Suche

Tisková informace #Mobility Solutions
Sdílet tiskovou informaci

Inovace v oblasti užitkových vozidel: Bosch přináší pokročilá řešení pro nový tahač Nikola Two

Bosch úzce spolupracoval s firmou Nikola na vývoji pohonné jednotky

  • Nikola a Bosch společně vyvinuly pohonnou jednotku na palivové články pro Nikola Two Alpha.
  • Tahače Nikola jsou vybaveny inovacemi od společnosti Bosch, jako jsou například kamerový systém Mirror Cam, Perfectly Keyless a systém řízení Servotwin.
  • Jason Roycht, viceprezident a ředitel regionální obchodní jednotky Bosch pro užitková a terénní vozidla v Severní Americe: „Naše spolupráce v délce dva a půl roku byla zaměřena na zavádění pokročilých technologií do zcela nového a jedinečného přístupu k přepravě zboží tahači s nejvyšší úrovní technické dokonalosti.“
  • „Bosch je naším partnerem v oblasti inovací, který nám pomáhá přeměnit naši vizi v realitu.“ – Trevor Milton, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Nikola.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Scottsdale, Arizona – Nikola Motor Company v rámci akce Nikola World poprvé představila veřejnosti svůj vodíkovo-elektrický tahač Nikola Two. U zrodu tohoto plně funkčního tahače stála společnost Bosch, která přispěla svými technologiemi a odbornými znalostmi z oblasti průmyslových komponent a systémů určených pro velké zatížení. Technologický a systémový přístup lze přizpůsobit pro použití u celé řady vozidel Nikola, včetně kabiny Nikola One Sleeper a Nikola Tre, vodíkovo-elektrický tahač určený pro evropské trhy.

Tahače Nikola se vyznačují inovacemi v oblasti automatizace, konektivity a elektrifikace, které jsou možné díky přispění společnosti Bosch. Dodavatel technologií a služeb nabízí řešení pro užitková vozidla, která zvyšují efektivitu a bezpečnost v logistice. Aby byl tento jedinečný přístup firmy Nikola možný, strávily inženýrské týmy z poboček Bosch ve Spojených státech a Německu na realizaci myšlenky společnosti Nikola Motor Company více než 220 000 hodin.

„Naše spolupráce v délce dva a půl roku byla zaměřena na implementaci vyspělých technologií do zcela nového a jedinečného přístupu k přepravě zboží nákladními vozy s nejvyšší úrovní technické dokonalosti,“ řekl Jason Roycht, viceprezident a ředitel regionální obchodní divize pro užitková a terénní vozidla pro Bosch v Severní Americe. „Učili jsme se jeden od druhého a snažili se dosáhnout toho, co se všem ostatním zdálo nemožné. Nikola Two není jen výsledkem samotného vývoje těžkých tahačů dneška. Představuje revoluci v sofistikovaném řízení a designu.“

„Bosch je naším partnerem v oblasti inovací, který nám pomáhá přeměnit naši vizi v realitu,“ uvedl Trevor Milton, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Nikola Motor Company. „Hledáme partnery, kteří nám nabízejí odborné znalosti a řešení na světové úrovni, ale zároveň jsou ochotní sdílet s námi naše sny.“

Mozek budoucnosti – navržený společnostmi Nikola a Bosch

Tahač Nikola je víc než jen vozidlo s palivovými články; je to superpočítač na kolech. Systémy, software a technické znalosti Bosch pomohly společnosti Nikola vytvořit mozek pro jejich supervozidlo Nikola Two.

Jedním z klíčových prvků pokročilého systému Nikola je řídicí jednotka vozidla (VCU = Vehicle Control Unit) od společnosti Bosch, která nabízí vyšší výpočetní výkon pro pokročilé funkce a zároveň snižuje počet samostatných jednotek. VCU umožňuje budoucí inovace díky škálovatelné platformě pro vysoce komplexní elektrickou/elektronickou (E/E) architekturu potřebnou pro podporu pokročilých funkcí vozu Nikola. Řada tahačů Nikola bude propojena s pokročilým a zabezpečeným operačním systémem, který poskytuje bezdrátové aktualizace a monitorování v reálném čase.

Nová koncepce pohonné jednotky užitkových vozidel

Podstatou řady tahačů Nikola je nová pohonná jednotka pro užitková vozidla, jejíž vývoj byl možný díky úzké spolupráci firem Nikola a Bosch. Obě organizace od základů změnily koncepci pohonné jednotky – a s tím souvisejícího podvozku vozidla. Nikola a Bosch navrhly na míru systém palivových článků určených pro vozidla ve srovnatelné třídě. Firmy také spolupracovaly na vývoji elektrické nápravy eAxle pro první opravdové užitkové vozidlo se dvěma motory - pro kamiony určené k dálkové přepravě. Systém eAxle je vybaven rotory a statory od firmy Bosch, která rovněž přispěla svým úsilím v oblasti bezpečnosti.

Bez zrcátek a klíčů – technologie Bosch je součástí tahačů Nikola

Technologie Bosch převládá i v dalších oblastech tahačů Nikola. Těm současným bude oproti předchozím tahačům třídy 8 něco chybět: vnější zpětná zrcátka. Běžná hlavní a širokoúhlá zrcátka nahrazuje kamerový systém, známý jako Mirror Cam System, který řidičům nabízí z kabiny digitální boční a zadní pohled. Uvnitř kabiny je umístěn displej s vysokým rozlišením, na kterém se v reálném čase zobrazuje obraz dvou kamer umístěných vlevo a vpravo namísto tradičních zrcátek. Systém vyvinutý společností Bosch a Mekra Lang digitálně přizpůsobuje zobrazení na monitoru aktuální jízdní situaci. Pomocí jediného objektivu kamery na každé straně kabiny vozidla snímá obě zorná pole zpětného zrcátka. Kromě zvýšené bezpečnosti nabízejí kompaktní digitální kamery oproti zpětným zrcátkům aerodynamické výhody, protože jsou podstatně menší a snižují tak odpor.

Provozovatelé vozových parků budou mít díky systému Perfectly Keyless od společnosti Bosch možnost digitálně spravovat klíče od vozidel Nikola. Prostřednictvím aplikace pro chytré telefony mohou spediční firmy a společnosti zabývající se pronájmem užitkových vozidel pružně spravovat, kdo a kdy má k vozidlu přístup. Senzory na autech Nikola se připojí k aplikaci na chytrém telefonu řidiče, takže po jeho přiblížení k vozidlu Perfectly Keyless rozpozná chytrý telefon, identifikuje jedinečný bezpečnostní klíč přiřazený telefonu řidiče a odemkne dveře. Jakmile řidič opustí tahač, vozidlo se automaticky bezpečně uzamkne.

Elektrohydraulický systém řízení Servotwin od společnosti Bosch umožňuje integraci řízení do asistenčních systémů řidiče. Tento systém umožní ve vozidlech Nikola funkce, které aktivně podporují řidiče a zajišťují větší jízdní komfort a bezpečnost, jako jsou například asistence pro udržování vozidla v jízdním pruhu, kompenzace bočního větru a asistence při dopravních zácpách. Systém je také klíčovým stavebním prvkem pro zavádění dalších automatizovaných funkcí v budoucnu.

Kontakt pro novináře:

Inga Ehret
Tel.: +49 711 811-16476
E-mail: Inga.Ehret@de.bosch.com

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?