Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

Nový rozměr zrychlení: Bosch uvádí na trh nejmenší MEMS akcelerometry na světě pro nositelnou elektroniku a sluchadla

Snadno integrovatelná varianta s detekcí hlasové aktivity

  • Nejmenší MEMS akcelerometry na světě: 1,2 x 0,8 x 0,55 mm³.
  • Detekce hlasové aktivity šetří energii a prodlužuje životnost baterie ve sluchátkách.
  • Pokročilé funkce usnadňují integraci do přenosných produktů.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Las Vegas, Nevada / Reutlingen, Německo – Ve sluchátkách, chytrých hodinkách a dalších přenosných spotřebitelských produktech je potřeba co nejvíce místa a všechny komponenty musí být co nejmenší. Výrobci OEM zároveň požadují krokové čítače typu plug-and-play a další snímače s vestavěnými funkcemi, které umožňují snadnou implementaci bez nutnosti podrobných aplikačních znalostí. Společnost Bosch Sensortec uvedla na trh nejmenší MEMS akcelerometry na světě BMA530 a BMA580, aby se s těmito výzvami vyrovnala. Obě zařízení mají vestavěné funkce, které usnadňují jejich navrhování. BMA530 sleduje aktivity pomocí počítadla kroků a je vhodný zejména pro nositelná zařízení a BMA580 se zaměřuje na sluchátka s detekcí hlasové aktivity.

V porovnání se současnou generací akcelerometru Bosch (BMA253) mají akcelerometry BMA530 a BMA580 o 76 % menší rozměry a jejich výška byla snížena z 0,95 mm na 0,55 mm. Zmenšení velikosti je dosaženo pomocí inovativního pouzdra WLCSP (Wafer Level Chip Scale Package). Malé rozměry akcelerometrů umožňují jejich snadné umístění na PCB (Printed Circuit Board) a jejich integrované funkce usnadňují konstruktérům jejich integraci do přenosných výrobků. „Poptávka po malých senzorech se stále rostoucím výkonem roste s tím, jak se průmysl posouvá směrem ke stylovějším a minimalističtějším designům, které vyžadují menší senzory,“ řekl Stefan Finkbeiner, generální ředitel a výkonný ředitel společnosti Bosch Sensortec. „Nové modely BMA530 a BMA580 představují velmi kompaktní a plně vybavené řešení, které tuto poptávku uspokojí.“

Poptávka po malých senzorech se stále rostoucím výkonem roste s tím, jak se průmysl posouvá směrem ke stylovějším a minimalističtějším designům, které vyžadují menší senzory. Nové modely BMA530 a BMA580 představují velmi kompaktní a plně vybavené řešení, které tuto poptávku uspokojí.

řekl Stefan Finkbeiner, generální ředitel a výkonný ředitel společnosti Bosch Sensortec.

Vedení přes kost pro snížení spotřeby energie

Zařízení BMA580 poskytuje inovativní detekci hlasové aktivity a pokročilou sadu funkcí pro sluchátka. Mikrofony ve sluchátkách obvykle spotřebovávají velké množství energie, protože musí být neustále zapnuté, aby mohly naslouchat hlasové aktivitě. Místo toho sluchátka BMA580 využívají vedení přes kost k detekci vibrací hlasu uživatele a následnému probuzení mikrofonu z režimu spánku, čímž dochází k celkové úspoře energie. Žádný jiný snímač na trhu nekombinuje kostní vedení s tak miniaturní velikostí snímače. Snímač BMA580 umožňuje interakci uživatele se slyšitelným zařízením v reakci na poklepání uživatele na zařízení, například pro přijetí nebo ukončení hovoru. Software snímače obsahuje algoritmus, který dokáže rozlišit mezi jednoduchým, dvojitým a trojitým dotykem.

Kromě nositelnéh elektroniky je nový snímač zrychlení BMA530 ideální pro rozpoznávání gest v hračkách, detekci pádů v noteboocích a dalších zařízeních a funkce správy napájení, jako je uspání chytrého telefonu, když se s ním nehýbe.

Nové akcelerometry nabízejí několik režimů napájení a automaticky přepínají z režimu nízké spotřeby na režim vysoké spotřeby, aby se prodloužila životnost baterie. Nabízejí flexibilní sadu možností připojení, včetně rozhraní I3C®.

Dostupnost:

Nové snímače zrychlení od společnosti Bosch Sensortec lze objednat u našich distribučních partnerů od 1. čtvrtletí 2024.

Bosch Sensortec GmbH, stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Robert Bosch GmbH, vyvíjí a uvádí na trh široké spektrum mikro-elektromechanických senzorů (MEMS) a řešení pro smartphony, tablety, wearables, AR/VR, drony, roboty, chytré domácnosti a aplikace pro Internet věcí (IoT). Produktové portfolio zahrnuje 3-osové senzory zrychlení, senzory rychlosti otáčení a geomagnetické senzory, integrované 6-osové a 9-osové senzory, inteligentní senzory, senzory tlaku, vlhkosti a plynové senzory, optické mikrosystémy, jakož i příslušná softwarová řešení. Společnost Bosch Sensortec si od svého založení v roce 2005 vybudovala na příslušných trzích vedoucí postavení v oblasti technologií. Od roku 1995 je společnost Bosch průkopníkem a firmou s vedoucím postavením na trhu v oblasti senzorů MEMS a doposud prodala přes 10 miliard těchto senzorů. Více než každý druhý smartphone využívá senzor od Bosch Sensortec.

Více informací se dozvíte na www.bosch-sensortec.com nebo na twitter.com/boschMEMS.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Se svými více než 400 pobočkami po celém světě je skupina Bosch od prvního čtvrtletí roku 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?