Suche

Tisková informace #Internet věcí
Sdílet tiskovou informaci

CES 2018: Bosch představuje mimořádně energeticky úsporný akcelerometr BMA400 pro nositelnou elektroniku a IoT aplikace

Výrazně vylepšená životnost baterie u zařízení s trvalým provozem

  • Mimořádně nízká spotřeba spojená s vysokým výkonem
  • Inteligentní řízení napájení u bateriemi napájených zařízení
  • Vestavěný čítač kroků se spotřebou pouhých 4 μA
  • Senzor BMA400 získal ocenění za inovace CES 2018 Innovation Award
  • Stánek Bosch na CES: Las Vegas Convention Center, Central Hall, č. 14028
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Bosch Sensortec představuje na veletrhu spotřební elektroniky CES 2018 v americkém Las Vegas BMA400 – senzor zrychlení s mimořádně nízkou spotřebou pro nositelnou elektroniku a aplikace Internetu věcí (Internet of Things = IoT). BMA400 dosahuje vysokého výkonu při desetkrát nižší spotřebě proudu, než stávající senzory zrychlení. Jeho výrazně nižší spotřeba energie značně zvyšuje životnost baterií, a to zejména u zařízení poháněných mincovými bateriemi. Díky těmto přednostem získal senzor zrychlení BMA400 od Bosch Sensortec ocenění za inovace CES 2018 Innovation Award v kategorii Embedded Technologies – Vestavěné technologie.

Extrémně nízká spotřeba a špičkový výkon

U akcelerometrů je obvykle nutné volit si mezi nízkou spotřebou a vysokým výkonem. BMA400 nabízí to nejlepší z obou světů: jeho kombinace nízké spotřeby energie, vynikajícího výkonu a pokročilých funkcí z něj dělá bezkonkurenčně nejlepší zařízení na současném trhu, a to velkým náskokem.

Díky nepřetržitému měření disponuje vysoce kvalitní měřicí signál senzoru přesně definovanými mezními frekvencemi, takže je velmi odolný vůči vibracím. To je obzvláště užitečné při použití v oblasti IoT, jako jsou chytré zabezpečovací systémy pro domácnosti, kde BMA400 dokáže rozlišit mezi skutečnými situacemi pro spuštění alarmu, jako je rozbité sklo, a falešnými signály pocházejícími z náhodných vibrací. Z toho důvodu je možné snadno zabránit falešným poplachům vyvolaným vibracemi z vnějšího prostředí, jako jsou například stavební práce.

Inteligentní řízení spotřeby u zařízení poháněných bateriemi

Díky krokovému čítači s velmi nízkou spotřebou proudu pouhých 4 µA a inteligentním funkcím řízení spotřeby, jako je zabudované rozpoznávání činnosti, pomáhá BMA400 nositelné elektronice, jako jsou fitness náramky, chytré oblečení, hodinky a zařízení pro sledování aktivity, efektivně dosáhnout bezkonkurenční životnosti baterie.

Aby se životnost baterie ještě prodloužila, BMA400 se automaticky aktivuje pouze v případě, že detekuje pohyb a po zastavení pohybu se vrací zpět do režimu spánku. Tato funkce nachází uplatnění zejména u aplikací IoT s ultra nízkou spotřebou energie, které jsou napájeny mincovými bateriemi, tj. u senzorů chytrých oken v systémech regulace vnitřních mikroklimatických podmínek nebo u zabezpečovacích systémů.

Díky malým rozměrům pouhých 2,0 x 2,0 x 0,95 mm³ a integrovanému krokovému čítači „plug and play“ je nový senzor zrychlení BMA400 snadno použitelný do různých aplikací. Tím se snižuje doba uvedení na trh a zjednodušuje přidávání funkcí počítání kroků u nových typů nositelné elektroniky, jako jsou například běžné hodinky a šperky, čímž senzor dělá z nových produktů opravdu špičková zařízení.

„BMA400 je dokonalým řešením pro nositelnou elektroniku a IoT aplikace, jejichž cílem je výrazně prodloužit životnost baterie bez kompromisů ohledně výkonu,“ říká Dr. Stefan Finkbeiner, výkonný ředitel Bosch Sensortec. „Díky značnému prodloužení intervalu výměny baterií nabízí BMA400 koncovému uživateli zvýšenou spolehlivost, snadné používání a méně starostí.“

Další funkce produktu

Díky vestavěnému regulátoru napětí disponuje BMA400 stabilním výkonem v širokém rozsahu napájecího napětí. Nabízí flexibilní přizpůsobení zařízení z hlediska spotřeby energie, šumu a výstupní rychlosti dat (output data rate = ODR). BMA400 má spotřebu proudu 14 μA při nejvyšším výkonu, kontinuálním měření a hustotě šumu 220 μg/√Hz. Ve velmi úsporném režimu samoaktivace klesá tato hodnota na pouhých 1 μA a méně. Nový senzor je dále vybaven velkým 1 KB FIFO. Další informace o BMA400 jsou k dispozici ve videu BMA400 na YouTube kanálu společnosti Bosch Sensortec a na webových stránkách Bosch Sensortec.

