Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Bosch a Daimler: San José se má stát pilotním městem pro automatizovanou službu spolujízdy

  • Testovací území se nachází podél hlavní dopravní tepny mezi centrem města a západní částí San José.
  • Služba spolujízdy založená na aplikaci nabízí vybraným zákazníkům automatizovaný zážitek z jízdy.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart/San José – S více než jedním milionem obyvatel je San José na jižním břehu zátoky San Francisco Bay v Silicon Valley třetím největším městem amerického státu Kalifornie. Je v plánu, že se metropole v průběhu druhé poloviny roku 2019 stane pilotním městem pro vyzkoušení plně automatizované služby spolujízdy (ride-hailing) bez řidiče (SAE úroveň 4/5), založené na aplikaci, kterou před nedávnem ohlásily společnosti Daimler a Bosch. Tyto tři strany k tomu podepsaly dohodu o porozumění s cílem pokračovat v této činnosti a dodělat ji. Bosch a Daimler chtějí vybraným zákazníkům poskytovat službu s automatizovanými vozidly Mercedes-Benz třídy S. Testovací oblast se nachází podél dopravní tepny San Carlos Street/Stevens Creek Boulevard mezi centrem města a západním San José. S očekávaným 40procentním nárůstem počtu obyvatel v průběhu příštích dvou desetiletí stojí region metropole před narůstajícími výzvami i v oblasti dopravního provozu. Navíc se chce San José připravit na budoucnost s autonomními automobily na silnicích.

„Pilotní projekt ukáže, jak mohou autonomní vozidla přispět k lepšímu plnění budoucích požadavků na dopravu,“ říká Sam Liccardo, starosta San José. „Již mnoho let důsledně podporujeme autonomní řízení. S tímto projektem získáme cenné poznatky k tomu, abychom plně automatizovaná vozidla optimálně propojili s uživateli budoucích služeb v oblasti mobility,“ říká Dr. Michael Hafner, viceprezident oblasti pohonných technologií a automatizovaného řízení společnosti Daimler AG. „Musíme přehodnotit městskou dopravu. l automatizované řízení je důležitým dílkem skládačky obrazu městské dopravy budoucnosti,“ říká Dr. Stephan Hönle, senior viceprezident obchodní oblasti automatizovaného řízení u společnosti Robert Bosch GmbH.

Aplikace pro službu spolujízdy, kterou provozuje Daimler Mobility Services, ukazuje, jak mohou služby mobility jako car-sharing (car2go), ride-hailing (mytaxi) a multimodální platformy (moovel) inteligentně spolupracovat. Testovací proces objasní, jak lze integrovat plně automatizovaná vozidla bez řidičů do multimodální dopravní sítě. V rámci digitálního pilotního projektu mají mít uživatelé možnost nastoupit na definovaném místě vyzvednutí do automaticky řízeného automobilu kontrolovaného bezpečnostním řidičem a být dovezeni do cíle.

Automatizovaná vozidla zvyšují atraktivitu městské mobility

Svojí kooperací při vývoji plně automatizovaného řízení bez řidiče (SAE úroveň 4/5) v městském prostředí chtějí Bosch a Daimler zlepšit dopravu ve městech, zvýšit bezpečnost na silnicích a poskytnout důležitý prvek pro dopravu budoucnosti. Tato technologie mimo jiné zvýší atraktivitu car-sharingu. Navíc umožní plně automatizovanou jízdu bez řidiče lidem, kteří budou moci optimálně využít čas ve vozidle, zatímco bezpečně cestují. Kromě toho nabízí tato technologie nové možnosti mobility například i pro osoby, které nevlastní řidičský průkaz.

Zaměstnanci společností Bosch a Daimler sdílejí kanceláře

Spolupráce mezi společnostmi Daimler a Bosch probíhá ve dvou regionech: v aglomeraci Stuttgart v Německu a v okolí Sunnyvale v Silicon Valley mezi San José a San Francisco v USA. Zaměstnanci z obou podniků tam pracují vždy pohromadě pod jednou střechou. To umožňuje rychlou výměnu informací nad rámec pracovní oblasti a zajišťuje to krátké rozhodovací cesty. Zaměstnanci mají zároveň přístup ke kompletnímu know-how svých kolegů v mateřských společnostech.

Cílem kooperace společností Bosch a Daimler je společný vývoj konceptů a algoritmů pro plně automatizovaný systém řízení bez řidiče. Úkolem společnosti Daimler je dostat systém řízení do automobilu. K tomuto účelu podnik poskytne potřebné prototypy vozidel, zkušební zařízení a testovací flotily. Společnost Bosch je odpovědná za komponenty specifikované v průběhu vývoje – senzory, aktuátory a řídicí jednotky. Pro účely testování využívají Daimler a Bosch své laboratoře a zkušebny, jakož i příslušné testovací areály v Německu. Poté, co od California Department of Motor Vehicles získala povolení k testování autonomních vozidel, testuje společnost Mercedes-Benz od roku 2014 automatizovaná vozidla v regionu Sunnyvale/Kalifornie. Od roku 2016 podnik disponuje také srovnatelným povolením pro aglomeraci v německém Stuttgartu. Společnost Bosch byla celosvětově prvním dodavatelem automobilového průmyslu, který začátkem roku 2013 testoval automatizované řízení (SAE úroveň 3) na veřejných komunikacích v Německu a v USA.

Fotografie: #1703393, #1703394

Kontakt pro novináře:
Jörn Ebberg
Tel.: +49 711 811-26223
Twitter: @joernebberg

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?