem nezávisle komunikovat a dokonce i sami uzavírat inteligentní smlouvy. Například v oblasti mobility by to mohlo pomoci urychlit rutinní postupy. Výsledkem by mohly být služby jako například automatické úhrady za mýtné, parkoviště nebo nabíjení elektrického vozidla.

Auto, které komunikuje s dobíjecími stanicemi

Bosch spolupracuje s dodavatelem energií EnBW na prototypu, který využívá technologii blockchain ke zlepšení procesu dobíjení elektromobilů. Cílem je zefektivnit a přizpůsobit celý proces potřebám zákazníků – od výběru dobíjecí stanice až po rezervaci a platbu. Například zákaznický software vyvinutý společností Bosch v kombinaci s inteligentním správcem dobíjecích stanic může nabídnout zákazníkům řadu transparentních cenových modelů, přičemž možnosti se mění v reálném čase podle dostupnosti dobíjecích stanic a zelené elektřiny získané z obnovitelných zdrojů. Celá transakce – rezervace a platba – probíhá automaticky přes blockchain. Zohledňovány jsou i další preference – například dostupnost dětských hřišť a kaváren v okolí dobíjecích stanic pro zákazníka, který má malé děti a rád si zajde na kávu. V současné době probíhají první testování tohoto nového systému.

Auto, které si samo zaplatí za parkování

Bosch a Siemens společně pracují na vývoji druhé aplikace, inteligentním systému pro správu parkovacích míst založeném na technologii blockchain. Díky DLT tak bude v budoucnu parkování mnohem jednodušší. Automobily budou komunikovat přímo s parkovacími zařízeními ve svém okolí a vyjednávat nejlepší podmínky. Vozidlo se po vjezdu do zvolené parkovací garáže samo identifikuje u vstupní závory, která se následně zvedne, aniž by si řidič musel nechat tisknout lístek z výdejního stojanu. Stejně jednoduchý bude odjezd z parkovací garáže, protože vozidlo se samo spojilo se závorou na výjezdu a zaplatilo parkovné pomocí virtuální transakce. Řidiči už tak nebudou muset řešit, jestli mají drobné na zaplacení parkovného a obávat se ztráty parkovacího lístku. Bosch a Siemens nainstalovaly prototyp ve výzkumném areálu Bosch v Renningenu a v areálu společnosti Siemens v Mnichově.

Distribuované struktury pro obnovení důvěry v internet

Jádrem DLT jsou distribuované struktury napříč internetem. Namísto několika poskytovatelů platforem, kteří ukládají data do svých datových center, jsou distribuována přes velký počet různých serverů. „K vybudování důvěry v digitální ekosystémy potřebujeme otevřené platformy a internet, ve kterých mají uživatelé pravomoc sami rozhodovat,“ zdůraznil Denner. To přinese lidem skutečné výhody. Díky tomu, že nebudou závislí na několika velkých platformách, už například nebudou muset akceptovat nové podmínky používání, jestliže je poskytovatel změní. „Pomocí těchto distribuovaných struktur budujeme důvěru v internetové platformy, protože umožňují účast většího počtu hráčů,“ řekl člen správní rady a CDO / CTO Dr. Ing. Michael Bolle. Kromě toho jsou distribuované platformy provozované ekosystémem s větším počtem rovnocenných partnerů bezpečnější proti útokům zvenčí.

Vedení Internetu věcí se třemi „T“ – Things, Technology, Trust – věci, technologie, důvěra

V rámci iniciativy společnosti Bosch se 16. května 2019 setkají v Berlíně na prvním fóru pro digitální důvěru Digital Trust Forum zástupci předních mezinárodních asociací a organizací, včetně Institutu pro elektrotechnické a elektronické inženýrství (IEEE), Digital Europe, ETSI, nadace Eclipse Foundation, Trustable Technology, Platformy Průmys 4.0, Konsorcia průmyslového internetu (IIC) a Trusted IoT Alliance. Hlavním tématem tohoto setkání je projednání otázky, jak vybudovat a zajistit důvěru v digitální systémy. Očekává se, že do roku 2020 vzroste celosvětový objem trhu v oblasti IoT na 250 miliard amerických dolarů, což představuje meziroční nárůst o 35 procent. „Nemůžeme se spokojit s postojem, kdy je drtivá většina reakcí na digitální inovace nedůvěra a strach. Z toho důvodu je cílem tohoto fóra pro digitální důvěru zahájit otevřený dialog mezi odborníky a zabývat se otázkami souvisejícími s důvěrou vůči internetu,“ uvádí Bolle.

5 000 účastníků, 80 vystavovatelů, 150 mluvčích

Na letošním ročníku konference Bosch ConnectedWorld v Berlíně představuje více než 80 vystavovatelů, jak rychlý pokrok na Internetu věcí vytváří nové příležitosti v práci i v každodenním životě. Na berlínské „Station“ se na ploše 14 000 metrů čtverečních sejde ve dnech 15. a 16. května 5 000 účastníků. Mezi více než 150 mluvčími nebude chybět ani generální ředitel společnosti Bosch Dr. Volkmar Denner, dále generální ředitel společnosti Munich Re Joachim Wenning, generální ředitel společnosti Vattenfall Magnus Hall a vynálezce HTML a zakladatel World Wide Web Sir Timothy Berners-Lee. Asi 700 programátorů, zaměstnanců startupů a designérů se zúčastní hackathonu, jehož cílem je přijít s novými nápady pro řešení v oblasti konektivity pro každodenní život, mobilitu, výrobu a logistiku. Letošní Bosch Connected World 2019 je již šestým ročníkem. Jde o jednu z největších mezinárodních konferencí věnované Internetu věcí.

Kontakt pro novináře:

Katharina Hogh-Binder
Tel.: +49 711 811-92571
Twitter: @ka_hoghbinder

Christiane Wild-Raidt
Tel.: +49 711 811-6283
Twitter: @wildraidt

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?