Suche

Tisková informace #Bosch Česká republika
Sdílet tiskovou informaci

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš navštívil firmu Robert Bosch spol. s r.o., České Budějovice

  • Investice českobudějovického závodu za 2 miliardy korun v centru pozornosti návštěvy
  • Závod rozšiřuje vývojové a testovací centrum a také výrobu
  • Klíčové body diskuze: investice do R&D, nedostatek technicky vzdělaných lidí na trhu práce a podpora technického a duálního vzdělávání
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

České Budějovice – V pátek 24. srpna 2018 navštívil českobudějovický závod koncernu Bosch Group předseda vlády České republiky Andrej Babiš. Doprovázel ho náměstek primátora Českých Budějovic František Konečný. Přivítali je Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v České republice a na Slovensku, Kai Frericks, obchodní ředitel a Václav Pixa, technický ředitel výrobního závodu Robert Bosch spol. s r.o., České Budějovice.

Během krátké návštěvy stačil předseda vlády Babiš získat přehled o historii závodu, jeho výrobním programu, dosavadním úspěchu a aktuálním rozšiřování. Diskuze s vedením závodu byla poté věnována tématům z oblasti investic do R&D, problematice nedostatku technicky vzdělaného personálu na trhu práce a podpoře technického a duálního vzdělávání.

„Oceňuji, že firma Bosch investuje v Českých Budějovicích do vývoje a své R&D centrum nadále rozšiřuje. Nejde tedy o nějakou další montovnu, ale o dlouhodobě udržitelný model vývoje a výroby v jednom místě. V neposlední řadě pečuje o budoucí generaci 60 techniků v praktické části výuky odborných středních škol ve školicím středisku Bosch a snaží se o zavádění prvků duálního vzdělávání,“ řekl premiér Babiš.

Závod rozšiřuje vývojové centrum a výrobu

Celkový objem investic dosáhne do konce roku 2020 téměř 2 miliard korun, z toho 12,5 procenta, tedy 246 milionů korun, činí podíl státu. Investice míří do nové budovy vývojového centra, vývojových zařízení, ale i do výrobních technologií pro následnou výrobu nových výrobků. Základní kámen nové části vývojového centra byl položen 4. června 2018. Termín dokončení budovy je plánován na červenec 2019. Závod disponuje již dnes vývojovým a zkušebním centrem, které s více než 500 techniky hraje důležitou roli v globální R&D síti společnosti. Celkově by mělo v závodě vzniknout 625 nových pracovních míst, z toho 505 ve výrobě a 120 ve vývoji.

Nakonec návštěvy se premiér Babiš zajímal o nově postavené parkoviště. Nutným předpokladem pro stavbu vývojového centra bylo vyřešení narůstající potřeby parkování. Nový parkovací dům s kapacitou 500 vozidel již slouží zaměstnancům od letošního června. Rozšíření kapacity parkování z hlediska dopravy ulevilo přetíženému okolí závodu. Premiér požádal o neplánovanou zacházku přímo k budově parkoviště. Velmi oceňoval rychlost, s jakou ho českobudějovický Bosch zbudoval, a ptal se na technologický postup a celkovou cenu. Je to pro něj dobrý příklad řešení parkování i pro další města.

Bosch nadále zvyšuje atraktivnost technického vzdělávání

Bosch také dlouhodobě podporuje různé oblasti technického vzdělávání jak na středoškolské tak na vysokoškolské úrovni. Jedním z prioritních témat je zavádění prvků duálního vzdělávání, které umožňuje rozšíření praktické části výuky ve spolupráci s firmami.

Robert Bosch České Budějovice

Českobudějovická společnost Robert Bosch, spol. s r.o. v současnosti zaměstnává více než 4 000 zaměstnanců. Vyrábějí se zde komponenty do osobních a v poslední době nově i nákladních automobilů, jako např. systém DNOX pro vstřikování močoviny do dieselových výfukových plynů zajišťující snižování emisí, nádržové čerpadlové moduly či plynové pedály. Od roku 2013 pokračuje trend navyšování objemu výroby, s čímž souvisí stále trvající potřeba náboru nových pracovníků, zejména vysokoškolsky technicky vzdělaných. Výrobní závod pravidelně získává ocenění pro nejlepšího zaměstnavatele regionu, což potvrdil i rok 2017, umisťuje se v soutěži Exportér roku, a má na kontě i další ocenění související se samotnými výrobními systémy či kvalitou hodnocenou zákazníky.

Fotografie: #1462153, #1462154, #1462155, #1462156, #1462157, #1462158

Kontakt pro novináře:

Pavel Roman

Tel.: +420 261 300 595

E-Mail: pavel.roman@cz.bosch.com

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2022 zaměstnával téměř 8 000 zaměstnanců (k 31. 12. 2022). Konsolidovaný obrat na trzích v České republice dosáhl v roce 2022 výše 19,2 miliard korun (0,8 miliard eur) a celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně obratu nekonsolidovaných společností a interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhly částky 49,5 miliard korun (2,0 miliard eur). Bosch je v zemi zastoupen všemi svými čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v osmi lokalitách, z nichž čtyři jsou výrobní závody, jedno servisní středisko, jeden distribuční sklad a jeden prodejní sklad.

Více informací na www.bosch.cz, www.bosch-press.cz.

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.iot.bosch.com, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?