Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Bosch dělá z robotů kolegy

Pracoviště 4.0 se přizpůsobuje zaměstnanci

• Dr. Stefan Hartung: „Lidé a stroje budou vzájemně spolupracovat víc než kdykoliv předtím. Průmysl 4.0 práci zjednodušuje.“
  • Adaptabilní výroba umožňuje výrobcům reagovat rychle na potřeby trhu
  • Více než miliarda eur v dodatečných tržbách pro Bosch do roku 2020
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Hannover – Jemně uchopí kovový díl a předá jej kolegyni. Přitom věnuje pozornost všem jejím pohybům, a tak se může zastavit ještě předtím, než do sebe narazí. Navzdory jeho výšce 1,75 metru jsou jeho pohyby lehké, pozorné a bez chyb. „On“ je APAS asistentem. Tento robot, který dokáže spolupracovat s lidmi bez fyzického kontaktu, je součástí Pracoviště 4.0, což je koncept, který Bosch představuje na Hannover Messe 2017. Průmyslová pracoviště budoucnosti jsou zcela propojená a zaměřují se na potřeby zaměstnanců. „V nadcházejících desetiletích projde každodenní práce v průmyslové výrobě zásadními změnami. Lidé a stroje budou vzájemně spolupracovat víc než kdykoliv předtím. Průmysl 4.0 podporuje pracovníky a usnadňuje jim práci,“ řekl Dr. Stefan Hartung, člen představenstva Robert Bosch GmbH, mezi jehož odpovědnost patří obchodní oblast Průmyslová technika.

Pracovní stanice, která se automaticky přizpůsobuje pracovníkovi

Na Hannover Messe představuje Bosch Pracoviště 4.0: pracovní stanici, která se přizpůsobuje pracovníkovi. Pracovní plocha se například sama nastaví do správné výšky a zaměstnanci tak mohou získávat pokyny ve formě projekce při libovolně nastavitelné rychlosti. „Digitální konektivita a výrobní asistenti každodenní práci v průmyslovém sektoru učiní bezpečnější, jednodušší a produktivnější,“ řekl Hartung. Nejen výrobci automobilů a jejich dodavatelé, ale i výrobci spotřebního zboží již využívají spolupracující roboty, jako například asistenta APAS od firmy Bosch.

Umělá inteligence podporuje pracovníky ve výrobním prostředí

Pracoviště 4.0 předvídá těsnou spolupráci lidí a strojů, což je skutečnost, kterou jasně ukazuje inspektor APAS, který se rovněž v Hannoveru objeví. S pomocí funkce učení se zpracováním obrazu dokáže inspektor APAS automaticky detekovat, pokud povrch výrobního dílu neodpovídá jeho specifikacím. Pracovník učí stroj pouze jedno při určování tolerance odchylky, kdy je dobrý a kdy již má být díl sešrotován. Díky umělé inteligenci dokáže stroj poté aplikovat nově získané poznatky na všechny následné kontroly kvality a provádět je zcela nezávisle. Inspektor APAS šetří člověku monotónní práci a zaručuje soustavně vysokou kvalitu všech dílů.

Konektivita umožňuje trvalé sledování strojních dat

Konektivita znamená, že strojní data vygenerovaná na Pracovišti 4.0 lze kompilovat, analyzovat a vizualizovat. Pracovníci si mohou prohlížet informace o stavu výrobního prostředí – kupříkladu prostřednictvím analýzy doby cyklu nebo počitadel dílů a chyb – na jedné obrazovce. V kteroukoliv dobu mohou vidět, zda vše běží podle plánu. „Spoustu práce, která stála pracovníky mnoho zbytečného času, je možné nyní díky digitální konektivitě vykonávat rychle a jednoduše. Ve výrobním sektoru přináší Průmysl 4.0 ohromný úspěch při zjednodušování každodenní namáhavé práce,“ říká Dr. Stefan Aßmann, šéf Connected Industry ve společnosti Bosch, na tiskové konferenci před zahájením Hannover Messe. Podle studie konzultační společnosti According předpokládá 63 procent zaměstnanců, že zvýšení digitální konektivity zlepší jejich pracovní podmínky a pouze 6 procent očekává opak.

