Suche

Tisková informace #Propojená mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Aktualizace jsou tak snadné jako u chytrých telefonů

S aktualizacemi over-the-air Bosch bezpečně aktualizuje automobily

  • Softwarové aktualizace over-the-air budou již brzy standardem
  • Bezdrátové aktualizace softwaru šetří čas díky menšímu počtu návštěv v servisech a snižují počty zpětného svolávání vozidel do servisů
  • Nové a vylepšené funkce se nahrají přímo do automobilu
  • Aktualizace over-the-air jsou bezpečné díky novým kódovacím technologiím
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Německo – V budoucnu budou mít majitelé automobilů možnost zvýšit jejich bezpečnost, inteligenci a výkon, aniž by museli vstát z pohovky. V budoucnu bude aktualizace softwaru vozidla stejně jednoduchá, jako je dnes snadná aktualizace aplikací v chytrých telefonech. Pouhým dotykem prstu na chytrém telefonu bude možné automaticky aktualizovat software vozidla nebo stáhnout nové funkce přímo z cloudu – aniž by bylo zapotřebí navštěvovat autoservis. „Za pár let bude automatická aktualizace softwaru k dispozici u každého nového automobilu“, říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Bosch. „Bezdrátové aktualizace over-the-air představují pro řidiče značný přínos, co se týče pohodlí. Bosch navíc dělá tyto online aktualizace bezpečnými a rychlými,“ pokračuje Heyn. Bosch vyvinul všechny funkce potřebné pro tyto bezdrátové aktualizace v rámci vlastních zdrojů – počínaje řídicími jednotkami a infrastrukturou pro komunikaci uvnitř vozidla, až po moderní technologie šifrování a Bosch IoT cloud.

Nový standard – jednoduchý a bezpečný

Více elektroniky, více funkcí, více softwaru: automobil se mění na chytrý telefon na kolech. Udržovat aktuální stav softwaru vozidla je tak čím dál, tím důležitější. Nové funkce mohou přinášet větší komfort – i po koupi vozidla. Softwarové aktualizace over-the-air budou proto již brzy standardem. Ve vozidlech je v současnosti nainstalováno až 100 řídicích jednotek; dokonce i v malých autech je to mezi 30 a 50. Svým softwarem kontrolují téměř všechny funkce v automobilu. Vozidla jsou navíc v současnosti stále více propojená – s internetem, s ostatními auty a s infrastrukturou. Tím se zvyšuje riziko slabých míst v softwaru vozidla a také nebezpečí manipulací. Softwarové aktualizace prostřednictvím cloudu zde nabízejí řešení, jak udržovat auta průběžně aktualizovaná a tedy bezpečná. „Auta jezdí 15 i více let. Aktualizacemi over-the-air Bosch napomáhá k udržování vždy aktuálního stavu softwaru vozidla – bez potřeby návštěvy servisu“, vysvětluje Heyn. Aktualizace prostřednictvím cloudu navíc umožňují stále větší počet a rozsah funkcí. Jestliže je potřebný hardware v automobilu nainstalovaný, lze novou softwarovou funkci vyzkoušet a následně nahrát. Jedná se například o funkce, které usnadňují udržení auta v jízdním pruhu nebo parkovací asistenty. A nejsou to jenom řidiči automobilů, kdo z aktualizací softwaru over-the-air profituje: 15 procent svolávání do servisů v automobilovém průmyslu v USA v roce 2015 bylo kvůli softwaru. Pro srovnání: o čtyři roky dříve to bylo pouhých pět procent, jak uvádí americká studie na základě údajů Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA = National Highway Traffic Safety Association). „Náklady na návštěvy servisů pro výrobce automobilů a konečné zákazníky jsou enormní a online aktualizace je mohou výrazně snížit“, říká Heyn.

Aktualizace přímo z cloudu

Bezpečně, rychle a jednoduše – tak fungují aktualizace softwaru over-the-air: Na chytrém telefonu nebo prostřednictvím informačního systému v automobilu se spustí online bezpečnostní aktualizace a také se vyberou nové funkce, které mají být nahrány. Tyto informace jsou poslány do cloudu, který se chová podobně jako nějaký obchod s aplikacemi a spustí se nahrávání softwaru přímo do vozidla. Data se nahrávají buď za jízdy na pozadí, nebo přes noc v garáži. Jakmile je vozidlo v bezpečném stavu, tedy například zaparkované, nainstalují se aktualizace softwaru do příslušných řídicích jednotek a jsou okamžitě účinné.

S bezpečností na všech úrovních

Bezpečnost a bezproblémová souhra elektroniky vozidla, cloudu a softwaru jsou u aktualizací over-the-air rozhodující. O bezpečnost dat se starají nejnovější kódovací technologie, které Bosch vyvíjí ve své dceřiné společnosti Escrypt. Komplexní bezpečnostní architektura s koncovým kódováním chrání přenos dat před neautorizovaným přístupem. Na rozhraních mezi automobilem a cloudem zabrání bezpečné protokoly a filtry fungující jako firewall jakémukoliv pokusu o napadení. Aby aktualizace softwaru over-the-air fungovaly nejen bezpečně, ale také rychle a spolehlivě, používá Bosch takzvané technologie „fast update“ (rychlé aktualizace), jako například delta a kompresní mechanismy. Ty urychlují aktualizační proces a snižují náklady, protože objem dat k přenosu zůstává malý. Další bezpečnostní opatření: aktualizace probíhají sekvenčně. Jestliže se vyskytnou problémy, je tak možné aktualizační proces zastavit a upravit jej. Technologickou základnou pro aktualizace over-the-air je Bosch Automotive Cloud Suite, jehož softwarové stavební prvky umožňují všechny funkce pro bezdrátové aktualizace jak ze strany řidiče, tak výrobců i samotných vozidel.

Kontakt pro novináře:

Annett Fischer

Tel.: +49 711 811-6286

ZAŽIJTE BOSCH NA IAA 2017 ve Frankfurtu: Bosch věří, že mobilita budoucnosti bude bez nehod, emisí a stresu. Na technologické úrovni chce Bosch dosáhnout cílů nulové nehodovosti, nulových emisí a nulového stresu skrze automatizaci, elektrifikaci a konektivitu. Na IAA 2017 bude Bosch prezentovat svoje nejnovější řešení pro každou z těchto tří oblastí – řešení, která zajistí bezpečnější a efektivnější jízdu a udělají z vozidel třetí obytný prostor.

TISKOVÁ KONFERENCE BOSCH: Od 13:15 do 13:40 místního času v úterý 12. září 2017, s Dr. Volkmarem Dennerem, předsedou představenstva Robert Bosch GmbH a Dr. Rolfem Bulanderem, předsedou obchodního sektoru Mobility Solutions, na stánku Bosch A03 v hale 8.

PODÍVEJTE se na další zajímavosti Bosch z IAA 2017 na www.bosch-iaa.de a na Twitteru: #BoschIAA

Více informací ohledně aktualizací over-the-air najdete zde.

Tyto inovace prezentuje Bosch na veletrhu IAA 2017.

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává na 394 500 lidí (k 31. 12. 2020). Obrat firmy za rok 2020 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 71,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem Bosch Group je přinášet inovace pro propojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 440 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Základem pro budoucí růst firmy je její inovační síla. Bosch zaměstnává 73 000 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 126 lokalitách po celém světě a zhruba 30 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hledáte něco?