Suche

Tisková informace #Byznys a ekonomika
Sdílet tiskovou informaci

IAA Mobility 2023: Bosch roste díky řešením a technologiím pro softwarově definovaná vozidla

Očekává se, že prodej počítačů do vozidel dosáhne obratu v řádu miliard eur

  • Dr. Stefan Hartung: „Bosch se vyzná v softwaru a hardwaru a využívá nové technologie, aby se softwarově definované vozidlo stalo skutečností.“
  • Počítače pro vozidla: Společnost Bosch očekává, že do poloviny desetiletí bude obrat v eurech dosahovat miliardových částek.
  • Rozvoj podnikání: V roce 2023 se očekává solidní desetiprocentní nárůst obratu v obchodní oblasti Mobility.
  • Markus Heyn: „Software je klíčem k dalšímu zvyšování komfortu a míry udržitelnosti.“
  • Elektromobilita: Společnost Bosch je na dobré cestě dosáhnout v roce 2026 svého cílového obratu ve výši 6 miliard eur.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart a Mnichov, Německo – Software je základem budoucnosti mobility. Žádná jiná společnost se nemůže rovnat řešením a technologiím, které Bosch nabízí pro softwarově definovaná vozidla ve všech oblastech – od centrálních počítačů ve vozidle přes cloudová řešení až po polovodiče. Bosch zde těží nejen ze své síly v oblasti automobilového softwaru, ale také v neméně důležité oblasti hardwaru, a již nyní zaznamenává silný růst v oblasti počítačů pro vozidla. Jen v rámci počítačů pro asistenci řidiče a infotainmentu společnost očekává v roce 2026 obrat ve výši 3 miliard eur. Celkově je obchodní vývoj pro společnost Bosch i přes pokračující nestabilní obchodní prostředí pozitivní.

V obchodní oblasti Mobility se v roce 2023 očekává nárůst obratu o solidních 10 % (po očištění o vlivy směnných kurzů). Součástí tohoto růstu je nejen vliv změn v cenách, ale také výrazné zvýšení objemu. „Bosch má své know-how v oblasti softwaru a využívá jej k utváření budoucnosti mobility. Díky našim technologiím se softwarově definovaná vozidla stanou realitou a dostanou se na silnice,“ řekl Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch, na veletrhu IAA Mobility 2023 v Mnichově.

„V softwarově definované budoucnosti mobility bude zásadní nejen hardware, ale také souhra softwaru z různých zdrojů,“ vysvětlil Hartung. Bosch se více než kdy jindy profiluje také jako softwarová firma pro mobilitu a zároveň dále rozvíjí své odborné znalosti v oblasti hardwaru. V rámci tohoto úsilí společnost reorganizuje svou obchodní oblast Mobility, a to s účinností od 1. ledna 2024. Tím se posílí spolupráce mezi jednotlivými divizemi. Jen v oblasti Mobility zaměstnává Bosch 38 000 softwarových vývojářů – více než kterákoli jiná společnost v automobilovém průmyslu.

Bosch má své know-how v oblasti softwaru a využívá jej k utváření budoucnosti mobility. Díky našim technologiím se softwarově definovaná vozidla stanou realitou a dostanou se na silnice,

řekl Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch, na veletrhu IAA Mobility 2023 v Mnichově.

Software Bosch zvyšuje bezpečnost a míru udržitelnosti mobility

Softwarově definovaná vozidla vyžadují novou centralizovanou IT a elektronickou architekturu. Bosch je jednou z mála společností, která tuto architekturu vyvíjí a která ví, jak řídit interakci mezi automobilovou elektronikou a cloudem. Bosch nabízí software, který je nezávislý na hardwaru a běží na čipech různých výrobců. Výsledkem toho je například speciální middleware pro asistenční systémy řidiče a systémy automatizovaného řízení, který rovněž pomáhá oddělit software od hardwaru. Vozidla, u nichž je výchozím bodem návrhu a vývoje software, mohou řidičům poskytnout personalizovaný a digitální zážitek z jízdy. Novými funkcemi v oblastech, jako je asistence řidiče, lze vůz vylepšovat bezdrátově prostřednictvím aktualizací softwaru. „Zvykli jsme si na neustálé aktualizace našich chytrých zařízení. Také automobily by měly mít možnost kdykoli získat nové funkce, a to bez ohledu na případné facelifty nebo změny modelů. Díky řešením Bosch pro automobilový software budou automobily schopny více úkonů,“ řekl Dr. Markus Heyn, člen představenstva a předseda představenstva oblasti Mobility. „To proto, že software je klíčem k dalšímu zvyšování komfortu a míry udržitelnosti,“ pokračoval. V elektromobilech například software usnadňuje propojený energetický a tepelný management, čímž zkracuje dobu nabíjení baterií až o 20 procent.

