Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

Bosch zvyšuje investice do startupů

Robert Bosch Venture Capital spouští projekt Fond IV se 200 miliony eur

  • Umělá inteligence: RBVC drží svůj podíl ve třech z celosvětově nejslibnějších AI startupech.
  • Bosch CEO Denner: „Chceme podporovat technologie budoucnosti a posilovat naši inovační sílu.“
  • Bosch spolupracuje se startupy na otevřených inovačních projektech.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart – Investice do startupů rostou. V roce 2017 investovali institucionální investoři a podniky 147 miliard eur. To je skoro třikrát více než v roce 2012. Také Bosch zvyšuje svůj objem investic do externích startupů a dává k dispozici své dceřiné společnosti s rozvojovým kapitálem Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) 200 milionů eur do čtvrtého fondu. „Formování budoucnosti znamená také včas rozpoznat dobré nápady a pomoci jim prosadit se. Jako vedoucí společnost v oblasti IoT chceme podporovat vybrané technologie budoucnosti, jako je například umělá inteligence,“ vysvětluje Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH. Již nyní se RBVC podílí prostřednictvím DeepMap, Graphcore a Syntiant na třech slibných AI startupech po celém světě. „Neinvestujeme jen do startupů, spolupracujeme s nimi také na projektech otevřené inovace. Posilujeme tak naši inovační schopnost.“ Otevřená inovace znamená, že jsou zákazníci, výzkumníci, dodavatelé a partneři cíleně zapojováni do inovačních aktivit podniku. RBVC, jeden z největších korporátních investorů v Evropě, se specializuje na inovační startupy z oblasti technologií. Do portfolia patří více než 35 podniků z oblastí autonomního řízení, umělé inteligence (AI), internetu věcí (IoT) nebo také technologií jako je blockchain.

Otevřené inovace: včasné využívání technologických trendů

Profesionálové v oblasti investování z RBVC si každoročně prohlédnou přes 2 000 startupů. Přibližně sto z nich se dostane do užšího výběru. „Každý rok investujeme do šesti až deseti vybraných podniků. Kromě kapitálu nabízíme také know-how a operativní podporu. Navíc propojujeme startupy dohromady s operativními jednotkami Bosch,“ vysvětlil Philipp Rose, jednatel pro obchodní záležitosti RBVC. Z této spolupráce profitují jak mladé podniky, tak i Bosch. Startupy získají možnost stát se dodavatelem, zákazníkem nebo partnerem v oblasti technologií. Bosch zase získá včasný přístup k nejnovějším technologiím a může je nechat začlenit do svých vlastních inovací. „Otevřená inovace je win-win situace pro startupy i pro podnik,“ zdůraznil Rose. „Zaručujeme přitom, že know-how startupů také v těchto startupech zůstane.“ Bosch již spolupracuje na projektech otevřené inovace s více než stovkou podniků.

Portfolio: jednorožci a úspěšné zakončení

Sunnyvale (USA), Frankfurt a Stuttgart (Německo), Tel Aviv (Izrael), Šanghaj (Čína): společnost RBVC je zastoupená v technologických hotspotech po celém světě s vlastními lokalitami a kontaktními osobami. „Jsme globálním investorem, který je aktivní na lokální úrovni,“ vysvětlil Dr. Ingo Ramesohl, jednatel pro technické záležitosti RBVC. „Angažujeme se přímo na místě a vyznáme se v trzích. Zároveň startupům nabízíme celosvětovou síť, protože investujeme pouze do podniků, které jsou relevantní pro obchodní činnosti společnosti Bosch.“

Portfolio RBVC zahrnuje prosperující podniky působící v oblastech, jako jsou strojové učení, vývoj polovodičů a IoT. Jedním z příkladů je britský výrobce procesorů Graphcore, který vyrábí komponenty AI určené k urychlování strojního učení. V roce 2018 firma uzavřela největší financování formou rozvojového kapitálu v Evropě a v současnosti je její hodnota odhadována na 1,7 miliardy amerických dolarů. „Graphcore podporujeme již od první investice nejenom finančně, ale také prostřednictvím naší sítě a odbornými znalostmi,“ vysvětlil Ramesohl. Společnost RBVC taktéž včas investovala do firmy Sensoro. Ta má dnes vedoucí postavení na čínském trhu v oblasti IoT řešení pro města. Dalším příkladem je americký podnik DeepMap vytvářející vysoce přesné mapy pro autonomní vozidla.

Stejně jako každý institucionální poskytovatel rizikového kapitálu, sleduje i RBVC svůj cíl, aby na konec svůj podíl se ziskem prodala. Tak například společnost Movidius, výrobce procesorů na zpracování obrazu, převzal Intel a odborník na kybernetickou bezpečnost SecurityMatters je nyní součástí ForeScout Technologies, poskytovatele v oblasti bezpečnosti sítí.

Obrázky:

#1089507, #1371830, #1706347, #1371681, #1451475, #1791739

Kontakt pro novináře:

Michael Kattau
Tel.: +49 711 811-6029
Twitter: @MichaelKattau

Robert Bosch Venture Capital
Aron Bahnmüller
Tel.: +49 711 811-47950
Twitter: @ABahnmuller

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?