Výrobní linky automaticky detekují potřebné pracovní kroky

V současné době musí být průmyslové podniky a jejich pracovníci schopni reagovat rychle na nové požadavky. „S flexibilním výrobním závodem mohou společnosti lépe reagovat na aktuální potřeby trhu,“ řekl Aßmann. Jako příklad uvedl linku pro výrobu různých produktů Bosch v německém Homburgu. Zde dokáže Bosch vyrábět 200 různých hydraulických modulů z více než 2000 různých komponentů. Díky konektivitě jsou tyto komponenty automaticky objednávány včas. Moduly řídí pracovní a jízdní hydrauliku v nákladních automobilech nebo traktorech, což umožňuje například naklápění plošin nebo zvedání pluhu. Výrobní linka tvořená devíti stanicemi je propojena chytrou sítí. Díky RFID čipu připojenému ke každému obrobku pracovní stanice vědí, jak má být hotový výrobek smontován a jaké kroky jsou k tomu potřeba. Pracovní plány nutné k montáži hydraulických komponent jsou automaticky vyvolány a zobrazeny na monitorech jako foto nebo video. Zobrazení je uživatelsky přizpůsobeno úrovni proškolení daného operátora a zobrazeno v jeho rodném jazyce. Cílem je nabídnout operátorům nejlepší možnou podporu pro jejich práci.

Bosch nabízí vše, co se týká konektivity z jediného zdroje

Bosch využívá řešení Průmyslu 4.0 již několik let. S více než 270 výrobními závody po celém světě disponuje společnost ohromnými zkušenostmi v průmyslové technologii a využívání softwaru, služeb i cloudových řešení. Jako přední uživatel a poskytovatel nabízí Bosch vše pro výrobu a celý dodavatelský řetězec z jednoho zdroje. Nabídka Průmyslu 4.0 pro zákazníky obsahuje nejen software a produktová řešení pro výrobu a logistiku, ale i služby a konzultace, jejichž výsledkem jsou koncepty šité na míru každému zákazníkovi. S pomocí řešení Průmyslu 4.0 firma Bosch věří, že vygeneruje mimořádné tržby překračující jednu miliardu euro a do roku 2020 ušetří další miliardu.

Rozšíření aktivit s partnerskou zemí Polsko

V Polsku, které je partnerskou zemí letošního Hannover Messe, zaměstnává Bosch asi 5 100 zaměstnanců a vykazuje roční tržby v částce překračující miliardu eur. Technologická společnost zde prodává mnoho produktů, včetně řešení Průmyslu 4.0. Firma Bosch měla regionální společnost v Polsku již od roku 1992, avšak její produkty začala v zemi prodávat na počátku 20. století. V Polsku trvale rozšiřuje svoje činnosti: v roce 2016 zde investovala firma Bosch asi 80 miliónů eur, a to zejména do rozšíření a rozvoje svých výrobních závodů.

Dr. Manuel Thomä

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 429 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2023). Společnost dosáhla v roce 2023 obratu ve výši 91,6 miliardy eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Společnost Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě pomocí inovativních výrobků a služeb, které vzbuzují nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou "Stvořeny pro život". Skupinu Bosch tvoří společnost Robert Bosch GmbH a zhruba 470 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích. Včetně prodejních a servisních partnerů pokrývá celosvětová výrobní, inženýrská a prodejní síť Bosch téměř všechny země světa. Základem budoucího růstu společnosti je její inovační síla. Ve 136 pobočkách po celém světě zaměstnává Bosch přibližně 90 000 pracovníků ve výzkumu a vývoji, z toho zhruba 48 000 softwarových inženýrů.

Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem (1861–1942) ve Stuttgartu jako „dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku“. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 94 procent majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH / Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Boschových a Robert Bosch GmbH.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?