Obchod v oblasti elektromobility se pro společnost Bosch vyvíjí dobře. Společnost je na dobré cestě dosáhnout v roce 2026 obratu ve výši 6 miliard eur. Již v loňském roce se společnosti Bosch podařilo zvýšit výrobu komponentů pro elektromobily o přibližně 50 %. V roce 2023 se výroba samotných elektromotorů zdvojnásobí. Software Bosch hraje klíčovou roli i v širším odvětví elektromobility – například v automatizovaných systémech recyklace baterií. Software nejenže dokáže identifikovat původ a stav baterií, ale tím, že uživatele vede jednotlivými kroky procesu, umožňuje také rychlou a bezpečnou demontáž bateriových sad.

Nový koncept ovládání nezávislý na hardwaru

Přestože se hardwarové a softwarové inženýrství od sebe oddělují, jsou si zároveň pro sebe vzájemným přínosem. To je patrné zejména u moderních systémů ochrany proti nehodám, jako je nová generace ESP. Klíčovou inovací je zde nová koncepce řízení Vehicle Dynamics Control 2.0. Tento software může zasahovat nejen do brzdového systému, ale také do elektrického hnacího ústrojí a elektrického řízení. To přináší méně protichůdných zásahů a kratší brzdnou dráhu, a tím i větší bezpečnost pro řidiče. Hlavní výhodou pro výrobce automobilů je, že nový řídicí systém může být integrován buď do centrálního počítače vozidla nebo do řídicí jednotky ESP, a v budoucnu bude k dispozici jako samostatný softwarový balíček. Bude součástí řízení pohybu vozidla, což je softwarového řešení, které koordinuje všechny aspekty pohybu vozidla centrálním řízením brzd, řízení, hnacího ústrojí a podvozku.

Průmyslová technologie Bosch v rámci celého hodnotového řetězce

Software Bosch nezmění pouze řízení, ale také způsob výroby vozidel. Společnost například zabezpečuje dodavatelské řetězce v automobilovém průmyslu pomocí řešení pro sledování a dohledávání. Tím, že toto řešení zaznamenává polohu a stav přepravních beden v reálném čase, zajišťuje transparentní a bezpečné sledování. Software Nexeed pro Průmysl 4.0 pomáhá výrazně snížit kazovost výrobků v továrnách na výrobu bateriových článků ze současné úrovně, která se pohybuje mezi 10 až 15 procenty. Kromě toho může společnost Bosch využívat umělou inteligenci (AI) k včasnému odhalení anomálií a chyb ve výrobě automobilů, čímž se snižují výrobní náklady. Bosch již takový AI software používá v 50 vlastních závodech. V závodě společnosti v turecké Burse již tento software pomohl snížit výrobní náklady o téměř 10 procent.

Kontakt pro novináře:
Athanassios Kaliudis
Telefon: +49 711 811-7497
Twitter: @Sakis_JD

TISKOVÁ KONFERENCE BOSCH: Pondělí, 4. září 2023, 11:20–11:40: s Dr. Stefanem Hartungem, předsedou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, a Dr. Markusem Heynem, členem představenstva společnosti Bosch a předsedou představenstva Bosch Mobility, ve veletržním stánku Bosch D10 v hale B3 a v živém přenosu v Bosch Media Service.

Panelové diskuze s experty Bosch na veletrhu IAA Mobility 2023:
Středa, 6. září; 10:00–10:15 na hlavním pódiu: Keynote: „Life in motion – Why sustainable mobility is about more than just technology“ s Dr. Stefanem Hartungem, předsedou představenstva společnosti Robert Bosch GmbH.
Čtvrtek, 7. září; 11:15–11:30 na hlavním pódiu: Keynote: „Paving the way to centralized architectures & software-defined vehicles“ s Dr. Mathiasem Pillinem, výkonným ředitelem pro odvětví technologie v Bosch Mobility.
Čtvrtek, 7. září; 15:00–15:45 na žlutém pódiu: Sekce o datech & Next Level User Experience „Software defined mobility enabling a completely new vehicle motion experience“ s Mariellou Minutolo, členkou představenstva společnosti ETAS GmbH, a Stephanem Stassem, členem představenstva divize Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH.

Bosch na IAA Experience:
Tzv. IAA Experience na IAA Open Space v centru Mnichova bude otevřena od 5. do 9. září 2023 od 10:00 do 20:00. V neděli, 10. září 2023, bude IAA Experience otevřena do 17 hodin.
 Během IAA si na cyklistické testovací dráze v Anglické zahradě (Englischer Garten) můžete vyzkoušet nový model Performance Line SX a další produkty Bosch eBike Systems. Kromě toho budou na Open Space na náměstí Odeonsplatz přítomni odborníci na produkty Bosch eBike, kteří budou odpovídat na vaše dotazy.
 V rámci moveID, projektu společnosti Bosch, který je součástí rodiny projektů „Gaia-X 4 Future Mobility“, se můžete těšit na živou ukázku se dvěma elektromobily. Zde moveID poprvé představí aplikaci MOBIX, která uživatelům umožňuje anonymní nabíjení a parkování na libovolném místě při dodržení obecného nařízení o ochraně osobních údajů. Představeny budou také nové služby mobility a obchodní příležitosti, které se nabízejí z využívání decentralizovaných technologií.

SLEDUJTE dění z Bosch IAA 2023 na www.bosch-iaa.com nebo na Twitteru: @BoschPress, #BoschIAA

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?