Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Bosch představil následující hlavní témata na Bosch ConnectedWorld v Berlíně

Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Berlín a Stuttgart, Německo – Inteligentní rukavice v továrně, digitální anděl strážný pro lidi na cestách a propojené kuchyně: tato a jiná řešení představila firma Bosch na konferenci Bosch ConnectedWorld v Berlíně, kde se setkávají zástupci z oblasti IoT, aby diskutovali o světě zítřka. Inovativní produkty a služby přinášejí do každodenního života nejen více pohodlí, ale rovněž i více bezpečí a efektivity – doma, v práci a na cestách.

Produkty a řešení pro všechny aspekty propojené výroby:

ActiveAssist – montážní asistent: Systém montážní asistence navádí uživatele krok za krokem každou jednotlivou fází výrobního procesu. Pomocí RFID (radio frequency identification = radiofrekvenční identifikace) identifikuje další obrobek a poskytuje informace o požadovaných krocích zpracování. Systém například využívá světelné signály k označení těch zásobníků, které drží šrouby, nebo jiných částí potřebných k dokončení dalšího kroku. Pohyby uživatele jsou sledovány pomocí 3D kamery. Celkově systém umožňuje opravit chyby a zabraňuje použití nesprávných součástí. Přínosem je snížení zatížení uživatele a zvýšení kvality produktů.

Inteligentní rukavice: iGlove je vybaveno vysoce citlivými senzory a je navrženo pro použití v propojené výrobě. Mapuje pohyby ruky a může výrazně zkrátit dobu zaškolování pracovníků. Navíc pomáhá uživatelům naučit se správné montážní kroky a zvládne zdokumentovat výrobní činnosti, jako je například vyjímání součástí. Bez nutnosti fyzického kontaktu jsou data odesílána přes Bluetooth do počítače nebo chytrého telefonu, kde jsou porovnávána s dříve uloženými šablonami pohybu.

ActiveCockpit – výrobní asistent: Gigantická obrazovka informuje pracovníky v závodě o aktuálním stavu výroby. Mezi výhody patří rychlejší zpracování informací, jasná analýza a následná definice úkolů pro efektivnější procesy. Výsledkem je transparentní výroba. To představuje pro uživatele a firmy užitek díky okamžité identifikaci problémů, jako jsou například příliš malé nebo příliš velké šrouby. Tím se snižuje míra prostojů, zvyšuje úroveň kvality produktu a odpadají tak náklady na případné stažení výrobku z trhu.

Propojená řešení a produkty pro lepší život:

Vivatar app – digitální anděl strážný: Jít si zaběhat, když už je venku tma nebo se vracet pěšky domů, když vám ujel poslední autobus – to jsou situace, ve kterých se nemusí každý cítit ve své kůži. Tady přichází na řadu aplikace Bosch Vivatar; jejím úkolem je fungovat jako digitální anděl strážný pro lidi na cestách. Umožňuje uživatelům kontaktovat přátele a rodinu a nechat se digitálně „doprovázet“ domů pomocí GPS, přičemž se můžou sami rozhodnout, kdy a kým mají být doprovázeni. Vivatar Premium nabízí uživatelům nepřetržitý přístup k nouzovému asistentovi Bosch Emergency Assistant – profesionálně proškolenému týmu pro nouzové situace.

Climo – malá krabička pro lepší kvalitu ovzduší: Má velikost pouhé krabice od bot a měří kvalitu ovzduší v reálném čase. Climo vyvinul Bosch ve spolupráci s firmou Intel a její velikost je ve srovnání s podobnými běžnými systémy setinová a náklady desetinové. Měří a analyzuje celkem 12 parametrů, včetně teploty a vlhkosti a rovněž i množství oxidu uhličitého, oxidu dusíku a dokonce i pylu. Díky shromážděným informacím mohou města pohotově podniknout kroky ke zlepšení kvality ovzduší a své uplatnění najdou například i při řízení provozu. A pomocí aplikace mohou lidé trpící astmatem nebo alergiemi zjistit, zda je lepší zůstat doma nebo se vyhnout určitým oblastem města.

Home Connect – platforma pro propojenou kuchyň: Home Connect je platforma pro propojenou kuchyň od BSH – dceřiné společnosti Bosch. Nezáleží na tom, kde se uživatelé zrovna nacházejí – skrze zařízení, jako jsou například chytré telefony, mohou ovládat a monitorovat domácí spotřebiče Bosch a spotřebiče ostatních výrobců. Ve spolupráci s přibližně 30 partnery z celého světa má Home Connect největší digitální ekosystém v propojené kuchyni a společnost neustále uzavírá nová partnerství a doplňuje užitečné funkce a služby. Na konci loňského roku získala BSH 65% podíl v berlínském start-upu Kitchen Stories. Aktuálním plánem je integrování aplikace vaření do Home Connect. Mezi poskytovanými službami je i hlasové ovládání. Tímto způsobem je možné výrobky Bosch ovládat podobně jako u Amazon Alexa (Německo), Google Home (UK) nebo Ding Dong (Čína).

Prediktivní údržba – vzdálená diagnostika pro výtahy: Bosch už více než 30 let pracuje na systémech tísňového volání s cílem urychlit vyproštění lidí, kteří uvízli v rozbitém výtahu. Nyní společnost v této oblasti učinila další krok a zaměřila se v první řadě na prevenci selhání výtahů. Klíčem je prediktivní údržba. Propojené senzory a kamery jsou integrovány do výtahového systému a bezdrátově upozorňují servisní tým na hrozící poruchu. Údržbu a opravy tak lze provést před tím, než výtah přestane fungovat.

Platforma pro propojené budovy – chytré řešení pro budovy: Řešení založené na senzorech a cloudu analyzuje data z budovy, například data o obsazenosti nebo kvalitě ovzduší. Tímto způsobem představuje platforma pevný základ pro efektivní správu budov. Okna a dveře se otevírají a zavírají podle potřeby, čímž se snižuje spotřeba energií. Platforma rovněž poskytuje informace o využití místností a o obsazenosti pracovních prostor. V kancelářích, které umožňují flexibilní využívání pracovních prostor, tak mají například její uživatelé možnost rychle najít nejbližší volné místo, je možné efektivně regulovat osvětlení a maximálně využívat úklidové služby. Díky přehledu o tom, kde se zrovna lidé a zařízení nacházejí, je možné optimalizovat procesy v rámci budovy, například v komerčních budovách nebo nemocnicích. Řešení je založeno na vlastní softwarové platformě Bosch IoT Suite.

Zde si můžete projít hlavní témata z oblasti mobility.

Kontakt pro novináře:

Christiane Wild-Raid

Tel.: +49 711 811-6283

Bosch Groupje předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 428 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Podle předběžných údajů dosáhla společnost v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?