Dostupnost

BMA400 bude k dispozici pro OEM a distributory od června 2018. C-vzorky pro OEMS jsou k dispozici na vyžádání.

ZAŽIJTE BOSCH NA CES 2018 v Las Vegas:

Poptávka po bezpečnosti, energetické účinnosti a pohodlí ve městech stále roste. To je pouze několik výzev vyplívajících z rostoucí urbanizace. Klíčem k jejich překonání jsou inteligentně propojená města – známá jako chytrá města. V mnoha zemích jsou taková města již realitou: Bosch má množství řešení, která dělají města chytřejší a zvyšují kvalitu života jejich rezidentů. Na veletrhu CES 2018 představuje Bosch rozsáhlé portfolio „Simply.Connected.“ řešení pro vše od městské mobility a propojeného pracovního světa až po chytré domácnosti a budovy.

  • TISKOVÁ KONFERENCE: Pondělí, 8. ledna 2018, 8:00–8:45 místního času, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas Convention Center, Mandalay Bay Ballrooms B,C&D

  • STÁNEK: Úterý až pátek, 9. až 12. ledna 2018, Central Hall, stánek č. #14028

  • SLEDUJTE to nejdůležitější od firmy Bosch na CES 2018 na Twitteru: #BoschCES

  • EXPERTI BOSCH NA PANELOVÝCH DISKUSÍCH: Více informací připravujeme – zůstaňte ve střehu!

Kontakt:

Silvia Mayer

Tel.: +49 7121 35-18453

Kontakt pro novináře:

Christian Hoenicke

Tel.: +49 7121 35-35924

Bosch Sensortec GmbH, stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Robert Bosch GmbH, vyvíjí a uvádí na trh široké spektrum mikro-elektromechanických senzorů (MEMS) a řešení pro smartphony, tablety, wearables, AR/VR, drony, roboty, chytré domácnosti a aplikace pro Internet věcí (IoT). Produktové portfolio zahrnuje 3-osové senzory zrychlení, senzory rychlosti otáčení a geomagnetické senzory, integrované 6-osové a 9-osové senzory, inteligentní senzory, senzory tlaku, vlhkosti a plynové senzory, optické mikrosystémy, jakož i příslušná softwarová řešení. Společnost Bosch Sensortec si od svého založení v roce 2005 vybudovala na příslušných trzích vedoucí postavení v oblasti technologií. Od roku 1995 je společnost Bosch průkopníkem a firmou s vedoucím postavením na trhu v oblasti senzorů MEMS a doposud prodala přes 10 miliard těchto senzorů. Více než každý druhý smartphone využívá senzor od Bosch Sensortec.

Více informací se dozvíte na www.bosch-sensortec.com nebo na twitter.com/boschMEMS.

Bosch Group je předním mezinárodním dodavatelem technologií a služeb. Společnost celosvětově zaměstnává zhruba 421 000 zaměstnanců (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosáhl podle předběžných výsledků hodnoty 88,2 miliard eur. Činnost Bosch Group se dělí do čtyř obchodních oblastí: Mobility, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Jako přední společnost v oblasti Internetu věcí, Bosch nabízí inovativní řešení pro chytré domácnosti, chytrá města, propojenou mobilitu a propojený průmysl. Využívá svých znalostí senzorových technologií, softwaru a služeb, také svůj vlastní IoT cloud k tomu, aby zákazníkům nabídnul propojená řešení napříč oblastmi – a to z jediného zdroje. Strategickým cílem skupiny Bosch je usnadnit propojený život pomocí produktů a řešení, které buď obsahují umělou inteligenci (AI), nebo byly vyvinuty či vyrobeny s její pomocí. Bosch zlepšuje kvalitu života na celém světě díky výrobkům a službám, které jsou inovativní a budí nadšení. Stručně řečeno, Bosch vytváří technologie, které jsou „Stvořené pro život“. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 470 dceřiných a regionálních firem ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů pokrývá globální vývojářská, výrobní a obchodní síť společnosti Bosch téměř všechny země. Se svými více než 400 pobočkami po celém světě je skupina Bosch od prvního čtvrtletí roku 2020 CO2 neutrální. Inovační síla společnosti je základem budoucího růstu. Bosch zaměstnává 85 500 pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje ve 136 lokalitách po celém světě a zhruba 44 000 softwarových inženýrů.

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.cz, twitter.com/BoschPress.

Stále hledáte něco?