Suche

Tisková informace #Automatizovaná mobilita
Sdílet tiskovou informaci

Od stěračů čelního skla k ABS pro eBike

Testování ABS a TCS na zkušební trati Schwieberdingen v roce 1992

Dvanáct inovací od společnosti Bosch pro větší bezpečnost provozu

Pavel Roman

Pavel Roman >

X

ESP® – tři písmena s velkým účinkem. Od svého uvedení na trh v roce 1995 předchází elektronický stabilizační program nehodám způsobených smykem a každý rok zachraňuje lidské životy. Pomocí inovací jako je ESP® Bosch zvyšuje bezpečnost silničního provozu po celá desetiletí – jen krátký výběr:

1926: Stěrač předního skla

Sbohem špatné viditelnosti: Skládá se z elektrického motoru, který prostřednictvím šneku a převodovky pohání rameno s gumovým potahem, elektrický stěrač od firmy Bosch konečně zajistil jasný výhled přes čelní sklo. V 1959 následovalo elektrické ostřikování skel. Jediným stisknutím tlačítka elektrické čerpadlo rozstříklo přesné množství vody přes jednu nebo více trysek na kapotě na čelní sklo.

1927: Servo brzda pro užitková vozidla

Po roce 1900 se automobily staly výkonnějšími a rychlejšími, ale brzdná síla s vyššími rychlostmi krok nedržela. Společnost Bosch proto vyvinula pneumatický posilovač brzd pro těžká užitková vozidla, která měla při plném naložení velmi dlouhé brzdné dráhy. Systém využil podtlak v sacím potrubí motoru a snížil potřebnou sílu na pedál na třetinu.

1928: Brzdový asistent Bosch

V roce 1927 Bosch použil inovativní techniku brzd také pro osobní automobily. Výzva spočívala v tom, aby byla kompaktnější, aby se vešla do malého a úzkého motorového prostoru a aby byla levnější. Tato technika se etablovala a stala se standardem. Stejně jako u brzdy nákladního automobilu od firmy Bosch musel řidič nohou vyvinout pouze třetinovou sílu na pedál a současně se o třetinu zkrátila brzdná dráha.

1957: Asymetrická potkávací světla

V roce 1913 uvedl Bosch do sériové výroby nový světelný systém. Skládal se z generátoru, světlometů, baterie a regulačního spínače. Od zavedení „Bosch světla“ se systémy neustále zlepšovaly, měly však jednu nevýhodu: oslňování protijedoucího provozu. Jak na silnicích rostl počet automobilů, stával se tento problém stále více nepříjemnějším a nebezpečnějším. V roce 1957 Bosch představil asymetrická potkávací světla. Ta méně oslňují protijedoucí provoz a lépe osvětlují vlastní jízdní pruh.

1978: Protiblokovací brzdový systém ABS

Po devíti letech vývoje ve společnosti Bosch začal v roce 1978 úspěšný příběh elektronicky řízeného čtyřkolového protiblokovacího brzdového systému ABS pro osobní automobily. Systém ABS sníží brzdový tlak, když se kola zablokují, a potom ho opět zvýší - až 40krát za sekundu. Díky tomu je brzdná dráha krátká i na kluzkém povrchu a vůz zůstává řiditelný. U motocyklů nařídila EU systém pro všechny nově schválené typy od roku 2016.

1980: Elektronické řízení airbagů

V roce 1980 byla společnost Bosch prvním evropským výrobcem, který vyráběl elektronické aktivační zařízení pro systémy pasivní bezpečnosti, čímž stanovil standardy v oblasti bezpečnosti provozu. Aktivační zařízení sestávalo ze tří komponentů s celkem asi 170 součástmi a ovládalo airbag řidiče. Bylo použito poprvé ve vozidle Mercedes-Benz třídy S. V dnešních vozidlech je nainstalováno až devět airbagů. Aktivují se individuálně v závislosti na nehodové situaci.

1986: Systém regulace prokluzu pohonu ASR

Systém regulace prokluzu pohonu ASR zabraňuje protáčení hnacích kol. Elektronické řízení snižuje rychlost otáčení protáčejících se hnacích kol, dokud se znovu nezískají plnou trakci. ASR je raným příkladem propojení různých elektronických systémů v automobilu. Pokud ASR zareaguje, zasáhne do řízení motoru nebo brzdy: I když je pedál plynu sešlápnutý naplno, snižuje se výkon motoru nebo se aktivuje brzda, dokud kola znovu nezískají plnou trakci. ASR může také jednotlivě brzdit jedno kolo a přesměrovat sílu na jiné hnací kolo, pokud má lepší trakci.

1995: MEMS do velké série

V 80. letech 20. století společnost Bosch prováděla výzkum směrem k menším, spolehlivějším a energeticky účinnějším senzorům z důvodu rostoucího množství dat senzorů ve vozidle. Zahájení velkosériové výroby v roce 1995 položilo základní kámen pro boom drobných pomocníků, kteří poskytují řídícím jednotkám vozidla data o tom, zda vozidlo brzdí nebo akceleruje a kam jede. Tyto informace jsou mimo jiné důležité pro bezpečnostní systémy, jako je např. ESP®.

1995: Elektronický stabilizační program ESP®

ESP® porovnává pomocí inteligentních senzorů 25krát za sekundu, zda auto jede tam, kam řidič řídí. Pokud tomu tak není, zasáhne. Snížením točivého momentu motoru a brzděním jednotlivých kol pomáhá řidiči stabilizovat vozidlo a zabránit nehodám z důvodu smyku. Od svého uvedení v roce 1995 ESP® jen v EU zabránil téměř půl milionu nehod a zachránil více než 15 000 životů. Bosch letos slaví výročí: 250 milionů prodaných ESP® od začátku sériové výroby před 25 lety.

2010: Prediktivní systém nouzového brzdění

Rostoucí počet senzorů a jejich propojení ve vozidle umožnilo zcela nové aplikace: Systém nouzového brzdění, který byl uveden do sériové výroby v roce 2010, využívá propojení radarových a video senzorů s ESP®. V případě hrozících kolizí podporuje řidiče v několika fázích. Systém nejprve upozorní řidiče, že je nezbytné nouzové brzdění. Pokud řidič nereaguje, systém provede částečné brzdění a pokud řidič nezasáhne, aktivuje se nouzové brzdění.

2013: Stabilizační systém pro motocykly MSC

V roce 1995 společnost Bosch přišla s ESP® pro automobily a v roce 2013 také se systémem pro jednostopá vozidla. Stabilizační systém pro motocykly (MSC) zajišťuje maximální možnou stabilitu ve všech jízdních situacích: při brzdění a akceleraci, při jízdě v přímém směru a v zatáčkách. Senzory kol měří rychlost otáčení kol, senzor náklonu registruje náklon a úhel naklonění. Pokud systém zjistí, že kolo má tendenci se zablokovat, brzdící tlak se za zlomek vteřiny sníží a znovu obnoví, takže na každém kole je vždy tolik brzdícího tlaku, kolik je nutné k udržení kola těsně pod hranicí zablokování. To může motocyklistům zachránit život.

2018: eBike ABS

Bosch vyrábí protiblokovací brzdové systémy pro automobily od roku 1978 a pro motocykly od roku 1995. V roce 2018 k nim přibylo ABS pro elektrokola, které Bosch vyvinul ve spolupráci s výrobcem brzd Magura. První sériově vyráběný protiblokovací brzdový systém pro pedelece snižuje riziko pádu v kritických situacích. Pomocí tohoto ABS předního kola jsou hydraulické brzdy a elektronický brzdový systém přesně koordinovány. Senzory otáčení kol monitorují rychlost obou kol. Jakmile hrozí zablokování předního kola, systém reguluje brzdící tlak a optimalizuje tak jízdní stabilitu – a to je velké plus pro bezpečnost. Díky regulaci zdvihu zadního kola se také snižuje riziko převrácení. V případě extrémního brzdění ABS dávkuje brzdnou sílu na předním kole, takže zadní kolo se rychle znovu dostane do kontaktu se zemí.

Kontakt pro novináře:

Caroline Schulke
Tel.: +49 711 811-7088
Twitter: @BoschPress

Mobility je největší obchodní oblastí Bosch Group. V roce 2022 vygenerovala 60 % provozního obratu ve výši 52,6 miliard eur. Díky tomu je Bosch Group jedním z největších dodavatelů automobilového průmyslu. Mobility sleduje vizi mobility, která je bez nehod, bez emisí a bez stresu, a spojuje odborné znalosti skupiny v oblastech automatizace, elektrifikace a konektivity. Pro zákazníky jsou tak výsledkem integrovaná řešení mobility. Mezi hlavní obchodní oblasti patří: Vstřikovací technika a vedlejší agregáty pro spalovací motory, rozmanitá řešení pro elektrifikaci pohonu, bezpečnostní systémy pro automobily, asistenční systémy a funkce pro automatizované řízení, technika pro uživatelsky přívětivé informační a zábavní systémy a komunikaci přesahující rámec vozidla, servisní koncepty, jakož i technika a služby pro obchod s motorovými vozidly. Bosch přinesl důležité inovace v automobilové technice, například elektronické řízení motoru, stabilizační systém ESP nebo systém přímého vstřikování nafty common rail.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Bosch Group se svými více než 400 pobočkami po celém světě je od roku 2020 uhlíkově neutrální (Scope 1 a 2). V rámci toho byly v roce 2022 kompenzovány zbytkové emise ve výši 0,7 milionu tun CO₂ pomocí uhlíkových kreditů. Scope 1, 2, 3 je vykazováno podle GHG protokolu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?